Betöltés

Hogyan lehet több hitelre elég ugyanaz a jövedelem?

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-27

Ha gyorsan, ingatlan fedezet nélkül, bármire elkölthető hitelre van szükséged, akkor a személyi kölcsönök közül tudsz válogatni. Ezek többnyire kis összegű, 1-3 millió Ft-os kölcsönök, ám egyre többen mennek el a 10 milliós plafonig. De milyen feltételei vannak a személyi kölcsönnek, és mitől függ, hogy maximálisan mekkora összeget kaphatsz a bankoktól?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsönök talán legfontosabb előnye a jelzáloghitelekhez képest az, hogy itt nincs szükség ingatlanfedezetre, kizárólag a jövedelem alapján döntenek a bankok a hitelképességről, valamint a felvehető összeg nagyságáról. Azzal, hogy nincs ingatlanfedezet, egy sor jelzáloghitelek esetében felmerülő költség (pl. értékbecslés, közjegyzői díj, földhivatali bejegyzés költsége) itt nincs, így a személyi kölcsön lényegesen kisebb egyszeri kiadással jár. Az átfutási idő is rövidebb: míg egy átlagos jelzáloghitelnél az igénylés és a pénz számlára érkezése között átlagosan 4-6 hét telik el, a személyi hitel 24-72 óra alatt megérkezhet, persze csak akkor, ha minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll.

A keresethez képes adható maximális hitelösszeget jogszabály határozza meg, eszerint a személyi kölcsönök havi törlesztője legfeljebb 40 vagy 50%-a lehet az igazolt nettó jövedelemnek, attól függően, hogy az eléri vagy sem a 400 ezer Ft-ot. Eszerint havi 400.000 Ft jövedelemmel legfeljebb havi 200.000 Ft törlesztő vállalható be, míg mondjuk egy 350.000 Ft-os nettó esetében 140.000 Ft a plafon.

Mivel a felvehető hitel maximumát a hiteltörlesztő az előbbi módon korlátozza, két lehetőséged van a felvehető kölcsönösszeg növelésére:

 1. Adóstársat vonsz be, ezzel növelve az igazolt jövedelem nagyságát.
 2. Megpróbálod megkeresni a legkedvezőbb hitelajánlatot, hiszen a kisebb kamat egyben alacsonyabb hiteltörlesztőt is jelent, így ugyanaz a jövedelem nagyobb hitelösszegre lehet elegendő.

Ha a 2. megoldást választod, akkor fontos, hogy összehasonlítsd a szóba jöhető hitelajánlatokat, ugyanis nagy különbségek vannak közöttük, ez pedig, ahogy már írtuk, alapvetően meghatározza a lehetőségeidet. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a három hitelajánlat esetében hiába ugyanakkora a felvett összeg (5 millió Ft), a havi törlesztők között nagy a különbség, ami miatt a szükséges havi jövedelem is nagyon eltérő. Míg a legdrágább ajánlatnál 322 462 Ft-os kereset kell az egyébként 5 éves futamidejű, végig fix kamatú kölcsönhöz, addig a legkedvezőbb hitelnél 262 462 Ft is elég ehhez, vagyis jó választással 50 000 Ft-tal kisebb jövedelemmel kaphatod meg ugyanazt az összeget.

Azért, hogy a takaród tovább érjen, a hitelek megversenyeztetésén túl te magad is sokat tehetsz. A jövedelem bankhoz érkeztetését mindig alacsonyabb kamatokkal honorálják a bankok, de valamikor az is elég, ha vállalod, a banknál vezetett számlára külső forrásból minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik. Több banknál a vállalás nagyságától függ a kamatkedvezmény, ezért érdemes a Személyi Kölcsön Kalkulátorban a „jövedelem érkeztetés” opciót bekapcsolva hagyni, hogy a lehető legkedvezőbb eredményt kapd meg.

Előfordulhat, hogy az alacsony hiteltörlesztő ára az, hogy a személyi kölcsön változó kamatú, ám ez kamatkockázattal jár a számodra, ami nem szerencsés akkor, amikor maximálisan kihasználod a jövedelmed. Egy esetleges kamatemelkedés megemelheti ugyanis a havi fizetnivalód, a késedelmes fizetés miatt pedig akár a hitelképességed is elveszítheted, ami később, például egy lakáshitel esetén elutasítási ok lehet.

Ha összehasonlítanád a személyi kölcsönöket, akkor hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a részletes Személyi Kölcsön Kalkulátorral, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort. 

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

szerződés

A lakáshitel igénylés 8 legfontosabb lépése

2019. 08. 12.

Hiába dönt csúcsokat a lakáshitelt igénylők száma, hitelhez jutni egyáltalán nem egyszerű és gyors folyamat. Van benne számos csapda, amibe ha belelépünk, akkor jelentős anyagi veszteség érhet bennünket, de akár...

Blogajánló

 • alapblog

  A játék hatalma

  A finn oktatási rendszer, amelynek célja nagyon tömören, hogy a gyerekek kedvenc helye legyen a suli, és sokat játszva, sokat kint mozogva tanuljanak, elhagyva az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.