Hogyan spórolhatsz 286 ezer forintot a Babaváró hitel igénylésekor?

Hogyan spórolhatsz 286 ezer forintot a Babaváró hitel igénylésekor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-24 Frissítve: 2020-02-21
 

A Babaváró hitelt minden bankban ugyanolyan kondíciókkal igényelheted: egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű Babaváróra induláskor havi 45 834 forintot kell fizetned. Emiatt azt gondolhatod, hogy nem számít, hol veszed fel a kölcsönt. A hitelhez kapcsolódó esetleges kedvezmények, járulékos költségek miatt azonban egy jó választással akár 286 ezer forintot is spórolhatsz.

A Babaváró hitel egy államilag támogatott konstrukció. Ha egy gyermek születik, akkor a kölcsön kamatmentes lesz a teljes futamidő alatt – ez az indulást követő 5 évben gyermek születése nélkül is igaz -, ráadásul a második gyermek érkezésekor  30, míg a harmadik baba születésekor 100 százalékát elengedik a fennálló tartozásnak. Vagyis a harmadik gyermeked születésekor a Babaváró hiteled is megszűnne.

A konstrukció feltételeit és kamatozását jogszabály határozza meg, ettől a bankok nem térhetnek el. Emiatt azt gondolhatod, hogy mindegy, melyik banknál igényled meg a Babavárót, a fizetési kötelezettséged ugyanakkora lesz. Ez részben igaz, hiszen a hitel havi induló törlesztőrészlete és az állami kezességvállalás díja az összes banki ajánlatban azonos nagyságú. Ugyanakkor a Babaváróhoz a legtöbb banknál számlát kell nyitnod, melynek költsége jelentősen eltérhet. Sőt, egyes pénzintézetek egyedi kedvezményeket, egyszeri jóváírási akciókat is hirdetnek a konstrukció mellé. Ezek döntően befolyásolják azt, hogy melyik bank ajánlata számodra a legkedvezőbb.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora összegű költség kapcsolódhat a Babaváró hitelhez? 

A legtöbb bank – nem mindegyik – elvárja a számlanyitást ahhoz, hogy Babaváró hitelt igényelhess náluk. Van olyan, ahol az is feltétel, hogy a jövedelmed az új bankszámlára érkezzen a későbbiek során. Emiatt érdemes a számlák költségeivel is számolnod akkor, amikor bankot választasz. Nem elég azonban a számla havi alapdíjával kalkulálnod, a tényleges számlahasználatod valamennyi költségét érdemes figyelembe venned akkor, amikor eldöntöd, hol érdemes a hitelt felvenned.

Fontos, hogy a Babaváró hitel kamatmentes és csak egyszer igényelheted. Ha felvetted egy banknál a hitelt, akkor bizony a teljes futamidőre – de legalább a kölcsön visszafizetéséig – oda láncolod magad ahhoz a pénzintézethez. Ezt a hitelt ugyanis nem fogod tudni kedvezőbbre cserélni, kiváltani később a futamidő alatt. Emiatt kiemelten fontos, hogy jól válassz.

Egy átlagbért kereső számlatulajdonosnál – aki kizárólag netbankon keresztül utal, emellett csoportos beszedési megbízásokkal rendelkezik és havonta kétszer vesz fel készpénzt összesen 80 ezer forintért – az ezer forintot is meghaladhatja a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora alapján legkedvezőbb és legdrágább számlacsomag költsége közötti különbség.

Egyes bankoktól azonban akció keretében jóváírást kaphatsz, ha náluk igényled meg a Babaváró hitelt:

  1. A Raiffeisen Bank a kezességvállalási díj 20%-át kifizeti a számodra, ha havonta a minimálbérnek megfelelő összeg jóváírásra kerül a náluk nyitott számládra, és a havi törlesztőt is rendben fizeted. A jóváírás pedig elérheti a kezességvállalási díj 50%-át, amennyiben a jóváírás összege legalább 400 ezer forint havonta.
  2. A Sberbank pedig a hitelösszeg 0,25-0,25%-át jóváírja az adós és az adóstárs számlájára, amennyiben náluk nyitott számlára érkezik a futamidő első 3 hónapjából legalább kétszer 100 ezer forint. Amennyiben csak az adós teljesíti a feltételt, akkor a jóváírás 0,25%, maximum 25 ezer forint lenne.

A Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezményeket és számlaköltségeket is figyelembe véve a CIB Banké a legkedvezőbb ajánlat. 20 év alatt akár 286 ezer forinttal kedvezőbb a CIB Bank konstrukciója, mint a legdrágább banké.

Nem csak az igényléskor érvényes költségek számítanak

A Babaváró hitel kondíciói ismertek, a bankszámláknak azonban csak az induláskor érvényes díjait tudjuk. A kalkuláció során  a számlák kedvezményes kondícióival számoltunk – csak azokkal, melyek a feltételezett számlahasználat alapján elérhetők. Mielőtt döntenél mindenképpen nézd meg a kedvezményes időszakot követő költségeket is, a kezdeti előnyöket ugyanis messze ellensúlyozhatják az esetleges áremelkedések.

Ha a gyorsaság a legfontosabb számodra, akkor az ERSTE Online Babaváró Hitel lehet az ideális választás számodra, melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni. A hitelezési folyamatot online lehet intézni, és a hiánytalan dokumentum benyújtásától számítva 3 munkanapon belül a számládra kerül az összeg. A konstrukcióról részleteket ITT olvashatsz.

Ha már van számlád egy banknál logikusnak tűnik ott igényelni a Babavárót is. Mielőtt ezt megtennéd kalkulálj a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, elképzelhető, hogy találsz olcsóbb bankszámlát máshol. Váltanod pedig még a Babaváró felvétele előtt lenne érdemes. Ha más szolgáltatás is köt a jelenlegi bankodhoz – lakáshitel, megtakarítás -, melyeket nem tudsz átvinni más bankhoz, akkor valóban a saját számlavezetődnél érdemes a Babavárót igényelned. Ettől függetlenül nézd meg a Bankszámla kalkulátorral, hogy milyen ajánlatai vannak a jelenlegi bankodnak. Lehet bankváltás nélkül, meglévő számlacsomagod átalakításával is sokat nyerhetsz.

Minden bank azonos kondíciókkal kínál Babaváró hitelt, ugyanakkor a bankok hitelminősítési rendszere között jelentős eltérés van. Ha nem kapod meg a kért összeget a számlavezető bankodtól, az nem azt jelenti, hogy máshol nem érdemes próbálkoznod. Érdemes a Bankmonitor szakértőihez fordulni, akik ismerik az eltérő banki gyakorlatokat, és ingyenesen megkeresik számodra azt a pénzintézetet, ahol a legnagyobb eséllyel kapod meg a kért összeget.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés