Betöltés

Hitelkártya: áldás vagy átok?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-02

A hitelkártyával akár pénzt is kereshetünk a költéseinkkel, de komoly költségekbe is verhetjük magunkat, ha nem figyelünk oda. Segítünk, kiknek érdemes hitelkártyát igényelnie, és hogyan érdemes használni a plasztiklapot, hogy valóban csak az előnyeit élvezhessük.

A betéti kártyával szemben egy hitelkártyával átmenetileg bankunk pénzét használhatjuk, mégpedig díjmentesen. Az elköltött összeg után ugyanis nem kell kamatot fizetnünk mindaddig, amíg a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre teljes egészében visszafizetjük. Ráadásul a legtöbb hitelkártyával pénzt is kereshetünk, havonta akár több tízezer forintot. Mivel a bankok versenyeznek az ügyfelekért, így különféle kedvezményeket kínálnak a kártyabirtokosoknak.

A leggyakoribb, hogy vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. Sőt, a nagybankok kínálatában több olyan hitelkártyát is találunk, amelyeknél az átlagosnál magasabb pénzvisszatérítésre számíthatunk. Több hitelkártya meghatározott célú költéseknél (pl.: élelmiszerüzletben, vagy benzinkúton történő vásárlás) kínál folyamatosan kiemelkedően magas visszatérítést, míg vannak olyanok is, amelyeknél bizonyos időszakokra növelik meg jelentősen a vásárlások után járó visszatérítések százalékos mértékét (esetenként akár 10 százalékig is).

Az is bevett gyakorlat a bankok részéről, hogy bizonyos kiskereskedelmi vállalkozásokkal (pl.: könyvesbolt, drogéria stb.) megállapodást kötnek, így aki az adott üzletben használja a hitelkártyáját, az akár 10-20 százalékkal olcsóbban juthat hozzá bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.

A dolog igazi szépsége pedig, hogy a kedvezményekért nem kell egyebet tennünk, mint vásárolni a plasztikkal. Így egy jól kiválasztott hitelkártyával, megfelelő használat mellett, nem csak pénzt kereshetünk, de még spórolhatunk is.

Számos előnye mellett azonban egy hitelkártyánál elengedhetetlen, hogy körültekintően bánjunk vele. Anélkül, hogy ismernénk a működését, ne kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk.

 • Nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret nem ajándék. Fontos szabály, hogy csak azt a pénzt költsük el, amit később gond nélkül vissza tudunk fizetni. Ez sokszor komoly önuralmat igényel, hiszen a bank által felajánlott hitelkeret általában jövedelmünk két-háromszorosát is eléri.
 • Alapvető szabály, hogy hitelkártyával ne vegyünk fel készpénzt (csak és kizárólag a legvégső esetben), mert ennek elég magas díja van, ráadásul ezek a műveletek nem élvezik a kamatmentességet.
 • A hitelkeretből történő költéseket mindig fizessük vissza a megadott határidőre. Ellenkező esetben súlyos kamatokkal (éves 30 százalék körüli) kell számolnunk. Persze előfordulhat, hogy ez valamilyen okból nem lehetséges. Ilyen esetekben legalább a minimum fizetendő összegről gondoskodjunk (ez általában a költéseink 5 százaléka, de legalább 2-5 ezer forint), amivel, ha a kamatokat nem is, de a késedelmi díjat (3-4 ezer forint) megúszhatjuk.

Díjak, költségek

Természetesen egy hitelkártyának is vannak költségei, viszont a legtöbbnél a széles kedvezmény-rendszernek köszönhetően, aktív kártyahasználat mellett a költségek többszöröse megtérül. Egyébként jellemzően a kártya éves díjával és/vagy havi számlavezetési díjjal (másként zárlati díj) kell számolni, de a rendszeres akcióknak köszönhetően sokszor ezek is megspórolhatóak. Az előbbieken felül előfordulhat, hogy külön fizetnünk kell a kártya kibocsátásáért, valamint a hitelkártyához kapcsolódó SMS tájékoztató szolgáltatásért. Ez utóbbi ugyan nem kötelező, viszont biztonsági szempontból kifejezetten hasznos. Ezért ezen nem érdemes spórolni, hiszen ha visszaélés történik a hitelkártyánkkal, azonnal értesülünk róla és rögtön meg is tudjuk tenni a szükséges intézkedéseket a letiltás érdekében.

Kinek érdemes?

Kinek éri meg hitelkártyát igénybe vennie? Tulajdonképpen bárkinek, aki készpénz helyett a bankkártyát részesíti előnyben és be tudja tartani a legfontosabb szabályokat. Nem kell egyebet tenni, mint átcsoportosítani a költéseket a vásárlási szokásainkhoz leginkább passzoló hitelkártyára. A már jól megszokott gyakorlat mindössze annyiban változik, hogy a betéti kártya helyett a hitelkártyát kell majd a jövőben fizetéskor használni.

Felkeltette a dolog az érdeklődésedet? Keresd meg a számodra legmegfelelőbbet kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

mikulás

Készülj a Karácsonyra!

2018. 11. 30.

A Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ilyenkor kicsik és nagyok áhítattal várják a Szentestét. Lélekben felkészülnek a közös élményekre, az ünneplésre, és egymásnak ajándékot vásárolnak. A legtöbben ezzel szeretnék kifejezni...

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

2018. 11. 21.

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.