Betöltés

Hány milliót kaphatsz az államtól tetőtér beépítésre és házbővítésre?

szerző: Nagy Ildikó
2016-09-05

„Beépítenénk a házunk tetőterét, milyen feltételekkel kaphatjuk meg a 10+10 millió Ft-ot?” vagy „Bővítéshez jár a CSOK?” -kérdések szinte mindennaposak a Bankmonitornál. A kiinduló helyzet, hogy rendelkezünk egy házzal és több életteret szeretnénk. Hogyan használható ehhez a 10+10 millió Ft a különböző esetekben? Egy helyen az összes érdemi válasz és a valós pénzügyi megoldások.

1., Tetőtér beépítés: az „igen” csupán elvben létezik

Tetőtér beépítés esetén akkor kaphatjuk meg a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a 10 millió Ft kedvezményes hitelt, ha a 3 meglévő, vagy jövőben vállalt – gyermek mellett ingatlan szempontjából a következő jellemzőknek is megfelelünk:

 • a tetőtérben két önálló, külön albetétként bejegyzett teljes értékű lakást alakítunk ki
 • ebből a nagyobbik legalább 60 nm területű (erre fogjuk megkapni a 10+10 millió Ft-ot)
 • a család életvitel szerűen az újonnan létrejött lakást használja

Összességében tehát az eddigi családi házunkból egy 3 lakásos társasházat kell létrehozni. Ha mindezt megtesszük, akkor be kell költöztetnünk az egész családot a legalább 60 nm-es lakásba. A CSOK igénylőket utólag ellenőrzik, így komoly anyagi  következménnyel számolhatunk, ha a család az egész házat használja (leszámítva a nagyszülők egyéb lakrész használatától).

Alapvetően teljesen életszerűtlen, hogy az eddigi egy lakásos házunkból 3 lakásos házat hozunk létre és ez a jövőbeni esetleges ellenőrzések próbáját is kiállják. Ha ez valami oknál fogva mégis járható út számunkra (melyre élő példát még nem láttunk), akkor örömmel vehetjük igénybe a 10+10 millió Ft-ot szakaszos finanszírozással, azaz az építkezés előre haladásával párhuzamosan.

2., Ami biztosan jól működik: telek megosztás és új ház felépítése

Amennyiben jelenlegi házunk egy akkora telken áll, hogy az megosztás után alkalmas legyen (engedélyt kapjunk) egy legalább 90 nm-es új ház felépítésére, akkor a 10+10 millió Ft felvétele egy reális alternatíva. Ennek természetesen ismételten egy határozott feltétele, hogy legyen 3 gyermekünk, vagy vállaljuk, hogy lesz 3 gyermekünk.

Amennyiben a telkünkre felépítjük az új házat, akkor abba be is kell költöznünk. A régit vagy a nagyszülőknek engedjük át, vagy kiadjuk, vagy értékesítjük. Az építkezéshez ezen esetben is folyamatosan juthatunk hozzá a 10+10 millió Ft-hoz a banktól.

3., Meglévő ház bővítése további szobákkal

Az oldalirányú bővítése a meglévő házunknak nem finanszírozható a 10+10 millió Ft igénybevételével. Ehhez kizárólag a „normál” CSOK-ot vehetjük igénybe, mely nem tartalmaz kedvezményes hitelt. Az elérhető CSOK összege gyerekszám függvényében 600 ezer Ft-tól (1 gyermek) 2,75 millió Ft-ig (4, vagy több gyermek) terjed.

A CSOK előírásoknak történő megfelelés előírásai igen szövevényesek. A legegyszerűbben akkor kaphatsz választ a számodra elérhető lehetőségekről, ha használod az alábbi kalkulátort:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

4., A jó megoldás a Bankmonitor.hu szerint

A 10+10 millió Ft igénybevétele nagyon erősen szabályozott. Tapasztalataink szerint, ha már  valaki rendelkezik egy lakóházzal, mely alkalmas a bővítésre, akkor a legtöbbször jobban járhat anyagilag, ha a bővítéshez járó normál CSOK összeget 600 ezer Ft-tól 2,75 millió Ft-ig igénybe veszi és ehhez vesz fel egy piaci lakáshitelt pl. 5-6 millió Ft értékben. Ebben az esetben ugyanis nem növeli meg mesterségesen a házbővítés volumenét, nem vakítja el az ingyen 10 millió Ft és nem fog a szükségleteinél nagyobb hitelt felvenni. Nem utolsó sorban nem indul el egy olyan úton, mely a mesterséges szabályozói megfelelés miatt tele van potenciális időzített bombával.

1 Hozzászólás

 1. Vidákovics Józsefné

  A kalkulátornál miért szerepel az az opció, amire nem jár a CSOK?
  Amúgy a CSOK egy nagy átverés, a kormányunk verheti a mellét, fényezheti magát, hogy mennyire segíti a családokat. Hát ez nem egészen így van. Csak az amúgy is jómódúaknak kedvez, akik amúgy is meg tudnák oldani a lakásproblémájukat. A kisfizetésűek ne is próbálkozzanak, mert a bankok nem adnak nekik kölcsönt. A másik csoport pedig az, aki megtalálja a kiskaput, hogy megkapja a támogatást. A fiaméknál pl. van 3 gyerek, ők nem jogosultak rá. A 10 M-s vissza nem térítendő támogatást gondolom, önmagában nem adják, csak ha hitelt vesznek fel.
  Viszont tudok olyan családról, ahol már van ugyan 3 gyerek, de már 2 éve bent laknak az új házukban, és megkapták a CSOK-ot, mivel a nagyszülők FIDESZ aktivisták. Az is kérdés, hogy a sok ígénylő közül hányat utasítanak majd el. Ahogy Önök is írják, a tetőtér beépítés feltételei nem életszerűek, a többi feltétel sem igazán korrekt. Ha alaposabban átolvasom a jogszabályt, valószínű, más is akad. Amikor beindult a reklám a CSOK-ról, a kormány úgy indított, hogy a 3 gyerekesek kapnak 10 M Ft támogatást lakáshelyzetük megoldására. Sok ismerős örült, hogy ez milyen jó, azt hitték, minden 3 gyerekes megkapja,aztán ez lett belőle.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 pénzügyi tipp, ha lakást vennél 2019-ben

2018. 12. 27.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, ami jól jöhet akkor, ha a lakást vagy házat vásárolnál 2019-ben. Mivel az árak nagyon elszálltak az elmúlt években, igyekeztünk olyan tanácsokat adni, amelyekkel jelentős összeget...

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

2018. 12. 06.

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.