Betöltés

Babaváró hitel – Egyszeri lehetőség, nem mindegy mennyi pénzt kaphatsz!

szerző: Argyelán József
2019-06-21

A Babaváró támogatás már egy gyermek születése esetén „ingyen” pénznek számít, hiszen ezzel biztosítható be a kamatmentesség a futamidő végéig. Bár maximálisan 10 millió forint igényelhető, erre egyetlen alkalommal van csak lehetőség, vagyis, ha egyszer már lehívtunk egy kisebb összeget, a különbözetet elveszítjük.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű és legfeljebb 20 éves futamidejű hitel, amihez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. (ITT minden fontos információt megtalálsz a Babaváró hitelről.)

Tudnod kell azonban, hogy a Babaváró hitel csak egyetlen alkalommal igényelhető! Ez nem azt jelenti, hogy ha egyszer elutasította a bank a kérelmünket, akkor nem adhatjuk azt be máshol, ám ha már megkaptuk a maximális összegnél kevesebb „ingyen” pénzt, akkor a különbözetről lemondhatunk, arra újabb kérelmet már nem nyújthatunk be. Ez komolyan érintheti a pénztárcánkat is, mert ha ezt az összeget például személyi kölcsönből kellene pótolnunk, akkor arra lényegesen többet kellene visszafizetnünk.

10 millió forint összegű 20 éves futamidejű személyi kölcsön nincs is, de ha azt feltételezzük, hogy a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján a legkedvezőbb kamatozású személy kölcsönből lenne ilyen változat, akkor arra 8 millió forinttal kellene többet visszafizetnünk összesen, mint a babaváró hitelre. (A Babaváró hitel esetében azt feltételeztük, hogy a futamidő alatt egy gyermek születik, mégpedig a második év végén.) Miért lehet az, hogy nem kapjuk meg a maximális összeget?

Kevesebb babaváró hitelre lenne szükségünk

Amikor megtervezzük családunk költségvetését, akkor úgy gondolhatjuk nekünk nincs szükségünk a teljes 10 millió forintra, ez mégiscsak egy kölcsön. Ez alapvetően igaz, de ha csak egy gyermekünk születik a futamidő első 5 évében, akkor már végig kamatmentes lesz a konstrukció. Arról nem is beszélve, hogy a további gyermekek születésekor a tartozásunkból is elenged az állam.

A kölcsön ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású, így kvázi arra használhatjuk, amire csak szeretnénk.

Összeszedtünk pár tippet mégis mire fordíthatnánk a támogatást:

 • Ideális lehet egy része lakásvásárlás esetén az önerőnk növelésére. Ezzel nagyobb értékű ingatlant vásárolhatunk
 • Meglévő hiteleink kiváltására is megfelelő lehet, egy drágább személyi kölcsön, vagy jelzáloghitel kiváltásával havonta több tízezer forintot spórolhatunk, hiszen kamatmentesen fizethetnénk tartozásunk tovább.
 • Ha pedig egyáltalán nincs semmi elképzelésünk akár befektetésként is kezelhetjük a babaváró hitelt.

Bármilyen alacsony kockázatú megtakarítást is választunk a kamatmentes hitel költségénél többet fog az hozni nekünk. Ha pedig az új Magyar Állampapír Pluszba fektetnénk az összeget, akkor 5 év alatt a nyereségünk egy gyermek születése esetén 2,6 millió forint lenne. A Magyar Állampapír Plusz és a babaváró hitel összekombinálásáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashattok.

Fontos azonban a másik oldalról is megközelítenünk a dolgot. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az emelt összegű kamatmentes hitel havi részleteit fizetni tudjuk, akkor ne vegyünk fel több pénzt. Ha elmaradásba kerülünk, akkor ugyanis már sokkal rosszabb helyzetbe kerülhetünk, mint ha nem vettük volna fel a nagyobb összeget. A bevállalható törlesztőrészlet nagyságát számítsuk ki meglévő bevételeink és kiadásaink alapján, és ennek megfelelően döntsünk!

Kevesebb babaváró támogatást kaphatunk

Sajnos az is könnyen előfordulhat, hogy nem kaphatjuk meg a teljes összeget. Ilyenkor érdemes lehet megpróbálni más banknál is az igénylést, hiszen különbözőek az egyes pénzintézetek hitelminősítési rendszerei. Például lehet olyan jövedelem, melyet az egyik bank nem, vagy csak csökkentett mértékben fogad el, míg egy másik számára teljesen megfelelő. Íme, erre egy példa.

Sajnos az is elképzelhető, hogy egyik banknál sem vagyunk jogosultak a teljes összegre. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy mit tehetünk hitelképességünk javítása érdekében. Például feltölthetjük és lezárhatjuk meglévő hitelkereteinket, kisebb összegű személyi kölcsönünket, áruhiteleinket előtörleszthetjük.
Ezek a lépések hosszabb ideig is eltarthatnak, így jóval később igényelhetjük meg a babaváró hitelt, de a nagyobb hitelösszeg miatt mégis jobban járhatunk még így is.

Ha meg szeretnéd tudni, jogosult vagy-e a Babaváró hitelre, akkor megtudhatod a Bankmonitor Babaváró Támogatás Kalkulátorát használva.

Babaváró hitel kalkulátor

step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
DÍJMENTESEN SEGÍTÜNK, TÖLTSD KI AZ ALÁBBI ADATBEKÉRŐNK
Kiemelt és gyors ügyintézést biztosítunk számodra!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.