Betöltés

Hozták a papírformát az olaszok, mégsem lehetünk boldogok

szerző: Bankmonitor
2016-12-06

A vasárnapi olasz szavazás eredménye nem okozott nagy meglepetést: a várakozásoknak megfelelően a nemek győztek. A tét mindenesetre nagy volt, hiszen az országot évtizedek óta kísérti a politikai bizonytalanság réme, amit a mostani szavazás sem oldott meg. Szerencsére két nap elteltével is azt lehet mondani, hogy a részvény- és devizapiacok komolyabb visszaesés nélkül vészelték át az eseményeket. Viszont a jövővel kapcsolatos félelmek megmaradtak, az olasz események a jövőben is borzolhatják a befektetők kedélyeit.

Megszületett a választás eredménye, győztek a nemek

A hétvégén az olasz népszavazás tartotta izgalomban a világot, aminek az eredménye hétfő hajnalban ki is derült. Nagy tétje volt az eseménynek, ugyanis az alkotmány módosításról szavaztak az olaszok, amitől az várták, hogy elhozza a stabilitást az ország politikai életébe, a több évtizede tartó bizonytalan politikai helyzet után. A népszavazás kimenete a várakozásoknak megfelelően alakult, vagyis a nemek kerültek túlsúlyba, de a nemek és igenek aránya mást mutatott a közvélemény kutatásokhoz képest. Nagyon magas, közel 70 százalékos részvételi arány mellett az emberek 60 százaléka szavazott nemmel, 40 százalék pedig igennel, míg az előzetes felmérések alapján 53-47 százalék körüli arányt lehetett várni.

A miniszterelnök, Matteo Renzi az ígéretének megfelelően lemondott tisztségéből (bár még pár napig, a költségvetés elfogadásáig marad posztján), de ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy új választást írnának ki. Nagy eséllyel a jelenlegi kormánypártból választanak majd új miniszterelnököt, vagyis hatalmon marad a jelenlegi politikai erő.

Közel két nap elteltével azt lehet mondani, hogy az esemény nem okozott semmilyen felfordulást a tőzsdéken, a piacok gond nélkül vészelték át az eseményt, átmeneti megtorpanásokkal. Az euró is csak mindösszesen 1 százalékot gyengült hétfőn a pénteki legmagasabb árfolyamhoz képest, ami szinte elhanyagolhatónak számít, de az olasz államkötvények is csak nagyon visszafogott hozamemelkedést mutattak. A forint például meg sem rezdült az események hatására, de a többi régiós deviza is kitartott.

Azért sem volt komolyabb hatás, mert a befektetők már jó előre készültek arra, hogy a nemek fognak győzedelmeskedni. Azzal kell számolni, hogy a következő napokban esetleg még előfordulhat ide-oda csapkodás a tőzsdéken, mindenesetre az jól látszik, hogy tartós visszaesés, vagy pánikszerű eladási roham a befektetők részéről nem várható.

Az Aegon Alapkezelő ajánlata most igazán kedvező, hiszen aki náluk nyit online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek. 

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Sok kérdés maradt a népszavazás után is

Persze a népszavazás eredménye ettől függetlenül rengeteg kérdőjelet hagyott számunkra. A politikai bizonytalanság valószínűleg csak fokozódik az események hatására az olaszoknál, pedig másra sincs jobban szükségük, mint egy olyan politikai hatalomra, amely képes rendbe szedni az országot.

Sokan amiatt aggódnak, hogy a népszavazás sikertelensége annak esélyét is megnövelte, hogy Olaszország kilépjen az eurózónából az elkövetkező évek során. Tény és való, hogy az Európai Unió ellenes hangok az olaszoknál is felerősödtek, így a szakértők szerint akár realitása is lehet az EU-ból való távozásnak. Persze ebben nagyon nehéz állást foglalni, hiszen például a Brexit megszavazása után sem látni még konkrét elgondolást, arról hogyan fogják lebonyolítani a kilépést.

Ráadásul itt van még az olasz bankszektor problémája is, amely már évek óta szinte csak árnyéka önmagának. Ugyanis itt is bekavarhat, ha új kormányt választanának, mivel a bankszektornak komoly segítségre lehet szüksége, amit az irányítás nem biztos, hogy hajlandó lenne megtenni.

Összességében azt lehet mondani, hogy szerencsére a választások után nem történt piaci visszaesés, vagy összeomlás. Azt persze nem tudja senki mit tartogat a jövő, mindenesetre az olasz események még okozhatnak fejtörést a befektetőknek.

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • alapblog

    Altruizmus haszna

    „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.