Betöltés

Megéri Babaváró támogatásból Nemzeti Kötvényt vásárolni?

szerző: Argyelán József
2019-05-02

Megvizsgáltuk a Babaváró támogatást és a Nemzeti kötvényt, és azt tapasztaltuk érdemes lehet a kettőt összekombinálni. Ezzel nagyon alacsony kockázat mellett tudnánk nyereséget elérni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Babaváró támogatás egy 2019 július 1-től elérhető maximum 10 millió Ft összegű és legfeljebb 20 éves futamidejű kölcsön, melyhez a család a futamidő első 5 évében született gyermekek számától függően kamattámogatást, illetve gyermekvállalási támogatást is kaphat. A támogatás részleteiről korábban már írtunk. A Nemzeti kötvény pedig egy június 1-től vásárolható 5 éves futamidejű lakossági állampapír, melynek kamatozása fix, a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Az 5. évre a garantált kamatszint eléri a 6%-ot.

A Babaváró támogatásról eddig megjelent írásaink:
Elfogadták a törvénymódosítást a babaváró hitelről! Itt vannak a feltételek
7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt
Babaváró támogatás – Mindegy hány gyermek születik jó döntés lehet ezt választani!

Megérheti Babaváró támogatásból állampapírt vásárolni?

Jó megoldás lehet, hiszen egy alapvetően kedvező kamatozású hitel konstrukcióból vásárolnánk egy alacsony kockázatú, jó hozamú megtakarítást. Ha felvesszük a maximális 10 millió forint Babaváró hitelt 20 éves futamidőre, és a teljes összegen azonnal Nemzeti Kötvényt vásárlunk, akkor mindenképpen pozitív hozamot érhetünk el. (Ennek feltétele, hogy a hitelt az első 5 évben rendben fizetjük, valamint a lejáró állampapír értékéből előtörlesztjük a támogatásból fennálló tartozást.) A vásárolt kötvényünk kamata fix, a futamidő előrehaladtával emelkedő, így az elérhető hozam relatív könnyen kiszámolható, ugyanakkor a kölcsön törlesztőrészlete és a visszafizetendő összeg nagy mértékben függ attól, hogy a gyermekvállalási idő alatt ténylegesen hány fővel gyarapodik a családunk. Nézzük végig a lehetséges eseteket, a különböző verzióknál az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért ugyanakkor születnek meg a gyermekek – természetesen van olyan variáció, ahol nem születik gyermek -, mégpedig sorrendben a második, a negyedik és az ötödik év végén.

A hitel induló, 5 éven keresztül változatlan mértékű kamata 4,86%. (Amennyiben a konstrukció ebben a hónapban már elérhető lenne ténylegesen ezen a kamatszinten lehetne megigényelni.) Nekünk azonban az első 5 évben csak tőkét, illetve kezességvállalási díjat kellene fizetnünk, a kamatot a bank az államtól kapja meg. Sőt gyermekszületéskor a tőkefizetés alól is mentességet kapnánk 3 évre. Ha a hitel futamidejének első 5 évében egyáltalán nem születne gyermek, akkor az addig kapott állami kamattámogatást egy összegben vissza kellene fizetnünk, a második gyermek születésekor elengedésre kerül a fennálló tőketartozásunk 30%, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást átvállalja az állam, a hitelünk megszűnik.

A befektetett pénz a hitelre kifizetett teljes visszafizetendő összeg lenne, emiatt érdemes erre kiszámolni a megtakarításunk hozamát. Mindegyik verzió esetében nyereséget érhetünk el, ha nem születik gyermek, akkor ugyan ez a profit csupán 118 687 Ft lenne. Ezen legrosszabb verzió esetében is még értékelhető nagyságú kockázatmentes nyereségünk lenne, amennyiben végig megtartjuk kötvényünket és rendben tudjuk fizetni minden hónapban a hitelünk.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosult vagy-e a Babaváró támogatásra, és ha igen, mekkora összegre számíthatsz, akkor az alábbi Babaváró Hitel Kalkulátorral megkaphatod a számszerűsített válaszokat. 

Babaváró hitel kalkulátor

step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Van valamelyik félnek NAV köztartozása?
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Mikor és hogyan igényelheted?
 • Milyen papírok szükségesek az igényléshez?
 • Mennyi idő alatt kaphatod meg?
 • Hogyan csökken a törlesztés gyermek születése esetén?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.