Betöltés

Hogyan kaphat a cégem több hitelt a banktól?

szerző: Csányi Franciska
2016-11-03

Beruházáshoz szeretnék hitelt felvenni, azonban a bank túl kis összeget ajánlott… Hogyan lehetne ez több? – tette fel a kérdést a Bankmonitor egyik érdeklődője. Válaszunkat itt olvashatjátok.

Egy beruházás megfinanszírozásánál a legfontosabb kérdés, hogy vállalkozásunk ki tudja-e termelni azt a profitot, amely elegendő az éves tőke és kamatfizetési kötelezettségeinkre.

Cégünk számára nyújtható hitelnagyság megállapításánál kimutatott profitunk max. 70%-át veszik figyelembe a hitelezők. Ebbe a 70%-a kell beleférnie a hitel éves tőketörlesztésnek és a kapcsolódó kamatfizetésnek is. (Amikor kalkulálgatunk magunkban, ne felejtsük ki a már meglévő hiteleinket is számításba venni!)

A bankok biztonsági játékosok. Nem minden beruházást hiteleznek pusztán az abból várható eredménytermelés alapján. Ilyenkor cégünk előző évi pénzügyi számai jelentik a kiinduló pontot:

 • Amennyiben egy újabb, eddigi működési profilunktól idegen tevékenységbe szeretnénk belefogni, kizárólag a fő tevékenységünk eredményével fognak a bankok kalkulálni, hiszen ott már bizonyítottunk. Egy új tevékenység kimenetele referencia hiányában még kérdéses lehet a bankok szemében.
 • Az is előfordulhat, hogy az igényelt hitel összege alacsony, nem éri el azt a nagyságrendet, ahol a bankok már hajlandóak egy bonyolultabb, sok munkaórás hitelbírálati, majd később egy nyomon követési folyamatba belemenni. (Jellemzően 300 millió forint körüli hiteligény az a határ, ami felett már érdeklődést mutatnak a bankok a projekt szintű finanszírozásra.)

Közeledik az év vége, most még van esélyünk alakítani az év végi számokat. Látni kell, hogy az adó-optimalizálási megfontolásból történő „túlzott költség elszámolás” nagyban ronthatja vállalkozásunk papíron látható eredményességét, és ezáltal hitelképességét. Hiába sejtetjük, hogy „vállalkozásunk többet is tud” annál, mint ami látszik, ha a bevallásunk mást mutat… A bankok papír alapon dolgoznak.

Hangsúlyozni szeretnénk: nem elég megtermelünk az elegendő profitot, azt ki is kell mutatnunk! Nagyobb kimutatott eredmény – nagyobb felvehető hitel, csupán egy kis adóáldozat árán!

Mi befolyásolja még a felvehető hitel nagyságát?

A felvehető hitelösszeget a hitel futamideje is meghatározza. Hiszen minél hosszabb idő alatt kell az adott hitelösszeget visszafizetnünk, az éves szinten az annál alacsonyabb terhet jelent. Sokan esnek abba a hibába, hogy az elméletben megszerezhető maximális 10-15 éves futamidővel kalkulálnak. Ezzel csak félrevezetjük magunkat, aminek később csalódás a vége.

Reálisan úgy tudjuk meghatározni egy hitel futamidejét, ha azt vesszük alapul, hogy hány évig biztosít számunkra bevételi forrást a beruházásunk tárgya. Bérbeadási célú ingatlannál például hány évre tudunk határozott idejű bérleti szerződést kötni, vagy egyéb termelő berendezés esetén hány éves annak amortizációs ideje.

Vannak bankok, ahol kifejezetten kockázatkerülők a hitel futamidejét tekintve és majdhogynem kőbevésett szabályként 7 éves futamidőnél hosszabb távon nem is gondolkoznak. Ismerünk viszont olyan bankot is, ahol kifejezetten versenyelőnyként használják a hosszabb futamidejű konstrukciókat.

Kalkulátorunk segítségével itt megnézheted, hogy céged kimutatott számai mekkora hitelfelvételt tesznek lehetővé számodra egy áltagos 5-7 éves futamidővel számolva.

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.
Kérd szakértőnk segítségét!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

5 dolog, ami miatt könnyebben kaphat hitelt a céged

Minden céget csábítanak a kedvező vállalkozói finanszírozási lehetőségek, az újfent elérhető 2,5%-os kamatú Növekedési Hitel és az akár 0%-os Széchenyi hitelek pedig igazi kihagyhatatlan ajánlatnak számítanak mostanság. Kérdés azonban, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.