Betöltés

Hány milliót kaphatsz az államtól tetőtér beépítésre és házbővítésre?

szerző: Nagy Ildikó
2016-09-05

„Beépítenénk a házunk tetőterét, milyen feltételekkel kaphatjuk meg a 10+10 millió Ft-ot?” vagy „Bővítéshez jár a CSOK?” -kérdések szinte mindennaposak a Bankmonitornál. A kiinduló helyzet, hogy rendelkezünk egy házzal és több életteret szeretnénk. Hogyan használható ehhez a 10+10 millió Ft a különböző esetekben? Egy helyen az összes érdemi válasz és a valós pénzügyi megoldások.

1., Tetőtér beépítés: az „igen” csupán elvben létezik

Tetőtér beépítés esetén akkor kaphatjuk meg a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a 10 millió Ft kedvezményes hitelt, ha a 3 meglévő, vagy jövőben vállalt – gyermek mellett ingatlan szempontjából a következő jellemzőknek is megfelelünk:

 • a tetőtérben két önálló, külön albetétként bejegyzett teljes értékű lakást alakítunk ki
 • ebből a nagyobbik legalább 60 nm területű (erre fogjuk megkapni a 10+10 millió Ft-ot)
 • a család életvitel szerűen az újonnan létrejött lakást használja

Összességében tehát az eddigi családi házunkból egy 3 lakásos társasházat kell létrehozni. Ha mindezt megtesszük, akkor be kell költöztetnünk az egész családot a legalább 60 nm-es lakásba. A CSOK igénylőket utólag ellenőrzik, így komoly anyagi  következménnyel számolhatunk, ha a család az egész házat használja (leszámítva a nagyszülők egyéb lakrész használatától).

Alapvetően teljesen életszerűtlen, hogy az eddigi egy lakásos házunkból 3 lakásos házat hozunk létre és ez a jövőbeni esetleges ellenőrzések próbáját is kiállják. Ha ez valami oknál fogva mégis járható út számunkra (melyre élő példát még nem láttunk), akkor örömmel vehetjük igénybe a 10+10 millió Ft-ot szakaszos finanszírozással, azaz az építkezés előre haladásával párhuzamosan.

2., Ami biztosan jól működik: telek megosztás és új ház felépítése

Amennyiben jelenlegi házunk egy akkora telken áll, hogy az megosztás után alkalmas legyen (engedélyt kapjunk) egy legalább 90 nm-es új ház felépítésére, akkor a 10+10 millió Ft felvétele egy reális alternatíva. Ennek természetesen ismételten egy határozott feltétele, hogy legyen 3 gyermekünk, vagy vállaljuk, hogy lesz 3 gyermekünk.

Amennyiben a telkünkre felépítjük az új házat, akkor abba be is kell költöznünk. A régit vagy a nagyszülőknek engedjük át, vagy kiadjuk, vagy értékesítjük. Az építkezéshez ezen esetben is folyamatosan juthatunk hozzá a 10+10 millió Ft-hoz a banktól.

3., Meglévő ház bővítése további szobákkal

Az oldalirányú bővítése a meglévő házunknak nem finanszírozható a 10+10 millió Ft igénybevételével. Ehhez kizárólag a „normál” CSOK-ot vehetjük igénybe, mely nem tartalmaz kedvezményes hitelt. Az elérhető CSOK összege gyerekszám függvényében 600 ezer Ft-tól (1 gyermek) 2,75 millió Ft-ig (4, vagy több gyermek) terjed.

A CSOK előírásoknak történő megfelelés előírásai igen szövevényesek. A legegyszerűbben akkor kaphatsz választ a számodra elérhető lehetőségekről, ha használod az alábbi kalkulátort:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

4., A jó megoldás a Bankmonitor.hu szerint

A 10+10 millió Ft igénybevétele nagyon erősen szabályozott. Tapasztalataink szerint, ha már  valaki rendelkezik egy lakóházzal, mely alkalmas a bővítésre, akkor a legtöbbször jobban járhat anyagilag, ha a bővítéshez járó normál CSOK összeget 600 ezer Ft-tól 2,75 millió Ft-ig igénybe veszi és ehhez vesz fel egy piaci lakáshitelt pl. 5-6 millió Ft értékben. Ebben az esetben ugyanis nem növeli meg mesterségesen a házbővítés volumenét, nem vakítja el az ingyen 10 millió Ft és nem fog a szükségleteinél nagyobb hitelt felvenni. Nem utolsó sorban nem indul el egy olyan úton, mely a mesterséges szabályozói megfelelés miatt tele van potenciális időzített bombával.

1 Hozzászólás

 1. Vidákovics Józsefné

  A kalkulátornál miért szerepel az az opció, amire nem jár a CSOK?
  Amúgy a CSOK egy nagy átverés, a kormányunk verheti a mellét, fényezheti magát, hogy mennyire segíti a családokat. Hát ez nem egészen így van. Csak az amúgy is jómódúaknak kedvez, akik amúgy is meg tudnák oldani a lakásproblémájukat. A kisfizetésűek ne is próbálkozzanak, mert a bankok nem adnak nekik kölcsönt. A másik csoport pedig az, aki megtalálja a kiskaput, hogy megkapja a támogatást. A fiaméknál pl. van 3 gyerek, ők nem jogosultak rá. A 10 M-s vissza nem térítendő támogatást gondolom, önmagában nem adják, csak ha hitelt vesznek fel.
  Viszont tudok olyan családról, ahol már van ugyan 3 gyerek, de már 2 éve bent laknak az új házukban, és megkapták a CSOK-ot, mivel a nagyszülők FIDESZ aktivisták. Az is kérdés, hogy a sok ígénylő közül hányat utasítanak majd el. Ahogy Önök is írják, a tetőtér beépítés feltételei nem életszerűek, a többi feltétel sem igazán korrekt. Ha alaposabban átolvasom a jogszabályt, valószínű, más is akad. Amikor beindult a reklám a CSOK-ról, a kormány úgy indított, hogy a 3 gyerekesek kapnak 10 M Ft támogatást lakáshelyzetük megoldására. Sok ismerős örült, hogy ez milyen jó, azt hitték, minden 3 gyerekes megkapja,aztán ez lett belőle.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

CSOK: önerőként használva akár 33 millió Ft-ot is jelenthet

2018. 09. 28.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt önerőként felhasználva és a maximális lakáshitellel kiegészítve összesen 33,1 millió Ft összeghez juthatunk új lakás vásárlásához. Hogyan működik, mik a buktatók és mit érdemes alaposan átgondolni?...

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

2018. 08. 07.

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.