Betöltés

Ezért bukja el sok cég a jó lehetőségeket: adóoptimalizálás a hitelképesség rovására

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-23

A magyar vállalkozói szférában DNS szintig kódolva van a „minél kevesebb adófizetés”. A kimutatott profit nagysága nem szempont, lényeg, hogy több maradjon a zsebben… de tényleg vastagabb lesz így a pénztárcánk?
Sok vállalkozó számára kecsegtető lehetőség az olyan támogatott kedvezményes hitelkonstrukció, mint a növekedési hitel a maga fix 2,5%-os maximális kamatszintjével, vagy az 50%-os vissza nem térítendő támogatást biztosító EU-s pályázatok, ahol az önerő nagy része hitelből is biztosítható. Papíron is kimutatott profit nélkül azonban a bankok nem hiteleznek…
Jön tehát az égető kérdés: hitel és vissza nem térítendő támogatás, VAGY minimalizált adófizetés? Egy átlagos cégen keresztül bemutatjuk, hogy a különbség ugyanannál a cégnél több tízmillió, vagy akár százmillió forint plusz forráshoz jutási lehetőséget jelenthet.

Adott egy vállalkozás: éves szinten 500 millió Ft bevételt termel. Tényleges profitabilitása 15%, azaz 75 millió Ft adó előtti profitot képes elérni. A tulajdonos dilemmázik: miért fizessek annyi adót, amikor a megtermelt nyereségből több is maradhat a zsebemben? „Költségelek” inkább és kimutatok egy 5%-os profitot (25 millió Ft-ot).

1. Több adó, több hitel

Amennyiben a tulajdonos 5%-os profitabilitás kimutatás mellett az „adóoptimalizálást” választja, a cég adó előtti profitja 25 millió Ft lesz 2,5 millió Ft éves nyereségadó mellett. Ha kimutatja a valós profitot, akkor 7,5 millió Ft adót fizet, azaz a megtakarítása 5 millió Ft. Ez azonban nagy áldozatot jelent a hitelképesség terén.
A hitelképesség megítélésénél a bankok konzervatív megközelítésben a megtermelt működési profit felével számolnak, mint tőke és kamattörlesztésre fordítható összeg. Ekkora bevallott eredmény így 61 millió Ft 5 éves beruházási hitel felvételét teszi lehetővé, ha a növekedési hitel kedvezményes 2,5%-os fix éves kamatozásával számolunk.

A valós profit tényleges kimutatása 183 millió Ft 5 éves beruházási hitel felvételét teszi lehetővé. 5 millió Ft plusz adóteher mellett a felvehető hitel tehát 120 millió Ft-tal lesz magasabb. A valós kérdés tehát, hogy a 120 millió Ft plusz hitel lehetőség kitermeli a tulajdonos számára a plusz 5 millió Ft adóterhet. Azt gondoljuk, hogy egy jó cégvezető számára ez nem jelenthet különösen nagy kihívást.

2. Több adó, több EU támogatás

A hitellehetőségek bővülésével azonban nem ér véget a tisztességes adózás pozitív hatása. Pár hónappal ezelőtt megkezdődött az új EU-s pályázati ciklus lehetőségeinek kiírása, mely folyamatosan több tízmilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást tesz elérhetővé. Az EU-s támogatásokhoz azonban önerő is szükséges, mely részben hitelből is biztosítható. Így a magasabb összegben elérhető hitel közvetlenül megnöveli az elérhető EU-s támogatási összeget is.

EU-s támogatásoknál a saját forrásból biztosított önerő mértéke a teljes projekt 25%-ban elvárt, azaz az 50%-os vissza nem térítendő támogatás mellett a beruházás 25%-át akár kedvezményes banki hitelből is megvalósíthatjuk.

A fenti példa továbbvezetésével, amennyiben a teljes elérhető hitelösszeget támogatható projekt finanszírozására használjuk fel önerőként, akkor 244 millió Ft-tal magasabb EU-s forrásra tehetünk szert (122 millió Ft helyett 366 millió Ft). Mindez természetesen csak akkor valósítható meg, ha a vállalkozónak a pályázatra alkalmas projekt, magas hitelösszeg mellett, a beruházás teljes értékének 25%-a saját forrásként rendelkezésre áll.

Az alábbi kalkulátor segítségével számszerűsítheti, hogy vállalkozása jelenleg milyen hitelösszeget érhet el:Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Kétségtelen tény, hogy az adófizetés fájdalma azonnal érződik a banki utalás elindításakor, míg a tiszta adózási megközelítés révén elérhető többlet hitel, az elérhető vissza nem térítendő támogatás, majd az abból eredő többlet profit hatása csak hosszabb távon. A vállalkozás azonban már csak ilyen…

Példánkban sok mindent leegyszerűsítettünk, a hitelképesség, a megítélhető hitel nagyságánál a bank vizsgálni fogja többek között:

 • a vállalat már meglévő kötelezettségeit
 • a saját tőke nagyságát (mely érdemben korlátozza a maximális hitelösszeget)
 • beruházási hitel esetén a hosszú távú üzleti terv megalapozottságát
 • a beruházáshoz rendelkezésre álló önerő nagyságát
 • a tulajdonos és a cég üzleti múltját

A bankok hitelezési hajlandósága Magyarországon jelentős mértékben nőtt 2014 eleje óta. Érdemes végiggondolni minden cégtulajdonosnak a saját stratégiáját adó és hitelképesség vonalon…

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Miért nőnek veszettül a magyar lakásárak?

2018. 12. 18.

Biztosan benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért emelkednek Magyarországon, különösen pedig Budapesten ilyen elképesztően a lakásárak? Összegyűjtöttük az okokat. Az ingatlanok drágulása alapján az Európai Unió topligájába tartozunk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.