Hódít a mobil: a fiatalok formálják át a fizetésről alkotott képünket?

 • 2017.10.31.
 • szerző: bankmonitor.hu

Gombamód szaporodnak az új fizetési megoldások, így ma már az sem ér meglepetésként minket, ha valaki az okostelefonja segítségével rendezi a költéseit. A technológia kapcsán bizakodásra ad okot, hogy a Mastercard kutatása alapján a fiatal, az újdonságokra különösen fogékony 18-26 éves korosztály különösen optimista a mobilfizetéssel kapcsolatban. Nagyon úgy tűnik, hogy, ha a főiskolásokon és egyetemistákon múlik, hamar az új fizetési megoldás tör az élre, hiszen számos előnyét látják annak. Négy diákból egy biztosan használná a jövőben, sőt egyötödük már most is alkalmazza.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mobilfizetés. Nemcsak a bankok jelennek meg sorban a megoldásaikkal, hanem egyre többször lehet már a boltokban is a mobiljukkal fizető embereket látni. Hamarosan várhatóan sokan térnek át a bankkártya helyett a mobiljukkal való fizetésre, hiszen minden afelé mutat, hogy a korszerű alkalmazásoknak köszönhetően a banki funkció döntő többsége is az okos eszközünkbe fog beköltözni.

A technológiai fejlesztésben élen járó Mastercard friss kutatásában éppen arra volt kíváncsi, hogy a mobilfizetés mennyire népszerű a fiatalabb generációk körében, ennek érdekében 1500 egyetemistát, főiskolást kérdezett meg a témáról.

Így bankolnak a fiatalok

Ahhoz, hogy a Mastercard kiderítse a mobilfizetés fogadtatását a fiatalok körében, természetesen nagyon fontos volt a bankolási szokások felmérése. A felsőoktatási évekre sokan kerülnek el otthonról, így a külön élethez már számukra is elengedhetetlen a bankszámla. Az a kutatásból is kiderül, hogy a fiatalok nagyon is tudatosan használják már a bankkártyájukat és figyelnek a pénzügyeikre.

Egy átlagos egyetemista számára pénz leginkább otthonról a szülőktől (61%), ösztöndíjból (43%) származik, ugyanakkor 4-ből 3 fiatal dolgozik is a tanulás mellett. Összességében az így szerzett pénz kicsit több, mint fele a bankszámlára is kerül, vagyis az elektronikusan felhasználható.

Saját pénzből leginkább a szórakozást, a szabadidős tevékenységeket és az étkezést finanszírozzák, a rezsi típusú kiadásokat pedig az említett egyéb forrásokból. A költéseik durván felét (51,6%) bankkártya segítségével is rendezik, és természetesen annál nagyobb ez az arány, minél több az eleve számlára érkező pénz (tehát főleg azoknál, akik dolgoznak is).

Fogékonyak az egyetemisták a mobilfizetésre

Ma már majdnem minden egyetemista használ okostelefont (95% az arány a Mastercard korábbi kutatása alapján), ráadásul a felmérés alapján a fiatalok a mobiljuk igen sokféle funkcióját használják. Nem meglepő módon leginkább a közösségi média (Facebook, Twitter), emailezés hódít a használati szokások terén, de rengetegen informálódnak is így, vagy keresgélnek, böngésznek az interneten.

Nem elhanyagolható azok aránya sem, akik online vásárlásra (29%), számlafizetésre (21%), vagy éppen a mobilfizetésre (19%) is használják a készüléket. Ráadásul a felmérésben szereplők harmada már fizetett valaha valamilyen formában a mobiljával, például ételt rendelt, mozijegyet vásárolt, vagy a parkolást intézte ilyen módon.

Az is kiderült, hogy az egyérintéses bankkártyás fizetés a legelterjedtebb, de ezen kívül az online vásárlás során is sok diák használja a plasztikot. Ugyanakkor a felmérésben szereplők 7%-a már rendszeresen alkalmaz valamilyen mobilfizetési megoldást is, de ezen kívül még további 13% alkalmanként használja. Ha a konkrét fizetési megoldásokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy az OTPay mobilfizetési megoldásával és a Simple megoldásával van a legtöbb tapasztalat a diákok körében.

Ráadásul az egyetemisták rendkívül optimisták is a mobil alapú fizetéssel kapcsolatban. A felmérés alapján a legnagyobb előnyt az jelenti, hogy a mobil mindig kéznél van, így kapóra jön, hogy akár fizetésre is lehet használni, emellett a kényelmi és praktikai szempontok is fontosak. Ez nem véletlen, hiszen a kutatás szerint az egyetemistákkal rendszeresen előfordul, hogy szándékosan vagy véletlenül a bankkártyájuk nélkül indulnak útra, esetleg készpénzt sem visznek magukkal. A diákok háromnegyede pozitívan értékeli a mobilfizetést, sőt négyből egy diák szívesen használná a jövőben ezt a megoldást.

Érdekes módon a fiatalok úgy gondolják, hogy nem a mindennapokban, hanem akkor vennék a legnagyobb hasznát a mobilfizetésnek, ha éppen nincs náluk a bankkártya, vagy éppen problémás a készpénzhasználat. Így például jó szolgálatot tehet a fesztiválokon, szórakozóhelyeken, vagy netán az utazás alkalmával is.

1 Hozzászólás

 • Ferenc 2017-12-17 20:28:38 - Válasz

  Érdekes cikk!
  Az idézett Mastercard kutatást hol lehet megtalálni?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.