loading

Hogyan változik 430 ezer katás vállalkozó hitelfelvételi lehetősége januártól?

A több mint 430 ezer katás vállalkozó életére lehet komoly hatással az, hogy 2021-től ugyanazon felek közötti számlák esetében a 3 millió forint feletti részre 40%-os elvonás lesz érvényes. Bár a plusz terhet a kifizetőnek kell majd megfizetnie, borítékolható, hogy a cégek egy része nem fogja vállalni az ezzel járó plusz terhet, ez viszont befolyásolja az adott vállalkozó hitelhez jutási lehetőségeit, de akár az is megtörténhet, hogy nem lesz többé hitelképes. Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői szerint az érintetteknek érdemes lehet akár még idén lépniük, ha például lakáshitelt szeretnének.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Legyen szó egyéni vállalkozóról vagy magánszemélyről, hitelezhetőség szempontjából kulcsfontosságú az igazolt jövedelem nagysága, hiszen ez határozza meg az igénylő által vállalható hiteltörlesztők maximális összegét. Az úgynevezett adósságfék szabály szerint félmilliós nettó jövedelem alatt a jövedelem legfeljebb 50%-át lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg félmilliós vagy ezt meghaladó bevételnél 60% a plafon. Éppen ezért lesz érdekes az egyazon felek közötti számlázások 3 millió forint feletti részére kivetendő 40%-os elvonás, hiszen ha ennek hatására bármilyen okból csökken az egyéni vállalkozó bevétele, akkor ez kihat majd az általa felvehető hitel maximális összegére is. Ennek ellenére a Bankmonitor szakértői egyelőre azt tapasztalják, hogy a bankok „előre” nem szigorítottak, vagyis a katás jövedelmekkel most is hasonlóan számolnak, mint korábban.

Így számolnak a katás jövedelmekkel a bankok

A katás adózók jövedelme speciális eset, így a bankok mindig másképpen kezelték, mint a munkavállalói jövedelmeket. A katásoktól minden esetben bekérik az előző lezárt évről szóló NAV jövedelemigazolást, amelyen az elmúlt esztendő bevételeinek 60%-a szerepel. Vagyis, ha a vállalkozó az adott évben 10 millió Ft értékben számlázott, akkor 6 millió Ft/év lesz az összjövedelme, amit ha elosztunk 12-vel, akkor az 500 ezer Ft havi nettónak felel meg.

A bankok azonban nem egyformán fogadják el a katás jövedelmet lakáshitel, egy autóhitel, de még Babaváró hitel esetén sem, ami a hitelképesség szempontjából rendkívül fontos:

– Vannak bankok, amelyek a NAV igazoláson szereplő teljes jövedelmet elfogadják, vagyis ez alapján határozzák meg a bevállalható maximális hiteltörlesztő összegét. Az adós szempontjából ez a legszerencsésebb, hiszen a fenti példát alapul véve így akár 300 ezer Ft hiteltörlesztő is bevállalható.

– Más bankok szigorúbbak: a havi kata adó befizetések összegével – havi 25 ezer, 50 ezer vagy 75 ezer forinttal – csökkentik a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, majd ez alapján számítják ki a maximális havi törlesztő nagyságát. Ez a példánk esetében egyben azt is jelenti, hogy a nettó jövedelem a félmilliós határ alá csúszik, így a jövedelem/törlesztő arány már csak 50% lehet.

– Olyannal is találkozni azonban, amikor a bank nem csökkenti a kata adó összegével a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, viszont annak 80%-ával számol csak. Ez a példánkban szereplő vállalkozó esetében viszont már csak 400 ezer forint nettó jövedelmet jelent.

A banki gyakorlat tehát nagyon nem mindegy, már csak a kisvállalkozók hitelképessége miatt sem!

Szigorúbb elbírálás a koronavírus járvány kitörése óta

Bár a bankok a katás egyéni vállalkozók jövedelmével jelenleg a korábban megszokott módon számolnak, számos szigorításra is fel kell készülnie a hitelt felvenni szándékozónak.

