loading

Ha párunk korábban igényelt Babavárót, akkor közösen felvehetjük újra?

A Babaváró hitelt egyszer lehet igényelni, ez elég egyértelműen le van írva a jogszabályban. Mégis lehet olyan élethelyzet, amikor ránézésre nem tudnánk még ezek alapján sem eldönteni, hogy jogosul lehet-e a fiatal pár a támogatott hitelre vagy sem. Mi a helyzet például akkor, ha a Babavárót igénylő pár elvált és a támogatást is visszafizették, az egyik fél pedig új párjával fel szeretné venni újra a kölcsönt?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy kedvezményes hitelkonstrukció: ha egy gyermekünk születik a futamidő első 5 évében, akkor végégi kamatmentes lesz a hitel. Második gyermekünk születésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik baba születésekor a teljes kölcsönt elengedik.

Éppen ezért elég komoly feltételeket támaszt a jogszabály a kölcsön igénylésével szemben: például csak házaspárok kérhetik a kölcsönt, ráadásul csak egyszer lehet felvenni ezt a kedvezményes konstrukciót. De mi történik akkor, ha a futamidő alatt elválna a pár?

Válás esetén megszűnik a kamattámogatás

Ha a házaspár elválna, akkor a Babaváró hitel kamatmentessége megszűnne, onnantól kezdve a konstrukciót normál kamattal kellene tovább fizetni – ennek mértéke egy augusztusi igénylés esetén 6,92% lenne -, emiatt természetesen a törlesztőrészlet is megemelkedne. Sőt, ha a válásig nem születik gyermek, akkor az addig kapott kamattámogatást is egy összegben vissza kellene fizetni.

Mivel a 6,92%-os kamat igen magasnak tekinthető – legalábbis egy lakáshitelekhez képest, hiszen személyi kölcsönök esetében egy roppant kedvező kondíció lenne -, ezért jogosan merülhet fel bennünk, hogy a kölcsönt előtörlesztjük. Ez azért is jó megoldás lehet, mert így a párnak nem kell felosztania egymás között a havi fizetési kötelezettséget.

Újraházasodás esetében se kérhető újra a Babaváró

Ha ebben a szituációban újra megtalálnánk életünk párját, akkor viszont már nem igényelhetnénk meg a Babaváró hitelt. Még abban az esetben sem, ha minden jogszabályi feltételt teljesítenénk és az új párunk eddig nem is igényelt ilyen konstrukciót. Mivel közösen igényeljük a Babavárót, ezért a bankok véleménye az, hogy mindkét félnek teljesíteni kell azt a feltételt is, hogy még nem kértek ilyen támogatott konstrukciót.

Erre a helyzetre megoldás lehet, ha nem törlesztjük elő kölcsönünk váláskor, hiszen az újraházasodással újra megnyílna a gyermek teljesítésére rendelkezésre álló határidő. Vagyis részesülhetünk akár a kamattámogatásból, akár a tartozáselengedésből is, attól függően, hogy épp hányadik gyermekünk születne meg.

Természetesen a házaspárok Babaváró igénylés előtt nem tervezik azt, hogy a későbbiek során elválnak. Ha pedig mégis erre kerülne a sor, akkor a legritkább esetben gondol bármelyik fél véges időn belül az újraházasodásra. Nehéz ebben a szituációban egy kölcsön, hitel sorsát racionálisan átgondolni. Ettől függetlenül érdemes lehet a Babaváró sorsá a fent leírtak alapján eldönteni, mert a konstrukciót újra már egyik fél sem veheti igénybe.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...