Betöltés

Hány számlára érkezhet a fizetésed?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-28

Több bankszámlát fenntartva, és ismerve a jelenlegi feltételeket, felmerül a kérdés: érkezhet-e a munkabérünk megosztva, több számlára. Sokan nincsenek tisztában a szituációval, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon, ezért tisztázzuk ezt a kérdést.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Ha több bankszámlával rendelkezünk, akkor minden számlavezetési díjat befolyásoló tényezőre figyelnünk kell. A számlavezetési díj jellemzően annak függvénye, hogy az elvárt jóváírás vagy munkabér a számlánkra érkezik-e adott hónapban.

De miért utaltatnánk munkabérünket minden hónapban megosztva, több különböző bankszámlára? Ennek több oka lehet, a legfontosabb az alacsonyabb számlavezetési díj elérése. Ezt általában akkor tudjuk csak elérni, ha a munkabérünk együttesen legalább mindegyik számla jóváírási feltételét fedezi.

Másik ok az lehet, hogy azért van több banknál folyószámlánk, mivel értékpapírszámlával rendelkezünk már náluk, és bankszámla nélkül, külön csak az értékpapírszámlához nem ad a bank (például az OTP) internetbankos hozzáférést. Ez a praktikusság, a hozzáférhetőség és az egyszerűség mellett anyagi előnyt is jelenthet számunkra például olyan módon, hogy a befektetési alapok és a részvények adásvételi tranzakciói az internetes felületen a bankfióki díjaknál olcsóbbak (például OTP).

Természetesen érkezhet a havi jövedelmünk megosztva, több saját számlára is, ennek nincsen semmi akadálya. A munkáltatónknál kell jeleznünk az erre vonatkozó igényünket. Ha az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhet és a minimális többletköltséget állja, akkor nem gördít elé akadályt.

Nézzünk néhány példát új számlacsomagokra!

A fenti táblázatban látható a havi összköltségek szerinti sorrend az első évre vonatkozóan, mely szerint a CIB ECO számlacsomagja a Bankmonitornál nyitva kedvezménnyel köthető, így az első évben a fenti feltételek mellett ingyenes számlavezetést biztosít. Az OTP Smart számlacsomagja egy olcsó megoldás, azoknak ajánljuk, akik az ügyeiket főleg interneten intéznék. Az első 5 ajánlat még a Gránit Bank, a Magnet Bank és a Takarékbank számlacsomagjait tartalmazza.

A második évben a legtöbb bankszámla fenntartási díja növekszik, legtöbb esetben a bankkártya költsége miatt. A fenti műveletekkel a CIB ECO számla havi 640 forintos átlagköltséggel érhető el, míg a Magnet Bank Diamond csomagja 377 forintos, az OTP Bank Smart csomagja pedig 391 forinttal elérhető. De a Gránit Bank 514 forintos ÁSZ számlacsomagja is megelőzi a CIB-es ajánlatot. A Takarékbank Prémium számlacsomagjának havi átlagköltsége 984 forintra növekszik.

Nézd meg a bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy melyik banknál mennyi lenne a számlaköltséged!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

4 Hozzászólás

 1. Rakovszky Zoltan

  Érdekes cikk, csak meg sem próbál válaszolni a címében feltett kérdésre.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zoltán! Ésszerű keretek között bármennyi saját számlára kérheti a pénzt, de egyeztessen a munkáltatójával! Az is kérdés, hogy hány számlát éri meg fenntartania a munkabér több számlára utalása mellett.

 2. Tama Piroska

  A nyugdíjfolyósító ugyan hajlandó két számlára utaláni?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Piroska! Sajnos arra csak a Nyugdíjfolyósító tud válaszolni, hogy lehetséges-e.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nincs már sok idő a kötelező adategyeztetésre

2019. 10. 30.

A kötelező adategyeztetés határideje október végével lejár. Még mindig sok lakossági és vállalati ügyfélnek kellene elvégeznie ezt a hét hátralévő részében, enélkül ugyanis számlájuk zárolásra kerül. Azoknak szükséges megjelenni a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.