Megéri Babaváró támogatásból Nemzeti Kötvényt vásárolni?

Megéri Babaváró támogatásból Nemzeti Kötvényt vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-02 Frissítve: 2019-06-20
 

Megvizsgáltuk a Babaváró támogatást és a Nemzeti kötvényt (Végleges nevén Magyar Állampapír Plusz), és azt tapasztaltuk érdemes lehet a kettőt összekombinálni. Ezzel nagyon alacsony kockázat mellett tudnánk nyereséget elérni.

A Babaváró támogatás egy 2019 július 1-től elérhető maximum 10 millió Ft összegű és legfeljebb 20 éves futamidejű kölcsön, melyhez a család a futamidő első 5 évében született gyermekek számától függően kamattámogatást, illetve gyermekvállalási támogatást is kaphat. A támogatás részleteiről korábban már írtunk. A Nemzeti kötvény pedig egy június 1-től vásárolható 5 éves futamidejű lakossági állampapír, melynek kamatozása fix, a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Az 5. évre a garantált kamatszint eléri a 6%-ot.

A Babaváró támogatásról eddig megjelent írásaink:
Elfogadták a törvénymódosítást a babaváró hitelről! Itt vannak a feltételek
7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt
Babaváró támogatás – Mindegy hány gyermek születik jó döntés lehet ezt választani!

Hirdetés

Hirdetés

Megérheti Babaváró támogatásból állampapírt vásárolni?

Jó megoldás lehet, hiszen egy alapvetően kedvező kamatozású hitel konstrukcióból vásárolnánk egy alacsony kockázatú, jó hozamú megtakarítást. Ha felvesszük a maximális 10 millió forint Babaváró hitelt 20 éves futamidőre, és a teljes összegen azonnal Nemzeti Kötvényt vásárlunk, akkor mindenképpen pozitív hozamot érhetünk el. (Ennek feltétele, hogy a hitelt az első 5 évben rendben fizetjük, valamint a lejáró állampapír értékéből előtörlesztjük a támogatásból fennálló tartozást.) A vásárolt kötvényünk kamata fix, a futamidő előrehaladtával emelkedő, így az elérhető hozam relatív könnyen kiszámolható, ugyanakkor a kölcsön törlesztőrészlete és a visszafizetendő összeg nagy mértékben függ attól, hogy a gyermekvállalási idő alatt ténylegesen hány fővel gyarapodik a családunk. Nézzük végig a lehetséges eseteket, a különböző verzióknál az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért ugyanakkor születnek meg a gyermekek – természetesen van olyan variáció, ahol nem születik gyermek -, mégpedig sorrendben a második, a negyedik és az ötödik év végén.

A hitel induló, 5 éven keresztül változatlan mértékű kamata 4,73%. (Ez a július 1-jétől érvényes kedvezményes kamata a konstrukciónak) Nekünk azonban az első 5 évben csak tőkét, illetve kezességvállalási díjat kellene fizetnünk, a kamatot a bank az államtól kapja meg. Sőt gyermekszületéskor amennyiben kérjük a  teljes fizetési kötelezettségünk alól is mentességet kapnánk 3 évre. Ha a hitel futamidejének első 5 évében egyáltalán nem születne gyermek, akkor az addig kapott állami kamattámogatást egy összegben vissza kellene fizetnünk, a második gyermek születésekor elengedésre kerül a fennálló tőketartozásunk 30%, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást átvállalja az állam, a hitelünk megszűnik.

A befektetett pénz a hitelre kifizetett teljes visszafizetendő összeg lenne, emiatt érdemes erre kiszámolni a megtakarításunk hozamát. Mindegyik verzió esetében nyereséget érhetünk el, ha nem születik gyermek, akkor ez a profit 435 ezer forint lenne. Így a legrosszabb verzió esetében is még értékelhető nagyságú kockázatmentes nyereségünk lenne, amennyiben végig megtartjuk kötvényünket és rendben tudjuk fizetni minden hónapban a hitelünk.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosult vagy-e a Babaváró támogatásra, és ha igen, mekkora összegre számíthatsz, akkor az alábbi Babaváró Hitel Kalkulátorral megkaphatod a számszerűsített válaszokat. 

Cikkünk 2019.06.20-án frissítettük

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés