loading

Hogyan drágulhattak a változó kamatozású hitelek kamatemelés nélkül?

Az 1 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél a három legolcsóbb ajánlat átlagos THM értéke jelentősen, 0,42 százalékponttal emelkedett – egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönnél – augusztusról szeptemberre. A konstrukcióhoz kapcsolódó referencia-mutató – 12 havi BUBOR – érdemben nem változott, a bankok kamatfelára sem módosult, akkor mégis mi történhetett? A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy 15 millió forint összegű 20 éves futamidejű, 1 éves kamatperiódusú lakáshitelt jelenleg 3,67 százalékos THM értéken lehetne felvenni, ugyanakkor egy hónappal ezelőtt ennél 0,42 százalékponttal olcsóbban – kedvezőbb THM mellett – lehetett még hozzájutni ugyanehhez. (A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerinti három legolcsóbb ajánlat teljes hiteldíj-mutatóját vettük alapul 400 ezer forintos jövedelem beállítása esetén.) Emiatt pedig 715 ezer forinttal emelkedett a teljes visszafizetendő összeg!

Már sokszor történt olyan a lakáshitel-piacon, hogy a bankok kamatot, díjat emeltek. Meglepő módon azonban jelenleg nem ez történt: a hitel referencia-mutatója nem változott érdemben – a 12 havi BUBOR értéke 0,04 százalékponttal emelkedett csupán – és a kamatfelárakon se módosítottak a bankok. A drágulásnak egyetlen kézenfekvő, mégis meglepő oka volt: az egyik bank megszüntette a konstrukció értékesítését szeptemberben, ezt ráadásul pont az a pénzintézet tette ezt, amelyiknek a legkedvezőbb volt az ajánlata augusztusban.

Egyetlen bank ekkora hatással lehet a piacra?

Ha a legolcsóbb ajánlat tűnik el, annak mindig komoly hatása lesz. Ezt a következményt azonban jelentősen fokozta a változó kamatozású hitelek jelenlegi helyzete: jelenleg kevés szereplő kínál ilyen konstrukciót, ráadásul az új hitelt igénylők közül igen kevesen érdeklődnek a konstrukció iránt. Mindez azt eredményezi, hogy a bankok között relatív kicsi a verseny, az egyes szereplők ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. Ilyen körülmények között egy szereplő – ráadásul a legolcsóbb ajánlattal rendelkező – kilépésének a hatása igen jelentős.

Jó hír, hogy ez a lépés nem érinti a már meglévő hitellel rendelkezőket – emiatt nem drágulnak a már folyósított kölcsönök -, a lakás vásárlók közül pedig igen kevesen érdeklődnek az egy éves kamatperiódusú kölcsön iránt. (Ez mondjuk nem vigasztalja azt a pár igénylőt, aki mégis ilyen konstrukciót keres, keresett.)

Milyen hatása lenne egy lakáshitelnél a legolcsóbb ajánlat megszűnésének különböző kamatperiódusok esetében?

Mi lenne, ha másik kamatperiódusnál is hasonló történne?

A jelenleg legnépszerűbb – 5 és 10 éves kamatperiódusú, illetve végig fix kamatú – konstrukciókat is érintené természetesen, ha ezeknél megszűnne a jelenlegi legolcsóbb ajánlat. Ez a következmény mégis jóval mérsékeltebb lenne, mint amit szeptember elején az egy éves kamatperiódusú kölcsönnél tapasztaltunk: a THM értéke 0,16-0,21 százalékponttal növekedne csak.

A mérsékeltebb drágulás az 5 és 10 éves kamatperiódusnál a nagy versenynek és a számos piaci szereplőnek – több bank kínál ilyen lakáshitelt – köszönhető. Végig fix kamatozású kölcsönt 20 évre ugyan kevés bank kínál, de a konstrukció igen népszerű, éppen ezért ezen kevés szereplő között is kiélezett az árverseny – az egyes ajánlatok között a különbség relatív csekély -, emiatt a legolcsóbb ajánlat kiesésének itt sem lenne olyan jelentős a hatása.

A változó kamatozású kölcsönöknél az alacsony árversenyt az is jól mutatja, hogy szeptemberben már olcsóbban lehet – a 3 legkedvezőbb ajánlat átlagos költségei alapján – 5 éves és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt igényelni, mint a sokkal kockázatosabb 1 éves kamatperiódusú kölcsönt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...