Hatalmasat bukhatsz, ha most nem figyelsz

Hatalmasat bukhatsz, ha most nem figyelsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-14 Frissítve: 2018-07-02
 

A kötvényalapok az elmúlt években a befektetők nagy kedvenceivé váltak, köszönhetően a folyamatosan csökkenő kamat környezetnek, aminek következtében a kötvények árfolyama töretlenül emelkedett. Múlt héten azonban valami nagyon eltörött, az európai, így a magyar kötvényárfolyamok is zuhanni kezdtek, ez pedig a hazai pénztárcákat sem hagyja érintetlenül. Megnéztük ezért, mit érdemes tenni ebben a bizonytalan helyzetben azért, hogy tőkénk még véletlenül se kerüljön nagyobb veszélybe.

Nagy baj lehet a kötvényekkel

A múlt hét folyamán vérengzés volt az európai kötvény piacon, ami elsősorban a német államkötvényektől indult, de az eurózóna többi országában és Magyarországon is éreztette hatását. Ennek hátterében – nagyon leegyszerűsítve – az attól való félelem áll, hogy a jegybankok hamarosan megkezdik a kamatemeléseket, és ezzel megszűnik a kötvények számára elmúlt években látott kedvező környezet. Ezek a várakozások is elegendőek voltak ahhoz, hogy a kötvény árfolyamok jelentős eséseket szenvedjenek el.

 Volt olyan nap, amikora német 10 éves államkötvény hozama 74%-kal emelkedett.

(A kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog, tehát, ha a kötvényhozamok felfelé indulnak, akkor az árfolyamok esni kezdenek.)

Magyarország egyik ismert és követett pénzügyi szakembere, Zsiday Viktor, illetve a „Kötvény királyként” is ismert, Bill Gross is az európai kötvénybuborék kidurranásáról írt blogján.

A probléma pedig hazánkban is rengeteg embert érint, tekintve, hogy a kötvény alapok hatalmas népszerűségnek örvendenek Magyarországon is. Ezeken keresztül pedig rengetegen vannak kitéve a kötvények piacán kialakult pánik negatív következményeinek. A BAMOSZ legfrissebb statisztikája alapján ugyanis ezek már több mint 1 300 milliárd forintos vagyont kezelnek.

Az elmúlt egy év hozamait nézve nem beszélhetünk még nagyobb katasztrófáról, hiszen az itthon is elérhető kötvény alapok közül a legjobbak átlagosan 14,7%-os hozamnál tartanak az elmúlt egy év során, a legjobb Templeton Global Bond Fund N HUF pedig egyenesen 24,4%-os hozamot ért el tavaly május óta.

Az elmúlt hetekben azonban az árfolyamok némiképp visszaestek, így ebben a bizonytalan helyzetben a valószínűleg nem a kötvény alapok jelentik a legvonzóbb befektetési lehetőséget a közeljövőre nézve.

Akik a biztos befektetésnek számító rövid bankbetétek és állampapírok helyett mégis a befektetések ezen a formáját választanák, tisztában kell lenniük azzal, hogy bár nagyobb hozamokra lehetnek képesek, ezért cserébe a kockázat is jelentősen magasabb. A nagyobb kockázat következtében pedig akár viszonylag nagyobb visszaesések is előfordulhatnak az árfolyamokban, a jelenlegi helyzet pedig az átlagosnál is veszélyesebbnek tűnik.

 Ezért, aki a hosszúkötvény alapokat választja, mindenképpen számoljon azzal, hogy azt minimum 3 évig érdemes tartani.

De akár nyerhetünk is ezen

Ami a kötvény alapoknak rossz, az kimondottan jó lehet az abszolút hozamú alapoknak, amelyek a befektetési alapok egy olyan speciális típusát alkotják, amelyek az árfolyamesésből is profitálni tudnak. Amennyiben tehát valóban bekövetkezne egy nagyobb visszaesés a kötvények árfolyamában, akkor az abszolút hozamú alapok abból nagyot nyerhetnek (feltéve, hogy van a kötvény áresésre játszó pozíciójuk).

De az abszolút hozamú alapok ettől függetlenül, az elmúlt egy éves teljesítményüket nézve is jó választásnak tűnhetnek, hiszen 2014 májusa óta a legjobb alapok átlagosan 13% fölötti teljesítményt mutattak, a legeredményesebb Citadella Származtatott Alap pedig közel 24%-ot tudott hozni. Erre az alapra azért is érdemes lehet odafigyelni, mert a fent idézett Zsiday Viktor kezeli az ebbe befektetett pénzt. Tekintve hogy a befektetési szakember a közelmúltban többször blogolt az európai kötvénypiaci buborékról, nem elrugaszkodott gondolat azt feltételezni, hogy vannak az alapjában olyan pozíciók, amelyek a kötvények áreséséből szép profitokat termelhetnek. Biztosak persze sosem lehetünk ebben, hiszen az egyes alapok aktuális befektetéseinek száma, iránya és mérete nem nyilvános.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés