20%-ot emelkedhetnek az ingatlanárak! Ha nem spekuláció az egész…

20%-ot emelkedhetnek az ingatlanárak! Ha nem spekuláció az egész…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-07
 

Erősen megoszlanak a vélemények a hazai ingatlanárak emelkedésről. Spekuláció az egész? Vagy csak az elején tartunk az ingatlanárak korrekciójának, aminek a végére egy 20%-os emelkedés is könnyen elképzelhető? Hamarosan talán kiderül. Európában eközben a kötvénybuborék kidurranásának lehettünk szemtanúi, és a görög államcsőd bejelentéséhez is még közelebb kerültünk. Amerikában pedig a vártnál gyengébb gazdasági növekedés, és ennek következtében a kamatemelési ciklus további eltolására lehet számítani.

A hazai gazdaság egyik legaktuálisabb kérdése az ingatlanár-robbanás. Számos jel (például a régió lakásáraival való összehasonlítás) arra utal, hogy még csak az elején tartunk a folyamatnak, és akár 20%-os áremelkedés is könnyedén bekövetkezhet. Ennek a forgatókönyvnek a várható lefolyása elolvasható az Alapblog írásában. Nem ért viszont ezzel egyet Észtország legsikeresebb bankára, Indrek Neivelt, aki szerint a térségben jelenleg tapasztalt ingatlanár emelkedés elsősorban spekulációnak köszönhető, és a kereslet azonnal vissza fog esni, ha a jegybankok befejezik a pénznyomtatást. A vele készült interjúban azonban ez csak az egyik fontos kérdéskör volt, emellett sok egyéb, a térségünket érintő téma szóba került, mint például régiónk be- és kivándorlási problémája.

Európában úgy tűnik, hogy a gazdasági növekedése tényleg megindulhat. Ezt bizonyítják a főbb európai 10 éves kötvényhozamok több hónapos csúcsai, és az euró dollárral szemben mutatott erősödése is, illetve az az egyáltalán nem elhanyagolható tény is, hogy a banki hitelezés Európában 2012 óta most emelkedett először év/év alapon. Ennek a folyamatnak a további következményei elolvashatóak az Alapblogon.

Az európai kötvénybuborék kidurranás egyáltalán nem is olyan rossz hír, mint amilyennek hangzik. Ugyanis ez is arra utal, hogy az európai gazdaság jó irányba halad. Sőt, a kötvényhozamok még nagyobbat ugorhatnak a közeljövőben, ami a részvény piacon is némi ijedtséget okozhat. Ez viszont kiváló alkalmat nyújthat részvénybefektetésekbe való beszállásra.

Európa másik nagy kérdése, a görög válság kapcsán Philippe Legrain, a London School of Economics tanára elmondta, hogy a görög államcsőd bejelentésének már egyre nagyobb az esélye. Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy az eurózónából is ki kellene lépniük. Hogy pontosan mi is a várható, kiderül a neves közgazdásszal készült interjúból.

Egészen más a helyzet Amerikában, ahol a jegybank kamatemelésének várható időpontja egyre későbbre tolódhat, annak köszönhetően, hogy az USA gazdasága a vártnál is gyengébben teljesített 2015 év első negyedévében. Ezt azonban rövidtávon is érezni lehet majd, a teljes folyamatról és annak várható hatásairól Zsiday Viktor Alapblogon megjelent írása számol be.

Jeffrey Gundlach, a kötvények egyik legnagyobb szaktekintélye szerint ugyanakkor mindenképpen érdemes fél szemünket a bóvli kötvények piacán tartanunk, mert a kamatemelési periódus megkezdése akár egy onnan induló kiterjedtebb pénzügyi válság kialakulásához vezethet. Hogy pontosan miért is, az kiderült az Alapblog cikkéből.

Hirdetés
Hirdetés