Betöltés

Hitel és lakástakarék?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-11

A hiteligénylés felelős döntés. Azonban az ajánlatok közül nem mindig egyszerű a legjobbat kiválasztanunk. Nem mindegy, mekkora az önerőnk és a jövedelmünk, mekkora hitelre van szükségünk, és mennyi időre fixálnánk a kamatát. Azt is el kell döntenünk, hogy a meglévő lakástakarékunk mellé lakás-takarékpénztártól vagy banktól vegyünk-e fel hitelt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ha van lakástakarékunk, lakáshitel igénylése esetén felmerül a kérdés: a lakástakaréktól igényelhető hitelt válasszuk-e, vagy a banki hitelek között érdemes nézelődnünk. Ezt nem is olyan egyszerű megválaszolni, de az utóbbi időben könnyebben összehasonlíthatóvá váltak a hitelek. Miért is? Egyszerűen azért, mert a bankok néhány éve elkezdtek a futamidő végéig fix kamatozású hiteleket is kínálni. Ez a hiteltípus addig a lakástakarékokra volt jellemző, ezért a futamidő végéig fix kamatozású hitelek egyúttal összehasonlíthatóvá váltak.

Futamidő

A fenti hasonlóságon kívül sok különbség van a hitelek között. Elsősorban azt érdemes kiemelni, hogy a lakástakarékokhoz járó hitel nemcsak fix kamatozású, hanem kötöttebb futamidejű is. Ezzel szemben a banki hitelek futamidejét szabadabban választhatjuk meg.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Hitelösszeg

A lakástakaréktól felvehető hitelösszeg erősen korlátozott. A lakástakarék szerződésünk a futamidőnek megfelelő hitelösszeget tartalmazza. Ha szeretnénk több hitelt kapni, alapvetően két lehetőség közül választhatunk:

1., meghosszabbítjuk a lakástakarékunk futamidejét legfeljebb 10 évre, és/vagy megnövelhetjük a havi megtakarítási összeget szerződésenként 20 000 forintig, így magasabb lesz a szerződéses összeg, ami magasabb hitelösszeget tartalmaz;

2., több lakástakarék szerződést kötünk, és a közeli hozzátartozóinkat jelöljük meg kedvezményezettnek. Ekkor egy lakáscélra is felhasználhatjuk az összes megtakarítást és hitelt (több szerződés szerződéses összegét).

Jól mutatja a hitelösszeg rugalmasságának mértékét, hogy a banki lakáshitelnél nem kell ilyen trükkökhöz folyamodnunk. Az igényelt hitelösszeget saját magunk határozhatjuk meg. Feltéve, ha van olyan konstrukció, ahol a jövedelmi feltételeknek (JTM) meg tudunk felelni. Természetesen a folyósítás előtt mindkét esetben hitelbírálat történik.

Az időpont szerepe

A hiteligénylés időpontja sarkalatos tényező. Nyilván, egy most indított lakástakaréknál a legkorábbi időpont, amikor a szerződéses összeg szerinti hitel szóba jöhet, 4 év múlva esedékes. Tehát a lakástakarék szerződés hitelét a 4 év múlva felvehető banki hitelekkel, míg a jelenlegi banki hiteleket ebben az esetben a áthidaló kölcsönnel érdemes összehasonlítanunk.

A legkedvezőbb hitelt adó lakástakarék 4 év múlva vélhetően kedvezőbb hitelt (a szerződéskötéskor már ismert) ad a futamidő végéig fix kamattal, mint a 4 év múlva igényelhető végig fix kamatozású banki hitelek.

Ha viszont már lejárt a lakástakarékunk, akkor a benne lévő hitelt a mostani banki hitelekkel érdemes összevetnünk.

Megint más a helyzet, ha ugyan nem járt még le a lakástakarékunk futamideje, de szeretnénk már korábban hitelhez jutni. Ekkor a lakástakaréktól felvehető áthidaló kölcsön és a banki lakáshitel közül választhatunk. A lakástakarékos áthidaló kölcsön futamideje azonban két részből áll: áthidaló kölcsön és lakáshitel rész.

A lakástakarék megtakarítási ideje alatt van az áthidaló kölcsön rész. Ez az időtartam csak a teljes kölcsön utáni kamatok törlesztéséről szól, miközben fizetjük tovább havonta a megtakarításunkat is. Az áthidaló kölcsön törlesztésével egyáltalán nem csökkentjük a tőketartozásunkat.

A lakástakarék megtakarítási ideje után viszont az egész megtakarítási részt betörlesztik a kölcsönünkbe, ezáltal csökkentve a tőketartozásunkat. A lakáshitel rész alatt pedig már a kamatot is fizetjük, és a tőkét is törlesztjük.

A fentieken túl alapvetően négy tényezőt érdemes összehasonlítanunk a hiteleknél, mielőtt az igénylést megtennénk:

 • Kamatperiódus: emelkedő kamatkörnyezetben a hosszabb kamatperiódus a jobb választás. Lehetőleg a futamidő végéig fix kamatozású hitelt válasszunk!
 • Teljes hiteldíj mutató: minél kisebb az értéke, annál olcsóbb a hitelünk az adott kamatperiódusban! Válasszuk a kisebb THM értéket, ha a hitelek kamatperiódusai megegyeznek!
 • Törlesztőrészlet: csak akkora törlesztőrészletet vállaljunk, ami nem okoz gondot a családi költségvetésnek!
 • Teljes visszafizetendő összeg: ugyanakkora hitelösszeg és azonos futamidő mellett a kisebb visszafizetendőt érdemes választanunk!

Következzen a 3-4-5%-os hitelek versenye! Használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát, hogy megtudd, melyek a legkedvezőbb hitelajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

A jövedelem szerepe

Figyeljünk, hogy a jövőben is megfeleljünk a jövedelmi feltételeknek (JTM)! Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér! Ne vegyünk fel erőnkön felüli hitelt!

Ha szeretnéd rendbe tenni a pénzügyeidet, tekintsd meg további kalkulátoraink listáját!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Ilcsik Viktória

  Üdvözlöm!
  Építkezni szeretnénk a párommal (nem vagyunk házastársak) és szeretnénk felvenni építési hitelt.
  Kérdéseim a következők lennének:
  -tudunk e együtt felvenni építési hitelt ketten, adós és adóstárs címszóval
  -ha a telek vásárlási összeget be lehet vonni az építési hitelbe, mekkora értékűnek kell minimum lennie a teleknek, hogy a bank akár mint fedezet elfogadja.
  -LTP megtakarításom van, fel lehet e használni mint önerő?

  Előre is köszönöm válaszát
  Üdv
  Viktória

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Viktória,
   Tudnak együtt hitelt igényelni, feltéve, hogy nem szerepelnek elmaradás miatt a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszerben, régen BAR lista). Építési hitelnél nem kizárólag a telek lesz fedezet, hanem a rajta felépülő ház is, így a telek önálló értéke ilyen szempontból nem releváns. A bank a várható teljes értéket fogja megállapítani – amibe a telek értéke is beleszámít – , és annak alapján határozza meg az adható hitelösszeget. Az LTP-t is fel lehet használni önerőként, csak kissé macerás lesz a hitellel együtt. A bank elvárása, hogy előbb az önerő és az ltp legyen felhasználva az építkezéshez, és ha ez megtörtént, csak akkor kezdi majd el szakaszokban utalni a banki hitelt. Fontos lehet még, hogy ha állami támogatással érintett lesz az építési hitel, akkor a költségvetés legalább 70%-áról számlát kell benyújtani a banknál, emellett számlával kell igazolni a lakástakarék felhasználást is.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.