Betöltés

Hamarosan vége a titkos svájci bankszámláknak!

szerző: Bankmonitor
2017-07-06

Egy bizonyos vagyoni szint fölött az ember már mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzét a legbiztonságosabb helyen tudja, és ebbe akár az is belefér, hogy külföldön kamatoztatja azt. Ez hazánkban is teljesen elterjedt gyakorlat, alsó hangon is 3 ezer milliárd lehet a magyarok külföldön tartott vagyon. Így nem csoda, hogy a kormány is elkövetett mindent, hogy ezek a pénzek hazakerüljenek. Ráadásul a jövőre életbe lépő bankszámlainformáció-csere olyan pénzügyi központok szerepét is csökkentheti, mint Svájc, ahol a rejtegetett vagyonok egy jelentős része lapul.

A becslések szerint ma a hazai privátbankokban, vagyis a legtehetősebbek által elérhető banki szegmensben már több mint 4 ezer milliárd forintnyi összeg lehet. Természetesen a privátbankokon kívül összegeket is figyelembe véve (egyéb pénzügyi-, ingatlanvagyon, nem legális vagyon) a tényleges vagyon jóval nagyobb lehet.

Van azonban egy olyan szelet, amire még nehezebb rálátni, ez pedig a magyarok által külföldön tartott vagyon nagysága. Ezernyi oka lehet, hogy a befektető külföld felé fordul, a legfőbb motívum a kedvező adózási formák kihasználása, de például sokan egyszerűen a vagyon mérete miatt logikusan országok között osztják meg a megtakarítást. A becslések szerint durván 3 ezer milliárd forint lehet a külföldön tartott magyar vagyon nagysága, és az elmúlt években nagyságrendileg évi 200-300 milliárd forint áramlott ki hazánkból.

Valószínűleg mindenki hallott már arról legendákat, hogy a leggazdagabbak pénze például svájci bankszámlákon hever, ahol akár privátbankárok hada foglalkozik a vagyon befektetésével. Ez valóban így van, hiszen Svájc méltán híres a privátbankjairól, melyek már akár több milliárdos vagyonnal rendelkező magyarok számára is felkapott célpontnak számítanak.

Figyelembe véve, hogy Svájc szerepe az országhatáron túli vagyonok kezelésében globális mértékben hatalmas, nem lehet meglepő, hogy a magyarok körében is nagyon népszerű célpont. Az itteni bankok a legkiemelkedőbb szolgáltatásokkal csalogatják a külföldi tehetőseket, gyakorlatilag minden pénzügyi problémára megoldást kínálva, persze ennek az árát is megkérik.

Hamarosan azonban jelentősen változhat a helyzet, ugyanis az életbe lépő nemzetközi adatcsere egyezmény keretében kötelező lesz a külföldi bankoknak felfedni, mekkora pénzek is parkolnak náluk. Ugyanakkor a megszűnő adóamnesztiával az eddigi kiskapuk is bezárulnak, így akinek rejtegetnivalója van, ezentúl komoly akadályokba ütközhet.

Így lehetett fájdalommentesen hazahozni a külföldi vagyonokat

Jól mutatja, hogy mekkora a külföldön tartott magyar pénzek nagysága, hogy az állam már többször is próbálkozott adóamnesztiával hazacsalogatni az országhatáron túlra menekített pénzeket. A kezdeményezések nem bizonyultak igazán sikeresnek, azonban a 3 évvel ezelőtt elindult és egészen az év elejéig elérhető stabilitási megtakarítási számla (SMSZ) bevezetését már nagyobb érdeklődés övezte.

2014 és 2016 között több, mint 2000 ilyen számlát nyitottak a bankoknál, amelyek révén 155 milliárd forintnyi vagyon hazahozatala valósult meg. A lehetőség egyébként még befektetésnek sem volt rossz, hiszen a számlára érkező pénzből állampapírt kellett vásárolni, és már egy év után rendkívül előnyös 10%-os adó megfizetése mellett lehetett a vagyonhoz hozzájutni. A kapott papír birtokában pedig senki sem vizsgálhatta annak a vagyonnak az eredetét.

Azonban az SMSZ-szel nem ért véget a történet, ugyanis egészen június 30-ig élt az adóamnesztia lehetősége, vagyis kedvező adózás mellett hazahozni a külföldön tárolt vagyonokat. Az utólagos adófizetés révén gyakorlatilag 10%-os jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével, vagy adó- és illetékmentes cégrészesedés vásárlással nyílt lehetőség a külföldi pénzek kifehérítésére. Azonban az elmúlt félévben az adóamnesztia nem mozgatott meg nagy vagyonokat, annak ellenére, hogy ez volt az utolsó hasonló lehetőség. Ugyan pontos adatok még nincsenek, de a piaci szereplők előzetes közlése szerint néhány tízmilliárd forintot hoztak haza a magyarok külföldről.

A legjobb kockázatmentes befektetést könnyen megtalálod a következő kalkulátorral!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Kiderül, mekkora összegek vannak külföldön

A külföldi pénzek nyomon követése legkésőbb jövőre világszerte megoldott lesz, ugyanis az OECD által kidolgozott automatikus bankszámlainformáció-csere életbe lép. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az adóhatóságok számára elérhetővé válnak az állampolgáraik külföldi számlaadatai is, amit a bankok szolgáltatnak, tehát nem maradnak eltitkolható pénzösszegek.

Gyakorlatilag 2018-ig 101 ország fog az egyezmény alá tartozni, többek közt olyan fontos pénzügyi központok is, mint Svájc, Szingapúr, Hongkong, Szaúd-Arábia. Ezzel együtt nehéz lesz külföldön elrejteni a félig legális vagy illegális pénzeket, hiszen a külföldi bankok gyakorlatilag minden információt megosztanak majd a NAV-val.

lyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az AEGON Alapkezelő és a Bankmonitor következő szemináriumán 2017.07.12-én 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Császár robert

  Mien a allampapir

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

karácsonyi ajándék

Bankfiókok ünnepi nyitva tartása

2018. 12. 21.

Az év vége mindig nehéz időszak abból a szempontból, hogy ilyenkor a bankfiókok is alacsony fordulatszámon működnek. Ezért, ha ügyet intéznél, esetleg pénztárnál vennél fel vagy fizetnél be pénz, akkor...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.