Betöltés

Megéri Babaváró támogatásból Nemzeti Kötvényt vásárolni?

szerző: Argyelán József
2019-05-02

Megvizsgáltuk a Babaváró támogatást és a Nemzeti kötvényt (Végleges nevén Magyar Állampapír Plusz), és azt tapasztaltuk érdemes lehet a kettőt összekombinálni. Ezzel nagyon alacsony kockázat mellett tudnánk nyereséget elérni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Babaváró támogatás egy 2019 július 1-től elérhető maximum 10 millió Ft összegű és legfeljebb 20 éves futamidejű kölcsön, melyhez a család a futamidő első 5 évében született gyermekek számától függően kamattámogatást, illetve gyermekvállalási támogatást is kaphat. A támogatás részleteiről korábban már írtunk. A Nemzeti kötvény pedig egy június 1-től vásárolható 5 éves futamidejű lakossági állampapír, melynek kamatozása fix, a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Az 5. évre a garantált kamatszint eléri a 6%-ot.

A Babaváró támogatásról eddig megjelent írásaink:
Elfogadták a törvénymódosítást a babaváró hitelről! Itt vannak a feltételek
7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt
Babaváró támogatás – Mindegy hány gyermek születik jó döntés lehet ezt választani!

Megérheti Babaváró támogatásból állampapírt vásárolni?

Jó megoldás lehet, hiszen egy alapvetően kedvező kamatozású hitel konstrukcióból vásárolnánk egy alacsony kockázatú, jó hozamú megtakarítást. Ha felvesszük a maximális 10 millió forint Babaváró hitelt 20 éves futamidőre, és a teljes összegen azonnal Nemzeti Kötvényt vásárlunk, akkor mindenképpen pozitív hozamot érhetünk el. (Ennek feltétele, hogy a hitelt az első 5 évben rendben fizetjük, valamint a lejáró állampapír értékéből előtörlesztjük a támogatásból fennálló tartozást.) A vásárolt kötvényünk kamata fix, a futamidő előrehaladtával emelkedő, így az elérhető hozam relatív könnyen kiszámolható, ugyanakkor a kölcsön törlesztőrészlete és a visszafizetendő összeg nagy mértékben függ attól, hogy a gyermekvállalási idő alatt ténylegesen hány fővel gyarapodik a családunk. Nézzük végig a lehetséges eseteket, a különböző verzióknál az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért ugyanakkor születnek meg a gyermekek – természetesen van olyan variáció, ahol nem születik gyermek -, mégpedig sorrendben a második, a negyedik és az ötödik év végén.

A hitel induló, 5 éven keresztül változatlan mértékű kamata 4,73%. (Ez a július 1-jétől érvényes kedvezményes kamata a konstrukciónak) Nekünk azonban az első 5 évben csak tőkét, illetve kezességvállalási díjat kellene fizetnünk, a kamatot a bank az államtól kapja meg. Sőt gyermekszületéskor amennyiben kérjük a  teljes fizetési kötelezettségünk alól is mentességet kapnánk 3 évre. Ha a hitel futamidejének első 5 évében egyáltalán nem születne gyermek, akkor az addig kapott állami kamattámogatást egy összegben vissza kellene fizetnünk, a második gyermek születésekor elengedésre kerül a fennálló tőketartozásunk 30%, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást átvállalja az állam, a hitelünk megszűnik.

A befektetett pénz a hitelre kifizetett teljes visszafizetendő összeg lenne, emiatt érdemes erre kiszámolni a megtakarításunk hozamát. Mindegyik verzió esetében nyereséget érhetünk el, ha nem születik gyermek, akkor ez a profit 435 ezer forint lenne. Így a legrosszabb verzió esetében is még értékelhető nagyságú kockázatmentes nyereségünk lenne, amennyiben végig megtartjuk kötvényünket és rendben tudjuk fizetni minden hónapban a hitelünk.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosult vagy-e a Babaváró támogatásra, és ha igen, mekkora összegre számíthatsz, akkor az alábbi Babaváró Hitel Kalkulátorral megkaphatod a számszerűsített válaszokat. 

Cikkünk 2019.06.20-án frissítettük

Babaváró hitel kalkulátor

step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
DÍJMENTESEN SEGÍTÜNK, TÖLTSD KI AZ ALÁBBI ADATBEKÉRŐNK
Kiemelt és gyors ügyintézést biztosítunk számodra!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos pénzügyi hír, amiről lemaradhattál a héten

2019. 10. 13.

Hamarosan a Viber alkalmazáson keresztül is lehet majd pénzt küldeni egymásnak. De hogyan működik a dolog és milyen költségekkel számolhatunk? Időnként nem tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban és fura...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.