Betöltés

Hogyan kerülhet kevesebbe a 15 millió Ft-os lakáshitel, mint a 13 milliós?

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-22

Lakáshitel felvétel előtt mindig megy a szorzás-osztás, hogy mekkora összeget is kellene felvenni. Kisebb hitelnél esetleg elmarad a felújítás, vagy minden tartalékot felemészt a vásárlás és a járulékos költségek, míg a nagyobb hitel természetesen magasabb havi törlesztőket jelent, és persze a tőketartozással együtt a kamatteher is nő. Ha figyelmesen megnézed az ajánlatokat, akkor találhatsz azonban olyat, hogy az egyik bank több hitelt ad neked akár kisebb havi törlesztőért, mint a másik. Vagyis úgy juthatsz több pénzhez, hogy közben kevesebbet kell fizetned.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor találatai alapján jól látszik, hogy jelentős a különbség az egyes banki ajánlatok árai között, éppen úgy, ahogy ugyanazt a félmilliós LED TV-t az egyik üzletben akár 100 ezer forinttal is drágábban adhatják, mint a másikban. Itt ráadásul még többet lehet spórolni, mégpedig különösebb időráfordítás nélkül, mindössze meg kell adnod a szükséges paramétereket – hitelösszeg, futamidő, nettó jövedelem, a hitel kamatperiódusa, a megvásárolni kívánt ingatlan ára stb. – és máris megkapod THM szerint sorba rendezve az ajánlatokat.

A THM (teljes hiteldíj mutató) egy százalékos formában kifejezett érték, ami megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatsz hozzá az adott hitelhez. Nagyon sok költséget tartalmaz, viszont vannak olyan tételek, amit nem (pl. szerződésmódosítás díja, az esetleges késedelmes fizetés miatti plusz költségek). Minél nagyobb a THM, annál drágább a hitel. Beállíthatsz a kalkulátorban más rendezési szempontot is, például az induló havi törlesztő nagyságát.

A keresés lefuttatása után te magad is meggyőződhetsz arról, hogy a pénztárcád szempontjából nagyon nem mindegy, melyik bank ajánlata mellett teszed le a voksod.

Számszerűsítve például egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett hitelnek – amennyiben a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódust választjuk hozzá – lehet 62 ezer Ft és 76 ezer Ft is a havi törlesztője. Ez két évtized alatt döntéstől függően 3,5 millió Ft ráfizetést vagy megtakarítást jelenthet, ugyanis ennyi a különbség a legjobb és legdrágább ajánlat között. A 2018. decemberi átlagos nettó keresettel számolva több mint 14 hónapnyi jövedelem a tét!

Van azonban egy másik olvasata is a dolognak. Mégpedig az, hogy ha jól választasz, akkor nagyobb hitelt is felvehetsz, miközben a havi törlesztőd akár még alacsonyabb is lesz. Például, ha 13 millió Ft hitelt vennél fel 10 éves kamatfixálással 20 évre, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint a legdrágább ajánlatnál 107.900 Ft a havi törlesztő, míg 15 millió Ft hitelösszegnél a legkedvezőbb ajánlatnál csak 93.300 Ft ugyanez. Vagyis a nagyobb hitelnek lényegesen kisebb a havi költsége.

Ez egyrészt jelentős spórolási lehetőséget jelent (3,4 millió Ft-ot a teljes futamidő alatt), de azért is jól jöhet, mert az alacsonyabb törlesztőnek köszönhetően ugyanaz a jövedelem több hitel felvételére elegendő. A JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) ugyanis megszabja, hogy mekkora lehet a havi törlesztők aránya a nettó jövedelemhez képest, így minél alacsonyabb a törlesztő, annál több hitel felvételére van lehetőség.

A jó lakáshitel kiválasztása összetett folyamat, így érdemes összehasonlítanod az ajánlatokat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral, ahol a számolgatás után kérheted, hogy 24 órán belül vegye fel veled a kapcsolatot egy hitelszakértő, aki minden kérdésedre válaszol majd.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora hiteltörlesztőt szabad okosan bevállalni?

2019. 04. 22.

Lakáshitel felvétel előtt mindenki lázasan számolgatja, hogy a jövedelme alapján mekkora hitelt adnának neki a bankok, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant vajon milyen fedezetként veszik majd számításba? Ám talán még...

Blogajánló

 • alapblog

  Kötvénypiaci kockázatok

  Az alábbi ábrán az látható, hogy a globális kötvénypiaci szereplők az elmúlt harminc évben nem tapasztalt hosszúságú, hétéves durációjú (átlagos hátralévő futamidejű) kötvényportfóliót tartanak. A...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.