Betöltés

“Ha nem leszel milliomos 10 év múlva, csak magadat okolhatod!”

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-05

Természetesen mi nem mondanánk ilyet, egy fiatal német bitcoin milliomostól származik az idézet. Annak fényében mindenképpen érdekes a kijelentés, hogy a bitcoin bő 50%-os esett december közepe óta. De most nem is erre fókuszáltunk az írásban, hanem arra, hogy miért kell nagyon vigyázni azokkal a befektetésekkel, amelyeket úgy adnak el, hogy azzal gyorsan meggazdagodhatunk. Fogadjuk el, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor gyanakodjunk!

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A fenti aranyköpés Erik Finmantől származik, attól a 19 éves német sráctól, aki a bitcoinnal csinálta meg a szerencséjét és lett dollármilliomos, mielőtt betöltötte volna a 18. életévét. Az utóbbi időszakban több helyen is feltűnt a neve, több interjút is adott és a legtöbb esetben ilyen – erősen megkérdőjelezhető – kijelentésekkel ragadtatta el magát.

Részben érthető a túlzott optimizmusa a fiatalembernek, hiszen állítása szerint is van 401 bitcoinja, ami 8000-es árfolyammal számolva is 3,2 millió dollárnak felel meg (800 millió forintnak). Tudni kell az igazsághoz, hogy nagy szerencse is kellett ahhoz, hogy milliomos legyen, hiszen a nagymamájától kapott 1000 eurót tette be 7 éve bitcoinba (a tanulmányai finanszírozása helyett) és több kör után a nyereségét egy saját cégbe fektette, amit 300 bitcoinért adott el.

Ezzel együtt is az ilyen kijelentések nagyon is károsak tudnak lenni. Hiszen tévesen arra vehetik rá az embereket, hogy a kismértékű megtakarításukat, a meggazdagodás reményében a kevéssé ismert és komoly kihívások előtt álló kriptopénz piacba fektessék. Pedig ugyanúgy, mint nagyon sok más esetben, itt is óriási a kockázat, és akár a teljes befektetést elveszíthetjük.

Nem véletlen, hogy időről-időre megjelennek a gyors gazdagodás reményével kecsegtető alternatív befektetési termékek vagy megoldások, de a legtöbbször ez nem marad más, mint ígéret és a valóság ehhez képest kijózanító lesz.

És nem feltétlenül kell ehhez bűncselekménynek kapcsolódnia, például egy piramisjátéknak. Bőven elegendő, ha sokkal többet képzelünk bele egy befektetésbe, mint amennyi az valójában, mert így is elveszíthetjük az eredeti befektetésünk nagyobb részét. Lényegtelen, hogy magát az alternatív befektetést hogy hívják, hiszen a tapasztalat szerint mindig új formában és névvel, de megjelennek ezek a termékek.

A mai internet alapú világunkban fokozott óvatossággal kell eljárnunk, hiszen sokkal könnyebben találhatnak meg bennünket a „káros” tartalmak és ajánlatok. A bitcoin és a kriptodevizák tipikusan ilyenek, és még úgy is sokan érdeklődnek irántuk, hogy számos jegybank, szakértő és tapasztalt befektető elmondta, hogy nagy baj lehet az egész vége.

Azok számára, akik gondolkoznak a korábbiakban említett vagy ahhoz hasonló gyors meggazdagodást ígérő befektetésekben, mindig tartsák fejben, hogy a múltban ezek a legtöbb esetben megbuktak. Nem lehet tudni, hogy most mi lesz, de nem jó előjel, hogy például a bitcoin esetében a 2017-es óriási emelkedést december 16-tól zuhanás követte és az árfolyam bő 50%-ot esett.

Magát a bitcoint és a kriptodevizákat egyébként is nagyon sok bizonytalanság és kihívás övezi, de az egyik legfőbb probléma, hogy nincs megfelelően szabályozva ez a terület. Ez egyrészt lehetőséget ad a visszaélésekre, másrészt a potenciális befektetők semmilyen garanciát sem kapnak, hogy a befektetett pénzükkel mi lesz. Miközben egy olyan befektetésnél, aminek az árfolyama egyik napról a másikra 10-20%-ot tud változni, ott erre elég nagy szükség lenne.

Nem hittük volna, hogy ezt mondjuk, de ennél még a strukturált betétek is jobbak voltak. A legtöbbször a forint és euró árfolyamának alakulásától függött a kifizetés, ha sávon belül volt, akkor magas betéti kamat járt arra az időszakra, míg ha kilépett, akkor semmi. Itt is volt kockázat, de legalább belátható volt és a befektetett tőke nem forgott veszélyben.

Magyar befektetőként ráadásul döntő többségében olyan szolgáltatókkal kerülünk kapcsolatba, amelyeknek külföldön van a székhelyük, így egy közönséges ügyfélszolgálaton kívül nem lehet tudni, hogy kihez fordulhatunk jogorvoslatért. Egyébként sem fordulhatnánk máshoz, mert a kormányok és a jegybankok most döntik el, hogy egyáltalán kinek kellene és hogyan szabályozni ezt a területet.

Mindent egybevéve a legjobb, ha a túl szép, hogy igaz legyen történetekben nem hiszünk és elfogadjuk, hogy a világunk másként működik. Persze mindig is lesznek olyanok, akik jó időben be- és kiszállva megcsinálják a szerencséjüket. De ezek csak egyedi esetek lesznek, miközben a többség a legrosszabb forgatókönyv beigazolódása esetén komoly veszteségekkel hagyhatja el a terepet.

Ha kiszámítható kockázatra vágysz, megfelelő befektetői védelemre és a bankbetéteknél többet akarsz keresni, akkor nézd meg befektetési alap kalkulátorunkat!

3 Hozzászólás

 1. györgy

  lehet, hogy sokkal elöbb leszel akaratod ellenére milliomos, mint szeretnéd? jönni fog a milforint?

 2. LUI

  Adjatok öt milliárdot és garantálom, hogy 10 éven belül milliomos leszek, ha nem akkor visszafizetem!!

 3. névtelen

  Vagy többmillás adósság annak aki belemegy, és az egész elbukik, felborul.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.