Hogyan válasszak befektetési alapot?

2013. 02. 14. szerző: bankmonitor

Létezik olyan befektetési alap kategória, ahol alig befolyásolja a hozamot, hogy a kategórián belül melyik alapot választottam. Viszont találkozhatunk olyan kategóriával is, ahol sorsdöntő, hogy a kategórián belül melyik alapot vásároltam. Akár 80 százalékpontos hozamkülönbség is múlhat azon, hogy melyik alap mellett tettem le a voksom. De hogyan tudhatom, hogy melyik befektetési kategória hogyan teljesített? Melyik kategóriát válasszam?

A befektetési alapok piaca dinamikusan bővül: csak előző év decemberében 75 milliárd forinttal nőtt a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt alapok összvagyona, és további növekedést várhatunk a korábbi tapasztalatok szerint. (Akinek még ismeretlen ez a megtakarítási forma ajánljuk
korábbi cikkünket.) Az elérhető alapok köre is folyamatosan bővül, így egyre nehezebb eligazodni befektetési alapok világában. Ebben segítünk a következő grafikont elemezve, amely sorra veszi az egyes befektetési alap kategóriák hozamait.

befalaphozam20130213

A függőleges vonalak végei jelentik az adott alapkategóriából a legjobban és a legrosszabbul teljesítő alapot. A piros metszés a függőleges vonalon megmutatja az adott kategóriában az átlaghozamot. A kék sáv pedig azt jelzi, hogy tavaly feltételmentes egy éves lekötések közül a legjobb 10 ajánlat átlaga 6,48 százalék, amíg a legjobb 5 ajánlat átlaga 7,68 százalék volt. Tehát akkor teljesített jól egy befektetési alap, ha legalább ezt a hozamszintet elérte. De mivel egy befektetési alap magasabb kockázattal bír, mint egy bankbetét, így elvárható tőle a bankbetétek fölötti hozam. 

Megfigyelhető, hogy a hozamadataik szerint az alapok
három csoportba rendeződnek a szerint, hogy az (egy éves visszatekintő)
átlaghozamuk, illetve a kategória
legjobban teljesítő alapjának elmúlt egy éves teljesítménye meghaladja-e a lekötött betétek kamatát.

Az
első csoportba tartoznak azok az alapok, ahol egy átlagos választással a
bankbetétek körüli, de inkább azt
meghaladó
hozamot érhettünk el. Tehát itt a kategória választása a fontos, a konkrét alap kiválasztása kevésbé. Ide tartoznak a
pénzpiaci,
vegyes (óvatos),
kötvény,
tőkevédett és a
vegyes kiegyensúlyozott alapok. Ebből a csoportból kiemelkednek a kötvényalapok, ahol az átlaghozam 13,4 százalék lett. A pénzpiaci alapok és a bankbetétek közötti párhuzam is szembetűnő: gyakorlatilag alig marad el az átlagos pénzpiaci alapok hozama lekötött betétektől. A pénzpiaci alapok hozamának esetében volt a legkisebb a különbség az egyes alapok között: alig több mint 4,5 százalékpont van a legjobban és legrosszabbul teljesítő pénzpiaci alapok hozamai között.

A
második csoport azokat az alapokat tartalmazza ahol fontos volt, hogy melyik konkrét alapot választottam, mert a kategória
átlagos teljesítménye alatta maradt a
bankbetétekkel elérhetőnek, viszont az egyes alapok teljesítménye messze meghaladta azt. Itt az
abszolút hozamú és a
részvényalap típusok képviseltetik magukat. Érdemes megjegyezni, hogy az abszolút hozamú alapoknál a legjobban és a legrosszabbul teljesítő alap között 81,21 százalékpont hozamkülönbség jelentkezett. Ugyanez a részvényalapoknál 44,17 százalékpont. Viszont, ha az elmúlt egy évben a legjobban telesítő alapok listáját nézzük, akkor ezek többsége a részvényalapokból, míg egy részük az abszolút hozamú alapokból került ki. (Legjobban teljesítő részvényalap 34,86 százalékot, míg a legjobban telesítő abszolút hozamú alap 26,41 százalékot teljesített.) De a legrosszabbul teljesítő alapok között is jelen van az abszolút hozamú alap a maga -54,80 százalékával.

A
harmadik csoportot pedig azok az alapkategóriák alkotják, ahol csak körültekintő választással (vagy még azzal
sem)
tudtunk volna a lekötött
betéteket meghaladó hozamot elérni. Itt találhatóak a
származtatott,
ingatlan,
vegyes (dinamikus) és az
árupiaci alapok. Ezek közül a vegyes (dinamikus) alappal járhattunk a legjobban: átalagos hozama a vegyes (dinamikus) alapoknak 4,46 százalék volt, míg a legjobban teljesítő ilyen alap 9,38 százalékot hozott.

A három csoport közül az (elmúlt egy év alapján), az első két csoport volt érdekes befektetés szempontjából, hosszabb időtávot vizsgálva azonban változhatna a kép. 

Mielőtt azonban
kockázatos alapok mellett döntünk, fontos, hogy felmérjük saját kockázatviselési hajlandóságunkat. Az elmúlt időszakban ugyan a legnagyobb hozamot a jól kiválasztott részvényalap nyújthatta, ugyanakkor a kategória könnyedén hozhat negatív hozamot, amivel pénzünk egy részét elveszítjük. Ha tudjuk, hogy rosszabbul viseljük a kockázatot, érdemes a biztonságosabb alapok közül válogatnunk.

Kíváncsi vagy milyen alapok találhatóak a számok mögött? Megkeresnéd a kategória királyát? Gyere, és válassz befektetési alapot a
befektetési alap keresőnkkel!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

  • alapblog

    Kedves Draghi!

    „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.