Idő előtt mondanád fel a lakástakarékodat? Vigyázz, pórul járhatsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 11. 24.

Ha a legjobb és biztos hozamot kínáló lakáscélú megtakarítást keressük, kétségtelenül a lakástakarék a piacvezető. Ezt a típusú megtakarítást hosszú évekre kötjük úgy, hogy tudhatjuk előre, hogy 4, vagy akár 10 év múlva, amikor lejár a megtakarításunk éppen hol tarunk az életünkben. Igen nagy feladat a lakáscélt napra, hónapra pontosan évekre előre belőni. Az élet felülírhatja terveinket, mit tudunk ilyenkor tenni? Elvész a támogatás? Mi lesz a megtakarításunkkal?

A lakás-takarékpénztári megtakarítás legfőbb célja, hogy havi befizetéseinket betéti kamattal, illetve 30% állami támogatással (maximum évi 72 000 forint) megfejelve segítse elő lakáscéljainkat. Az állami támogatásnak köszönhetően rendkívül vonzó hozamot (akár 10% feletti éves garantált hozam) kapunk a pénzünkre. A legrövidebb megtakarítási idő 4 év, a leghosszabb pedig 10. Ha a pénz még mindig nem elég, akkor a takarékoskodás végén egy kedvezményes, fix kamatozású lakáskölcsönnel egészíthetjük ki azt.

Még nem járt le a megtakarítás, de szükségünk van a pénzre

A lakástakrék-pénztári szerződések legfőbb ismérve, hogy az állami támogatásra csak abban az esetben vagyunk jogosultak, ha a szerződést legalább 48 hónapig megtartjuk és rendszeresen fizetjük. Vagyis bármilyen lakáscélunk is legyen, a 48 hónapot ki kell várnunk, egyébként elesünk az állami támogatástól.

De mi a helyzet, ha megtaláltuk az ingatlant és most – a lakástakarék szerződés lejárata előtt – van szükség a megtakarításunkra?

Alapesetben, ha a szerződésben vállaltaknak megfelelően járunk el, a megtakarításunkhoz egy 3 hónapos kiutalási időszakot követően juthatunk, a lakáscél igazolásával. Idő előtti felmondás esetében is számolnunk kell a 3 hónapos felmondási idővel, azonban lehetőség van azonnali kifizetésre is. Ennek persze díja is van, ami a folyósított összeg 3%-a.

Amennyiben kötöttünk egy 8 éves, havi 20 ezer forintos szerződést, a lejáratkor 2,5 és 2,7 millió forint között várható a megtakarításunk a kamattal és az állami támogatással kiegészítve. Ha az élet úgy hozza, hogy 4 év után szükségünk van a megtakarításunkra, a várható összeg 1,2 és 1,3 millió forint között lesz.

Már lejárt a megtakarításunk, de még nem tudjuk, hogy mikor tudjuk felhasználni?

Mivel a termék igen rugalmas, nincs probléma akkor sem, ha még nem tisztázott, hogy várhatóan mikor történik meg a felhasználás. A megtakarítás során lehetőségünk van módosítani a szerződést. Például a 4 éves szerződésből akár 8 évesre is átszerződhetünk. Ha hosszabbítanánk a megtakarítási időn, akkor szerződést kell módosítanunk, melynek díja 2 000 Ft, ezen felül pedig ki kell fizetnünk a különbözet 1%-át is.

De azt is megtehetjük, hogy a lejáratkor kézhez kapott kiutalási értesítőre nem reagálunk, így a megtakarításunkat még további (maximum) 5 évig tarthatjuk a pénztárnál. Ezen időszakra az állami támogatást és a betéti kamatot továbbra is megkapjuk.

Kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatod, mekkora megtakarításra számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amire mindig érdemes figyelni

A rövid futamidő hozza a legtöbbet a konyhára, ezért érdemes a 4 éves megtakarítást választani. A lakástakaréknál az állam éves fix összeget tesz hozzá pénzünkhöz, ami a megtakarításunk 30%-a, de maximum évi 72 ezer forint. Ha a hosszú futamidőt választjuk, egyre több pénzünk lesz, így az arányos hozam sokkal kevesebb. Ezt mutatja az is, hogy a 4 éves futamidejű megtakarítások betéti mutatója akár 13% körül is lehet, míg a 10 éveseké 6-7% körül mozog.

Amennyiben megtakarításunk nem elegendő lakáscéljaink megvalósításához és hitelre is szükségünk van, akkor sem elvetendő ez a típusú megtakarítás. A lakástakarék pénztári hitelek ugyanis fix kamatozásúak, így megvédhetjük magunkat az esetleges kamatemelkedéstől.

Tanácsunk:

Célszerű a 4 éves futamidejű konstrukciót választani és a lejáratkor meg tudjuk hosszabbítani a szerződést.
Minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, annál hamarabb érjük el céljainkat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

2018. 06. 05.

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.