Hónapokon belül új világ köszönt az átlagos hitelfelvevőkre!

Hónapokon belül új világ köszönt az átlagos hitelfelvevőkre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-30 Frissítve: 2021-10-11
 

Az MNB októbertől változtat a lakáshitelekre vonatkozó szabályozáson. Mindazok számára, akik nem a biztonságosabb hiteleket – értsd hosszú távra rögzített kamattal rendelkező hiteleket – választják érdemben kisebb lesz a felvehető hitel összege. Mit jelent mindez a gyakorlatban, hogyan hat a változás az átlagos hitelfelvevőre? Ezt vizsgáljuk alábbi cikkünkben.

Alapvetően két szabály határozza meg, hogy mennyi lakáshitelt vehet fel valaki. Az első szabály a jövedelem alapján, a második az ingatlan értéke alapján korlátozza a felvehető hitelösszeget.

Az első szabály értelmében mindenki maximum annyi hitelt vehet fel, melynek a havi törlesztőrészlete nem haladja meg az igazolt jövedelmének 50%-át (400 ezer Ft feletti havi jövedelem esetén 60%-át). Fontos, hogy ha párok vesznek fel lakáshitelt, mindkét adós együttes igazolt jövedelmével kalkulálnak a bankok. A példa kedvéért, ha adott egy házaspár, melynek mindkét tagja 180 ezer Ft nettó fizetéssel rendelkezik, akkor ők (360 ezer Ft x 50%) 180 ezer Ft havi törlesztéssel rendelkező hitelt vehetnek fel.

Mekkora lakáshitelt vehetnek fel ma, aminek 180 ezer Ft a havi törlesztése? 20 éves futamidővel kalkulálva a bankok mai kínálata alapján (a legjobb ajánlatokból választva) 33 millió Ft a felvehető maximális hitelösszeg. Ez a hitel természetszerűleg egy 3-6 havonta változó kamatozással bíró hitel, hiszen ezeknek a legalacsonyabb a kamata, így ezeknek a legalacsonyabb a törlesztőrészlete. Ennek fejében azonban a kockázat is itt a legmagasabb a hitelfelvevő számára. Ha 1%-kal megemelkedik a kamatszint, akkor egy csapásra nem 180 ezer Ft lesz a havi törlesztő, hanem 196 ezer Ft. Ha 2%-kal emelkedik meg a kamatszint, akkor már 212 ezer Ft… Plusz 32 ezer Ft havi kiadás 360 ezer Ft összjövedelemnél már nagyon megterhelheti a családi kasszát.

Történelmi mélyponton vannak a kamatok és kézzelfoghatóan megindult egy lassú növekedés. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy az általános vélekedéssel szemben nem a jegybanki alapkamat, hanem a budapesti bankközi hitelkamat, a BUBOR – melynek kamatszintje lényegesen alacsonyabb, mint az alapkamat – és az állampapírhozamok a meghatározóak.) A megindult kamatemelkedés pedig érdemi kockázatot hordoz a hitelfelvevők számára.

Magyarország példaértékűen megégette magát a svájci frank alapú lakáshitelekkel a 2008-as válságot követően. Nem véletlen tehát, hogy az MNB komoly erőfeszítéseket tesz a hasonló válsághelyzetek elkerülésére. Ma az érdemi kockázat a kamatemelkedés és nem a devizaárfolyam.

Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik lakáshitel passzol leginkább az elvárásaidhoz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A fentiekből adódóan már logikusan következik a szabályozás októberi változásának lényege: nagyobb kockázatú lakáshitelből kevesebbet lehet felvenni, mint a kiszámítható(bb), hosszú időre rögzített kamattal rendelkezőből:

  • változó kamatozású hitelek esetén a hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 25%-át, ami pont a fele a mai értéknek (400 ezer Ft jövedelem felett 30%)
  • 5 évre rögzített kamatozás esetén 35% a limit (400 ezer Ft jövedelem felett 40%)
  • legalább 10 évre rögzített kamatozás esetén pedig 50% (400 ezer Ft jövedelem felett 60%)

Legalább 10 évre rögzített kamatozású lakáshitelt kell tehát választania a hitelfelvevőnek, hogy ne csökkenjen a felvehető hitel mértéke a mai szabályozáshoz viszonyítva. Változó kamatozású hitelek esetében pedig pont a ma elérhető hitelösszeg felét fogják megkapni októbertől az adósok.

Maradjunk a fent bemutatott példánál és nézzük meg, hogy 360 ezer Ft igazolt jövedelem mellett a család mekkora maximális lakáshitelt vehet fel ma és októbertől. Az eredményeket az alábbi táblázat mutatja.

Félrevezető lehet az a megállapítás, hogy októbertől csak a jelenleg elérhető hitelösszeg felét fogják megkapni a hiteligénylők. Ez kizárólag a változó kamatozású konstrukciókra igaz. A fenti táblázatból ugyanis egyértelmű, hogy ha valaki a maximálisan felvehető hitelt szeretné megkapni, akkor el kell mozdulnia a 10 évig rögzített kamatozású hitelek irányába, hiszen abban az esetben 70%-kal nő a felvehető hitelösszeg (16,8 millió Ft-ról 28,1 millió Ft-ra).

Októbertől a maximálisan felvehető hitelösszeg a szabályozói változás hatására mintegy 16%-kal lesz alacsonyabb. A mindenkori aktuális lakáshitel kínálat áttekintéséhez érdemes lakáshitel kalkulátort használni.

Nem történt tehát más, mint hogy az MNB gyakorlatilag kötelezővé tette az óvatosságot (a jövedelemhez viszonyítva) nagyobb hitelösszegben gondolkodók számára…

A hitelezhetőséget meghatározó második szabály azt mondja ki, hogy a bank által nyújtott hitel összege nem lehet nagyobb a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értékének 80%-ánál (azaz egy 20 millió Ft-os lakásra nem vehetünk fel 16 millió Ft-nál nagyobb hitelt). Ez a limit csak akkor „léphető át”, ha a bank számára egy további ingatlant is felajánlunk fedezetként. A 80%-os hitelkorlát októbertől nem változik.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a banki gyakorlat ma?

A jövedelemhez viszonyított 50%-os havi törlesztőrészletig ma csupán a bankok kisebbsége engedi a hitelfelvételt (a bankok saját szabályaikban szigorúbbak lehetnek, mint az MNB előírás). A tapasztalataink szerint mindössze a bankok negyede „megy el a falig”, a bankok háromnegyede az 50%-os korláttal szemben ma 40-45%-os hitelezési limitet alkalmaz.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés