loading

Hogyan intézhetem biztonságosabban pénzügyeimet a mostani koronavírusos időkben?

Egyelőre megállíthatatlanul terjed Európában a koronavírus, emiatt szinte biztosan szigorú korlátozások várhatóak Magyarországon is. Ezek lényege, hogy minél kevesebb olyan helyzet legyen, ahol sok ember összezárva, egy légtérben megfertőzhetné egymást. De mit tehetünk mi magunk a biztonságunk érdekében? Hogyan intézhetjük biztonságosabban a pénzügyeinket. Íme, néhány hasznos tipp.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

1. Használd minél kevesebbszer az ATM-eket

A bankjegykiadó automatákat naponta több száz ember is használhatja, ami mindenképp kockázatot jelent, így minél kevesebb alkalommal használd ezeket. Ha mindenképp készpénzre van szükséged, akkor igyekezz nagyobb összeget felvenni, mégpedig lehetőleg este, vagy korán reggel, amikor kisebb a forgalom. Arra azért figyelj, hogy havonta legfeljebb két tételben, maximum 150 ezer forint készpénzt vehetsz fel ATM-ből díjmentesen. Az ATM használat után lehetőleg használj kézfertőtlenítőt.

2. Használj minél kevesebb készpénzt

Érdemes minél többször érintős bankkártyát használni fizetéskor. Amikor csak teheted, adj meg átutalási megbízást, hiszen ha elektronikus csatornát használsz – mobilalkalmazás, netbank -, akkor azonnal teljesülhet az átutalásod. Szerencsére már Magyarországon is elérhető olyan bankszámla, ahol ezek díjmenetesek.

3. Ha lehet, kerüld el a bankfiókokat

Az emberek hajlamosak akkor is személyesen intézni az ügyes bajos dolgaikat, amikor erre egyébként más lehetőségül is volna. Most azonban használjuk a telefonos vagy netbankos ügyfélszolgálatokat, vagy tegyük fel kérdéseinket akár e-mailben. Több bank weboldalán elérhető már olyan chat-szolgáltatás, amelyen keresztül éppen úgy kommunikálhatunk egy ügyfélszolgálatossal, mintha személyesen lennénk jelen.

Sőt, bankszámlát is nyithatsz majdnem teljesen online, ami azt jelenti, hogy mindössze egy alkalommal kell bemenned emiatt a bankfiókba.

4. Ne a zsúfolt postákon fizesd be a csekkjeidet

Sokan ragaszkodnak még mindig a csekkekhez, ám azt közülük kevesen tudják, hogy ezek nem kizárólag a postákon fizethetők be. Az iCsekk mobilalkalmazás például rendkívül kényelmes, hiszen a telefon kamerájával leolvasható a csekken lévő QR-kód, ami tartalmazza a befizetéshez szükséges összes információt. A beolvasott csekket azután a bankkártya adatok megadásával pillanatok alatt befizethetjük, és mivel kártyás tranzakcióról van szó, a dolog ingyenes. Nem kell azonban feltétlenül mobilalkalmazás, hogy elkerülhessük a zsúfolt postákat, hiszen a csekken lévő számlaszámra netbankok keresztül is el lehet utalni a befizetendő összeget.

5. Intézd online akár a nagybevásárlásokat is

Érdemes elkerülni a zsúfolt nagyáruházakat, ezért praktikus akár a nagybevásárlást is az interneten keresztül lebonyolítani. Ezeken a felületeken lehetőség van bankkártyával fizetni, de sokszor kiszállításkor, mobil POS terminálon keresztül is rendezheted kártyával a számlát. Arra azért készülj fel, hogy az online áruházak csúcsra vannak járatva, így könnyen előfordulhat, hogy csak egy héttel későbbi időpontra tudnak szállítani.

6. Legyen egy kis vésztartalékod

Bizonytalan időkben fontos a likviditás biztosítása, hiszen nincs rosszabb annál, mint amikor egy váratlan kiadás miatt a hónap végére elfogy a pénz. A legjobb természetesen az, ha megfelelő saját tartalékkal rendelkezünk, ám ha ez nincs, akkor egy néhány százezer forintos folyószámla hitelkeret is biztonságot nyújthat. Ezt természetesen csak akkor használjuk, ha feltétlenül szükséges, így havonta néhány száz forintos költségből megoldható a védőháló. Azt azonban tudnod kell, hogy a hitelkeret – még ha nincs is kihasználva – 5% erejéig havi törlesztőnek minősül a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szerint. Ez hitelfelvételnél jelenthet problémát, ha a jövedelem nem bírja el a szükséges hitelösszeget. Ilyenkor a hitelkeret megszüntetésével állítható vissza a hitelképesség.

7. Ha hitel kell, igényelj online vagy kérd hitelközvetítő segítségét

Bár Magyarországon ez még nem általános, nálunk is vannak olyan hiteltermékek, amelyek személyes jelenlét nélkül, online igényelhetők. Ilyen például a Sberbank személyi kölcsöne vagy éppen az Erste Babaváró hitele. (Mindkettő igényelhető a Bankmonitoron keresztül.) Így minimálisra csökkentheted a személyes találkozók számát.

Ha olyan hitelt szeretnél, amely jelenleg nem érhető el online folyamatban, akkor fordulj független szakértőhöz, ugyanis ezzel jó pár utat megspórolhatsz az otthonod és a bankfiók között.

 

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
10 dolog, amit sok csok igénylő rosszul tud

A csok - családi otthonteremtési kedvezmény - remek lehetőség a családoknak, hiszen három gyermekre akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelenthet. Ráadásul igényelhető mellé a szuperolcsó csok lakáshitel...