Általános gyakorlat a bankok részéről, hogy míg korábban megelégedtek az előző lezárt évről szóló NAV jövedelemigazolással, valamint a köztartozás-mentesség igazolásával, ma már azt is ellenőrzik, hogy van-e jelenleg bevétele a vállalkozónak. Érthető, hiszen a 2019-es év még „békeidőnek” számított, így egyáltalán nem biztos, hogy aki akkor prosperált, annak most is van forgalma. Ehhez bankszámlakivonatot, számlákat és pénztári bizonylatokat kérhetnek be, de olyan bank is van, ahol a vállalkozónak írásban be kell mutatnia a tevékenységét, hogy a bank lássa, a jelen helyzetben is működőképes az üzleti modell.

Vannak bankok, amelyek bizonyos tevékenységi köröket – itt a fő tevékenységi kör TEÁOR számát nézik – egyáltalán nem hiteleznek jelenleg, így ha ilyen vállalkozás igényelne náluk hitelt, az biztosan kikosarazásra számíthat.

Olyan pénzintézetet is találni, amelyik most kizárólag jövedelemérkeztetés vállalásával hitelez, ám mivel ez egy egyéni vállalkozó esetében – legyen az akár katás – nem megoldható, ők itt eleve nem számíthatnak sikerre.

A Bankmonitor szakértői szerint személyi kölcsön igénylésekor arra kell felkészülni, hogy a vállalkozók többnyire nem kapják meg a lehetséges maximális hitelösszeget, inkább 4-5 millió Ft-ra számíthatnak.

Milyen hatással van a hitelképességre, ha valaki felhagy a katázással?

 • Amennyiben egy katás vállalkozót 2021-től munkaviszonyba alkalmaznak tovább, akkor három teljes hónap munkaviszony meglétét követően, az esetleges próbaidő lejártával, vagyis legkorábban áprilistól igényelhet ismét hitelt. Esetében a nettó jövedelme alapján határozzák majd meg a vállalható hiteltörlesztő maximumát, a korábbi katás bevételei ebből a szempontból nem számítanak majd.
 • Ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy az új feltételekkel nem éri meg számára tovább katázni, akkor természetesen választhat más adózási formát magának. Ha ez nem jár a cégforma módosításával – például továbbra is egyéni vállalkozó marad, csak kata helyett szja szerint adózik –, akkor ez nagy valószínűséggel nem jelent majd problémát. A bank ebben az esetben is bekéri majd persze az előző lezárt évről szóló jövedelemigazolást, valamint az utolsó néhány hónap bankszámlakivonatait, amiből láthatja, hogy jelenleg is van bevétel.
 • Egészen más a helyzet akkor, ha egy vállalkozás egyben cégformát is vált, például egy korábban katázó egyéni vállalkozó szja-s kft-ként működik tovább, mert adózási szempontból ezt találja optimálisnak. A cégforma váltást ugyanis szinte minden bank úgy kezeli, mintha új céggel lenne dolga, így egy teljes évet várnia kell majd ahhoz, hogy ismét hitelképes legyen.

Várjunk, vagy igényeljünk hitelt még 2020-ban?

Az biztos, hogy most rendkívül bizonytalan, a bankok milyen feltételekkel hiteleznek 2021-ben, de annak kicsi a valószínűsége, hogy lazítani fognak a feltételeken. Illetve azzal is számolni kell, hogy ha most igényel egy katás vállalkozó hitelt, akkor a NAV jövedelemigazolásán még a 2019-es bevételei szerepelnek majd, míg ha kivár, akkor a 2020-as számok alapján állapítják meg a jövedelmet.

Vagyis, ha az idei év rosszabbul alakul, érdemes lehet azonnal lépni, ám azt tudni kell, hogy a bankok be fogják kérni az elmúlt hónapok bankszámlakivonatait. Amennyiben a számlakivonaton némileg kisebb bevétel szerepel, mint a tavalyi átlag volt, akkor ez nem jelent feltétlenül problémát, ám akinek nincs bevétele, vagy akár szünetelteti a vállalkozását, az biztosan nem jut most hitelhez.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...