loading

Használt autót vásárolnál hitelre? Ennyi lesz a havi törlesztő!

A statisztikák szerint a vadonatúj járművek helyett a fiatalabb használtak felé fordult a vevők érdeklődése a bizonytalan gazdasági helyzetben. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik használt autót terveznek vásárolni, és mindezt banki segítséggel finanszíroznák. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Idén tavasszal a válság az autók piacát is erősen visszavetette: májusban az újonnan értékesített autók száma 54%-kal, az importált használtaké 39%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A szakértői becslések szerint ez a trend némileg enyhülni fog az év hátralévő részében, de még így is jóval kevesebb autó fog gazdát cserélni az idén. A számok azt is megmutatják, hogy a vásárlók egy része valószínűleg elfordult a vadonatúj modellektől, és helyette az újszerű, de már néhány éve használatban lévő darabokat választja.

Aki lemond egy új autó megvételéről, és helyette ugyanabból a típusból egy 3-4 éveset vásárol, jelentős összegeket is megspórolhat. A 30-50 000 kilométer közötti óraállású autók közül akár 1,7 millió forinttal (Opel Astra), 2,1 millió forinttal (Volkswagen Golf) vagy 4,3 millió forinttal (Ford Focus) olcsóbban is megkaphatók az itthon legnépszerűbb modellek, amennyiben nem közvetlenül a szalonból, hanem előző gazdájától szerezzük be azokat. Az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy mennyibe kerülnek használtan azok a típusok, amelyeket a legnagyobb előszeretettel választ a hazai közönség.

A legnépszerűbb autók kínálati ára 3-4 évesen

Látható, hogy a legtöbb esetben 3-4 millió forint körüli áron már hozzá lehet jutni egy pár éves használt autóhoz, de az árak természetesen nagyban függenek attól, hogy a kínált jármű pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel sokak számára kézenfekvő megoldásnak tűnhet az autóvásárlást hitelből finanszírozni, ezért azt is összegyűjtöttük, hogy a megfelelő összegű személyi kölcsönök most milyen feltételekkel kaphatóak.

Egy viszonylag friss kormányrendelet értelmében a fogyasztási hitelek – pl. az autóvásárlásra fordítható személyi kölcsönök – teljes hiteldíj-mutatója 2020-ban legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamat mértékét. Ez jelenleg azt jelenti, hogy az újonnan folyósított hitelek esetében maximum 5,9%-os THM terhelheti az adósokat. 2021-től kezdve ez a korlátozás megszűnik, és a bankok meg fogják emelni a díjakat. Ezért látszik az alábbi táblázatban két különböző havi törlesztőrészlet: az alacsonyabb összegű az idei, a magasabb pedig a jövő évtől érvényes törlesztőket mutatja.

A jelenleg elérhető, legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatok 4, 5, 6 és 7 millió forintos hitelösszeg esetén

Ha feltételezzük, hogy új tulajdonosa 5-6 évig használna egy most vásárolt autót, akkor láthatjuk, hogy annak árától függően havonta kb. 80-120 000 forintos részletekben kell visszafizetnie azt a hitelt, amelyből az adásvételt lebonyolítja. A teljes visszafizetendő összeg nagyjából 0,7-1,6 millió forinttal magasabb az autó tényleges áránál: ennyibe kerül az adósnak, hogy nem saját pénzéből vásárol, hanem a bank tőkéjét kéri kölcsön, kamatra.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fenti konstrukciók nem feltétlenül elérhetők mindenki számára. Létezik ugyanis az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) limitje, mely szerint egy banki ügyfél legfeljebb jövedelmének 50%-át költheti el személyi kölcsön törlesztésére, ha kevesebbet keres félmillió forintnál. A 99 000 forint körüli havi törlesztőrészlet így minimum 198 000 forintos havi nettó jövedelmet igényel.

Akinek a kiszemelt hitelhez nincs elegendő jövedelme, ő a kölcsön összegének csökkentésével, vagy az ügylet futamidejének meghosszabbításával tud alacsonyabb törlesztőrészletet elérni, azonban az utóbbi megoldás (a kamatos kamat hatása miatt) a teljes visszafizetendő összeg megnövekedését eredményezheti. A legmegfelelőbb kölcsön megtalálásához segítséget nyújthat a Bankmonitor autóhitel-kalkulátora: a szükséges adatok megadása után láthatóvá válik a személyre szabott, teljes banki kínálat, a legkedvezőbb ajánlatokat a lista élére helyezve.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak