Hamarosan vége a titkos svájci bankszámláknak!

2017. 07. 06. szerző: bankmonitor.hu

Egy bizonyos vagyoni szint fölött az ember már mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzét a legbiztonságosabb helyen tudja, és ebbe akár az is belefér, hogy külföldön kamatoztatja azt. Ez hazánkban is teljesen elterjedt gyakorlat, alsó hangon is 3 ezer milliárd lehet a magyarok külföldön tartott vagyon. Így nem csoda, hogy a kormány is elkövetett mindent, hogy ezek a pénzek hazakerüljenek. Ráadásul a jövőre életbe lépő bankszámlainformáció-csere olyan pénzügyi központok szerepét is csökkentheti, mint Svájc, ahol a rejtegetett vagyonok egy jelentős része lapul.

A becslések szerint ma a hazai privátbankokban, vagyis a legtehetősebbek által elérhető banki szegmensben már több mint 4 ezer milliárd forintnyi összeg lehet. Természetesen a privátbankokon kívül összegeket is figyelembe véve (egyéb pénzügyi-, ingatlanvagyon, nem legális vagyon) a tényleges vagyon jóval nagyobb lehet.

Van azonban egy olyan szelet, amire még nehezebb rálátni, ez pedig a magyarok által külföldön tartott vagyon nagysága. Ezernyi oka lehet, hogy a befektető külföld felé fordul, a legfőbb motívum a kedvező adózási formák kihasználása, de például sokan egyszerűen a vagyon mérete miatt logikusan országok között osztják meg a megtakarítást. A becslések szerint durván 3 ezer milliárd forint lehet a külföldön tartott magyar vagyon nagysága, és az elmúlt években nagyságrendileg évi 200-300 milliárd forint áramlott ki hazánkból.

Valószínűleg mindenki hallott már arról legendákat, hogy a leggazdagabbak pénze például svájci bankszámlákon hever, ahol akár privátbankárok hada foglalkozik a vagyon befektetésével. Ez valóban így van, hiszen Svájc méltán híres a privátbankjairól, melyek már akár több milliárdos vagyonnal rendelkező magyarok számára is felkapott célpontnak számítanak.

Figyelembe véve, hogy Svájc szerepe az országhatáron túli vagyonok kezelésében globális mértékben hatalmas, nem lehet meglepő, hogy a magyarok körében is nagyon népszerű célpont. Az itteni bankok a legkiemelkedőbb szolgáltatásokkal csalogatják a külföldi tehetőseket, gyakorlatilag minden pénzügyi problémára megoldást kínálva, persze ennek az árát is megkérik.

Hamarosan azonban jelentősen változhat a helyzet, ugyanis az életbe lépő nemzetközi adatcsere egyezmény keretében kötelező lesz a külföldi bankoknak felfedni, mekkora pénzek is parkolnak náluk. Ugyanakkor a megszűnő adóamnesztiával az eddigi kiskapuk is bezárulnak, így akinek rejtegetnivalója van, ezentúl komoly akadályokba ütközhet.

Így lehetett fájdalommentesen hazahozni a külföldi vagyonokat

Jól mutatja, hogy mekkora a külföldön tartott magyar pénzek nagysága, hogy az állam már többször is próbálkozott adóamnesztiával hazacsalogatni az országhatáron túlra menekített pénzeket. A kezdeményezések nem bizonyultak igazán sikeresnek, azonban a 3 évvel ezelőtt elindult és egészen az év elejéig elérhető stabilitási megtakarítási számla (SMSZ) bevezetését már nagyobb érdeklődés övezte.

2014 és 2016 között több, mint 2000 ilyen számlát nyitottak a bankoknál, amelyek révén 155 milliárd forintnyi vagyon hazahozatala valósult meg. A lehetőség egyébként még befektetésnek sem volt rossz, hiszen a számlára érkező pénzből állampapírt kellett vásárolni, és már egy év után rendkívül előnyös 10%-os adó megfizetése mellett lehetett a vagyonhoz hozzájutni. A kapott papír birtokában pedig senki sem vizsgálhatta annak a vagyonnak az eredetét.

Azonban az SMSZ-szel nem ért véget a történet, ugyanis egészen június 30-ig élt az adóamnesztia lehetősége, vagyis kedvező adózás mellett hazahozni a külföldön tárolt vagyonokat. Az utólagos adófizetés révén gyakorlatilag 10%-os jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével, vagy adó- és illetékmentes cégrészesedés vásárlással nyílt lehetőség a külföldi pénzek kifehérítésére. Azonban az elmúlt félévben az adóamnesztia nem mozgatott meg nagy vagyonokat, annak ellenére, hogy ez volt az utolsó hasonló lehetőség. Ugyan pontos adatok még nincsenek, de a piaci szereplők előzetes közlése szerint néhány tízmilliárd forintot hoztak haza a magyarok külföldről.

A legjobb kockázatmentes befektetést könnyen megtalálod a következő kalkulátorral!

Állampapír kalkulátor

step-1
A maximális befektetési biztonság
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Kiderül, mekkora összegek vannak külföldön

A külföldi pénzek nyomon követése legkésőbb jövőre világszerte megoldott lesz, ugyanis az OECD által kidolgozott automatikus bankszámlainformáció-csere életbe lép. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az adóhatóságok számára elérhetővé válnak az állampolgáraik külföldi számlaadatai is, amit a bankok szolgáltatnak, tehát nem maradnak eltitkolható pénzösszegek.

Gyakorlatilag 2018-ig 101 ország fog az egyezmény alá tartozni, többek közt olyan fontos pénzügyi központok is, mint Svájc, Szingapúr, Hongkong, Szaúd-Arábia. Ezzel együtt nehéz lesz külföldön elrejteni a félig legális vagy illegális pénzeket, hiszen a külföldi bankok gyakorlatilag minden információt megosztanak majd a NAV-val.

lyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az AEGON Alapkezelő és a Bankmonitor következő szemináriumán 2017.07.12-én 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. április 26-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. áprlilis 26. (csütörtök) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Januári rendezvényünknél elértük a maximális létszámot, így további regisztrációra nincs lehetőség.

Ha lemaradtál és szeretnél értesülni következő rendezvényünkről kövesd Facebook oldalunkat, vagy regisztrálj hírlevelünkre az alábbi linken.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Császár robert

  Mien a allampapir

  2018.02.01.19:46

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.