loading

Hol érhető el már a 2021-től bevezetett áfa-visszatérítés?

2021. január 1-től az újépítésű lakást vásárlók és az építkezésbe kezdők is visszaigényelhetik a költségekhez kapcsolódó áfát. (Ez bizonyos feltételek teljesítése esetén igaz lehet az 5%-os és a 27%-os áfára is.) A támogatást a bankban lehet igényelni, azonban több pénzintézetnél azt tapasztalhatjuk, hogy mind a mai napig még nem elérhető a konstrukció. A Bankmonitor szakértői ezért utánajártak melyik bankban tudnánk már most igényelni az adó-visszatérítést.

Az otthonteremtési program részeként 2021-től visszaigényelhető az újépítésű lakások áfája.
Kétféle adó-visszatérítés is elérhető az idei évtől:

 • Az újépítésű lakások vásárlásakor az 5%-os áfát vissza lehet igényelni, amennyiben csok támogatást is kérünk új otthonunk megvásárlásához. (A generálkivitelezővel történő építkezésekre is 5%-os áfa érvényes, melyet vissza lehet igényelni.)
 • Az önerős – generálkivitelező nélküli – építkezéseknél 27%-os áfatartalmú számlát kaphatunk, az adót 5 millió forintos összeghatárig visszaigényelhetjük. A csok személyi feltételeit teljesíteni kell a konstrukció felvételéhez, ugyanakkor ezt a támogatást gyermektelen párok, egyedülállók is igénybe tudják venni.

Mindkét támogatási formát az általunk választott pénzintézetnél tudjuk megigényelni.Nem mindegy melyik pénzintézethez fordulunk, ugyanis még nem minden bankban érhető el ez a támogatási forma.

Két pénzintézetnél már most is elérhető a konstrukció

A Bankmonitor szakértői éppen ezét megkérdezték a pénzintézetek az adó-visszatérítés várható bevezetésével kapcsolatban. Jó hír, hogy az eddigi válaszok alapján már két pénzintézetnél – az OTP Banknál és az ERSTE Banknál – már elérhető az adó-visszatérítési támogatás mindkét formája.

Mikortól érhető el az egyes bankoknál az áfa-visszatérítési támogatás?

Amennyiben sürgős lenne a támogatás felvétele – például közeleg a fizetési határidő – , akkor már ezen két banknál benyújtható a támogatás iránti kérelem.

A többi bank is igyekszik minél hamarabb elindulni ezekkel a támogatásokkal

A fent nevesített két bank mellett a többi – a Bankmonitor szakértőinek nyilatkozó – pénzintézet is igyekszik minél hamarabb bevezetni a konstrukciót. A Budapest Banknál és az UniCredit Banknál a tervek szerint a jövő héttől szintén elérhető lesz a konstrukció.

A K&H Bank, Raiffeisen Bank és az MKB Bank is igyekszik minél hamarabb bevezetni a támogatást. Ugyanakkor a Raiffeisen Banknál kizárólag az új lakás vásárláshoz kapcsolódó áfa-visszatérítést lehet majd a jövőben igényelni.

A többi pénzintézet a cikk megjelenéséig még nem reagált a Bankmonitor megkeresésére, válaszukkal frissíteni fogjuk cikkünk.

Megérheti kicsit várni a támogatás igénylésével

Akinek sürgős a vásárlás – közeleg a fizetési határidő – már most meg tudja igényelni az adó-visszatérítési támogatást az OTP Banknál, vagy az Erste Banknál. Ha nem sürgős a döntés, akkor viszont megérheti kivárni.

Sokaknak ugyanis lakáshitelt is igényelnie kell a vásárláshoz, építkezéshez: számukra döntő lehet melyik banktól igénylik a kölcsönt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ugyanis a legolcsóbb és legdrágább kölcsön havi törlesztőrészlete között akár 20 ezer forint is lehet a különbség. (15 millió forint, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem beállítsa esetén.)

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az áfa-visszatérítési támogatásnak azonban minden banknál azonos a feltétele, vagyis a döntő szempont a hitelek közötti eltérés lehet. (Természetesen csak abba az esetben, ha nem kell sürgősen a támogatás összege.)

Az áfa-visszatérítés összegét nem utólag kapjuk meg, felhasználható a vételár megfizetéséhez

Az egyes pénzintézetek válasza alapján az adó-visszatérítési támogatást nem utólag – a vételár megfizetését követően – fogjuk visszakapni. Az összeget a bank az eladónak fogja utalni utolsó vételárrészletként. Ez azt jelenti, hogy nem kell a teljes vételárat előteremtenünk sajt forrásból – vagy hitelből -, a támogatás összege felhasználható annak megfizetésére.

Emiatt azonban kiemelten fontos, hogy mit fog tartalmazni az adásvételi szerződés: az áfa-visszatérítési támogatást nevesíteni kell összegszerűen a vételár forrás összetételénél. Azt is tartalmaznia szükséges, hogy ezt az összeget a pénzintézetnek milyen számlára szükséges utalnia.

Az építkezésekhez kapcsolódó áfát a bankok várhatóan szakaszosan, az adott számlák benyújtását követően utólagosan fogják megfizetni számunkra.
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...