Hogyan kaphat a cégem több hitelt a banktól?

 • 2016.11.03.
 • szerző: bankmonitor.hu

Beruházáshoz szeretnék hitelt felvenni, azonban a bank túl kis összeget ajánlott… Hogyan lehetne ez több? – tette fel a kérdést a Bankmonitor egyik érdeklődője. Válaszunkat itt olvashatjátok.

Egy beruházás megfinanszírozásánál a legfontosabb kérdés, hogy vállalkozásunk ki tudja-e termelni azt a profitot, amely elegendő az éves tőke és kamatfizetési kötelezettségeinkre.

Cégünk számára nyújtható hitelnagyság megállapításánál kimutatott profitunk max. 70%-át veszik figyelembe a hitelezők. Ebbe a 70%-a kell beleférnie a hitel éves tőketörlesztésnek és a kapcsolódó kamatfizetésnek is. (Amikor kalkulálgatunk magunkban, ne felejtsük ki a már meglévő hiteleinket is számításba venni!)

A bankok biztonsági játékosok. Nem minden beruházást hiteleznek pusztán az abból várható eredménytermelés alapján. Ilyenkor cégünk előző évi pénzügyi számai jelentik a kiinduló pontot:

 • Amennyiben egy újabb, eddigi működési profilunktól idegen tevékenységbe szeretnénk belefogni, kizárólag a fő tevékenységünk eredményével fognak a bankok kalkulálni, hiszen ott már bizonyítottunk. Egy új tevékenység kimenetele referencia hiányában még kérdéses lehet a bankok szemében.
 • Az is előfordulhat, hogy az igényelt hitel összege alacsony, nem éri el azt a nagyságrendet, ahol a bankok már hajlandóak egy bonyolultabb, sok munkaórás hitelbírálati, majd később egy nyomon követési folyamatba belemenni. (Jellemzően 300 millió forint körüli hiteligény az a határ, ami felett már érdeklődést mutatnak a bankok a projekt szintű finanszírozásra.)

Közeledik az év vége, most még van esélyünk alakítani az év végi számokat. Látni kell, hogy az adó-optimalizálási megfontolásból történő „túlzott költség elszámolás” nagyban ronthatja vállalkozásunk papíron látható eredményességét, és ezáltal hitelképességét. Hiába sejtetjük, hogy „vállalkozásunk többet is tud” annál, mint ami látszik, ha a bevallásunk mást mutat… A bankok papír alapon dolgoznak.

Hangsúlyozni szeretnénk: nem elég megtermelünk az elegendő profitot, azt ki is kell mutatnunk! Nagyobb kimutatott eredmény – nagyobb felvehető hitel, csupán egy kis adóáldozat árán!

Mi befolyásolja még a felvehető hitel nagyságát?

A felvehető hitelösszeget a hitel futamideje is meghatározza. Hiszen minél hosszabb idő alatt kell az adott hitelösszeget visszafizetnünk, az éves szinten az annál alacsonyabb terhet jelent. Sokan esnek abba a hibába, hogy az elméletben megszerezhető maximális 10-15 éves futamidővel kalkulálnak. Ezzel csak félrevezetjük magunkat, aminek később csalódás a vége.

Reálisan úgy tudjuk meghatározni egy hitel futamidejét, ha azt vesszük alapul, hogy hány évig biztosít számunkra bevételi forrást a beruházásunk tárgya. Bérbeadási célú ingatlannál például hány évre tudunk határozott idejű bérleti szerződést kötni, vagy egyéb termelő berendezés esetén hány éves annak amortizációs ideje.

Vannak bankok, ahol kifejezetten kockázatkerülők a hitel futamidejét tekintve és majdhogynem kőbevésett szabályként 7 éves futamidőnél hosszabb távon nem is gondolkoznak. Ismerünk viszont olyan bankot is, ahol kifejezetten versenyelőnyként használják a hosszabb futamidejű konstrukciókat.

Kalkulátorunk segítségével itt megnézheted, hogy céged kimutatott számai mekkora hitelfelvételt tesznek lehetővé számodra egy áltagos 5-7 éves futamidővel számolva.

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

m Ft
m Ft
m Ft

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.