Betöltés

Ha nem akarod, hogy a nyaralásod pokol legyen, így védd meg a pénzed!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-06-13

Itt a jó idő, amikor szezonja van a nyaralásnak. Valószínűleg a legkevésbé szeretnéd azt, hogy csalás áldozatává válj, ezért összeszedtük a fontosabb tippeket. A lényeg, hogy ha a hitelkártyáddal foglalsz le egy szállást, akkor járj körültekintően el a böngésző megnyitásától kezdve a szálláshely elfoglalásáig. HA valami gyanúsat észlelünk, akkor azonnal tiltsuk le a kártyát, különben jóval többet is bukhatunk, mint a jogszabályban szereplő 45 ezer forint.

A nagy hajtás közepette hónapokat is várhatsz, mire oda jutsz, hogy a családoddal vagy a barátokkal a jól megérdemelt nyaralásotokat eltöltsétek. Ma már a legtöbb esetben nem azt a módszert választod, hogy egy rakás készpénzzel mész oda a hotelhez és a helyszínen fizetsz. Sokkal inkább a bankkártyáddal, a hitelkártyáddal vagy egyszerű utalással intézed el ezeket a dolgokat.

De, ahogy nő a nem készpénzes vásárlások száma, úgy próbálnak egyre agyafúrtabb módszerrel hozzájutni a pénzedhez a csalók. És, ha azt gondolnád, hogy márpedig veled ez nem eshet meg, akkor tévedsz.

Még 2014-ben kavart nagyobb port a legnagyobb szállásfoglaló oldal esete. Mint kiderült a következő trükkel megközelítőleg 10 000 embert károsítottak meg csalók. A lényeg, hogy valahogyan sikerült megszerezniük a csalóknak több ezer foglalási adatot. Az eredetihez a megszólalásig hasonló levelet küldtek a foglalási oldal és a hotel nevében is, amiben arra kérték az embereket, hogy fizessék ki előre a szállást, mert túlságosan nagy a kereslet a szobákra.

Mivel, sokakat meg tudott téveszteni a levél, ezért be is adták a derekukat és fizettek. Tették ezt azért is, mert a csalók hamis hívásokkal elhitették, hogy minden a hivatalos úton zajlik és ez a normál procedúra. Pedig mint kiderült, ez nem volt igaz, a szállásfoglaló oldalon sohasem kérhettek volna előre fizetést. Végül a foglalási oldal állta a cechet, és megtérítette a kárt. Ha nem akarunk hasonló csalás áldozatává válni, akkor a következőket tartsuk be!

Jó tanácsok a nyári szállásfoglalásra!

Csak megbízható helyen foglalj

Gombamód szaporodnak az új szállásfoglaló honlapok, ezért ajánlatos, ha a már jól bevált oldalakra hagyatkozol, vagy a sokak által keresett és méltán népszerű honlapokra. A felhasználói vélemények nagyon sokat számítanak, több fórum is van, ahol kaphatsz segítséget.

Gyűjts minél több információt

Az interneten keresztül saját magadnak is megszervezheted a nyaralásod, nem kell hozzá utazási iroda sem. De ez egyben azt is jelenti, hogy a saját felelősséged is megnőtt. Ismeretlenül ne vágj bele semmibe, nézz körbe a nagyobb szállásfoglaló oldalakon és ismerd meg őket. Legyél tisztában azzal, hogy hogyan foglalhatod le a szállást, miként fizethetsz, és ha valami baj lenne, miként mondhatod le az egészet.

Hitelkártya kell, de csak a biztonság kedvéért

Logikus, hogy a szállásadó szeretné elkerülni, hogy üresen maradjon egy szobája, ezért, ha valaki foglal, akkor megfelelő biztosítékot is kell tőle kapnia. Ezért kérik a legtöbb esetben a hitelkártyád adataid. A legtöbbször nem is terhelik be a szállás árát (bár, ha fel van tüntetve, akkor előleget vagy a teljes összeget leemelhetik), viszont, ha túl későn akarnád lemondani a szállást, akkor egy bizonyos összeget le fognak róla emelni.

Sőt, adódhat olyan eset, amikor a szállásadónak joga van megbizonyosodni arról, hogy a hitelkártya valós-e. Ezt úgy teszi meg, hogy befoglal (előzetes zárol) egy bizonyos összeget, amit gyorsan fel is old. Nem gondolnál elsőre ugye ilyenre, mégis belefuthatsz könnyedén egy ilyen szituációba.

Ha hitelkártya, akkor az adataidra nagyon vigyázz

Minden információ, ami a kártyádon van, azt lehetőség szerint biztonságban kell tartanod. A böngészőben a https-t kell keresni, és az már egy jó jel, mert azt jelenti, hogy biztonságos csatornán vagy. A név, kártyaszám, lejárat és a CVV kód kelleni fog. Mind fontos, de a legjobban az utolsóra kell vigyázni. Ez az a három számjegy, ami a hitelkártya hátoldalán található egy fehér téglalapban.

Győződj meg arról, hogy ezeket az adatokat valóban csak a megfelelő helyen és formában adod meg. Semmiképpen se menj bele abba, ha valaki tőled a hitelkártya adataidat telefonon, e-mailben, vagy akár a neten kéri, de ez utóbbit nem megfelelő biztonság mellett. Ha ilyen előfordulna, akkor gyanakodj és inkább válassz másik oldalt vagy fizetési megoldást.

A legjobb, ha a megadott hitelkártya adatokat a foglalási oldal titkosítja (pl. SSL), mert akkor nagyon minimális az esélye, hogy illetéktelenek kezébe jussanak az adataid. Ha ez nincs meg, akkor ki tudja, hogy ki lát rá az adataidra és használhatja azt fel visszaélésre.

Legyen beállítva SMS értesítés

Még akkor is, ha ennek plusz költsége van, érdemes ezt választanod, mert gyakorlatilag azonnal értesülsz róla, hogy milyen kifizetések voltak a számládról. Ez jó azért is, mert egy előzetes zárolást, vagy előleg levonást is meglátsz, de akár visszaélés esetén gyorsan be tudsz avatkozni. A letiltással nem érdemes várni, mert a kártya letiltása előtt keletkezett kárból alapesetben legfeljebb 45 ezer forintot mi állunk.

Sőt, a banknak joga van arra is, hogy semmit se térítsen meg, ha bizonyítható, hogy nem vigyáztál eléggé a kártyára, vagy éppenséggel nem jelezted haladéktalanul a banknak a lopást vagy vélelmezhető visszaélést. Nem mondanánk, hogy gyakorta előfordul majd ilyen eset, de elég egyszer egy nagyobb összegű csalásnak áldozatul esni, és akkor kész a baj. Magyarul, nagyon vigyázz a hitelkártyádra, illetékteleneknek ne add meg az adataidat, és ha valami problémát észlelsz, azonnal jelentsd azt a bankodnak.

Ha utazáson gondolkodsz, akkor egy olcsó személyi kölcsön is jó szolgálatot tehet. Nézd meg, miből válogathatsz!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok
0 Ft hitel, x évre-re

THM

Havi törlesztő
Havi X Ft jövedelem, Y havi munkaviszony
Bankmonitor

 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • alapblog

    Pénz beszél

    A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.