Betöltés

Hozták a papírformát az olaszok, mégsem lehetünk boldogok

szerző: Bankmonitor
2016-12-06

A vasárnapi olasz szavazás eredménye nem okozott nagy meglepetést: a várakozásoknak megfelelően a nemek győztek. A tét mindenesetre nagy volt, hiszen az országot évtizedek óta kísérti a politikai bizonytalanság réme, amit a mostani szavazás sem oldott meg. Szerencsére két nap elteltével is azt lehet mondani, hogy a részvény- és devizapiacok komolyabb visszaesés nélkül vészelték át az eseményeket. Viszont a jövővel kapcsolatos félelmek megmaradtak, az olasz események a jövőben is borzolhatják a befektetők kedélyeit.

Megszületett a választás eredménye, győztek a nemek

A hétvégén az olasz népszavazás tartotta izgalomban a világot, aminek az eredménye hétfő hajnalban ki is derült. Nagy tétje volt az eseménynek, ugyanis az alkotmány módosításról szavaztak az olaszok, amitől az várták, hogy elhozza a stabilitást az ország politikai életébe, a több évtizede tartó bizonytalan politikai helyzet után. A népszavazás kimenete a várakozásoknak megfelelően alakult, vagyis a nemek kerültek túlsúlyba, de a nemek és igenek aránya mást mutatott a közvélemény kutatásokhoz képest. Nagyon magas, közel 70 százalékos részvételi arány mellett az emberek 60 százaléka szavazott nemmel, 40 százalék pedig igennel, míg az előzetes felmérések alapján 53-47 százalék körüli arányt lehetett várni.

A miniszterelnök, Matteo Renzi az ígéretének megfelelően lemondott tisztségéből (bár még pár napig, a költségvetés elfogadásáig marad posztján), de ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy új választást írnának ki. Nagy eséllyel a jelenlegi kormánypártból választanak majd új miniszterelnököt, vagyis hatalmon marad a jelenlegi politikai erő.

Közel két nap elteltével azt lehet mondani, hogy az esemény nem okozott semmilyen felfordulást a tőzsdéken, a piacok gond nélkül vészelték át az eseményt, átmeneti megtorpanásokkal. Az euró is csak mindösszesen 1 százalékot gyengült hétfőn a pénteki legmagasabb árfolyamhoz képest, ami szinte elhanyagolhatónak számít, de az olasz államkötvények is csak nagyon visszafogott hozamemelkedést mutattak. A forint például meg sem rezdült az események hatására, de a többi régiós deviza is kitartott.

Azért sem volt komolyabb hatás, mert a befektetők már jó előre készültek arra, hogy a nemek fognak győzedelmeskedni. Azzal kell számolni, hogy a következő napokban esetleg még előfordulhat ide-oda csapkodás a tőzsdéken, mindenesetre az jól látszik, hogy tartós visszaesés, vagy pánikszerű eladási roham a befektetők részéről nem várható.

Az Aegon Alapkezelő ajánlata most igazán kedvező, hiszen aki náluk nyit online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek. 

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Sok kérdés maradt a népszavazás után is

Persze a népszavazás eredménye ettől függetlenül rengeteg kérdőjelet hagyott számunkra. A politikai bizonytalanság valószínűleg csak fokozódik az események hatására az olaszoknál, pedig másra sincs jobban szükségük, mint egy olyan politikai hatalomra, amely képes rendbe szedni az országot.

Sokan amiatt aggódnak, hogy a népszavazás sikertelensége annak esélyét is megnövelte, hogy Olaszország kilépjen az eurózónából az elkövetkező évek során. Tény és való, hogy az Európai Unió ellenes hangok az olaszoknál is felerősödtek, így a szakértők szerint akár realitása is lehet az EU-ból való távozásnak. Persze ebben nagyon nehéz állást foglalni, hiszen például a Brexit megszavazása után sem látni még konkrét elgondolást, arról hogyan fogják lebonyolítani a kilépést.

Ráadásul itt van még az olasz bankszektor problémája is, amely már évek óta szinte csak árnyéka önmagának. Ugyanis itt is bekavarhat, ha új kormányt választanának, mivel a bankszektornak komoly segítségre lehet szüksége, amit az irányítás nem biztos, hogy hajlandó lenne megtenni.

Összességében azt lehet mondani, hogy szerencsére a választások után nem történt piaci visszaesés, vagy összeomlás. Azt persze nem tudja senki mit tartogat a jövő, mindenesetre az olasz események még okozhatnak fejtörést a befektetőknek.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.