Betöltés

Idő előtt mondanád fel a lakástakarékodat? Vigyázz, pórul járhatsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-24

Ha a legjobb és biztos hozamot kínáló lakáscélú megtakarítást keressük, kétségtelenül a lakástakarék a piacvezető. Ezt a típusú megtakarítást hosszú évekre kötjük úgy, hogy tudhatjuk előre, hogy 4, vagy akár 10 év múlva, amikor lejár a megtakarításunk éppen hol tarunk az életünkben. Igen nagy feladat a lakáscélt napra, hónapra pontosan évekre előre belőni. Az élet felülírhatja terveinket, mit tudunk ilyenkor tenni? Elvész a támogatás? Mi lesz a megtakarításunkkal?

A lakás-takarékpénztári megtakarítás legfőbb célja, hogy havi befizetéseinket betéti kamattal, illetve 30% állami támogatással (maximum évi 72 000 forint) megfejelve segítse elő lakáscéljainkat. Az állami támogatásnak köszönhetően rendkívül vonzó hozamot (akár 10% feletti éves garantált hozam) kapunk a pénzünkre. A legrövidebb megtakarítási idő 4 év, a leghosszabb pedig 10. Ha a pénz még mindig nem elég, akkor a takarékoskodás végén egy kedvezményes, fix kamatozású lakáskölcsönnel egészíthetjük ki azt.

Még nem járt le a megtakarítás, de szükségünk van a pénzre

A lakástakrék-pénztári szerződések legfőbb ismérve, hogy az állami támogatásra csak abban az esetben vagyunk jogosultak, ha a szerződést legalább 48 hónapig megtartjuk és rendszeresen fizetjük. Vagyis bármilyen lakáscélunk is legyen, a 48 hónapot ki kell várnunk, egyébként elesünk az állami támogatástól.

De mi a helyzet, ha megtaláltuk az ingatlant és most – a lakástakarék szerződés lejárata előtt – van szükség a megtakarításunkra?

Alapesetben, ha a szerződésben vállaltaknak megfelelően járunk el, a megtakarításunkhoz egy 3 hónapos kiutalási időszakot követően juthatunk, a lakáscél igazolásával. Idő előtti felmondás esetében is számolnunk kell a 3 hónapos felmondási idővel, azonban lehetőség van azonnali kifizetésre is. Ennek persze díja is van, ami a folyósított összeg 3%-a.

Amennyiben kötöttünk egy 8 éves, havi 20 ezer forintos szerződést, a lejáratkor 2,5 és 2,7 millió forint között várható a megtakarításunk a kamattal és az állami támogatással kiegészítve. Ha az élet úgy hozza, hogy 4 év után szükségünk van a megtakarításunkra, a várható összeg 1,2 és 1,3 millió forint között lesz.

Már lejárt a megtakarításunk, de még nem tudjuk, hogy mikor tudjuk felhasználni?

Mivel a termék igen rugalmas, nincs probléma akkor sem, ha még nem tisztázott, hogy várhatóan mikor történik meg a felhasználás. A megtakarítás során lehetőségünk van módosítani a szerződést. Például a 4 éves szerződésből akár 8 évesre is átszerződhetünk. Ha hosszabbítanánk a megtakarítási időn, akkor szerződést kell módosítanunk, melynek díja 2 000 Ft, ezen felül pedig ki kell fizetnünk a különbözet 1%-át is.

De azt is megtehetjük, hogy a lejáratkor kézhez kapott kiutalási értesítőre nem reagálunk, így a megtakarításunkat még további (maximum) 5 évig tarthatjuk a pénztárnál. Ezen időszakra az állami támogatást és a betéti kamatot továbbra is megkapjuk.

Kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatod, mekkora megtakarításra számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amire mindig érdemes figyelni

A rövid futamidő hozza a legtöbbet a konyhára, ezért érdemes a 4 éves megtakarítást választani. A lakástakaréknál az állam éves fix összeget tesz hozzá pénzünkhöz, ami a megtakarításunk 30%-a, de maximum évi 72 ezer forint. Ha a hosszú futamidőt választjuk, egyre több pénzünk lesz, így az arányos hozam sokkal kevesebb. Ezt mutatja az is, hogy a 4 éves futamidejű megtakarítások betéti mutatója akár 13% körül is lehet, míg a 10 éveseké 6-7% körül mozog.

Amennyiben megtakarításunk nem elegendő lakáscéljaink megvalósításához és hitelre is szükségünk van, akkor sem elvetendő ez a típusú megtakarítás. A lakástakarék pénztári hitelek ugyanis fix kamatozásúak, így megvédhetjük magunkat az esetleges kamatemelkedéstől.

Tanácsunk:

Célszerű a 4 éves futamidejű konstrukciót választani és a lejáratkor meg tudjuk hosszabbítani a szerződést.
Minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, annál hamarabb érjük el céljainkat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

12 Hozzászólás

 1. Burján Zsolt

  Jó napot! Kérdésem az lenne 10 hónapja rakom a megtakarítást. De sajnos nagyon nagy szükségem lenne a pénzre. Ki vehetem.? Mennyi idő alatt jutok hottà? Köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zsolt,
   Bármikor megszüntetheti a szerződést. A felmondási idő 2 hónap, tehát ennyit kell várni a pénzre. Kérhet sürgősségi eljárást is, de ekkor sajnos 3%-ot levonnak a megtakarításból.

 2. Csjernyik Andrásné

  Jó napot! Meg szeretném tudni hogy a gyerekem külföldön el és meg akarja szüntetni a lakás takarekjat de nem tud haza jönni! Meg hatalmazassal az édesanya vagyok el tudok járni az ügyében! Meg mennyi idő amíg ki utaljak a megtakarítást! Köszönöm a válaszát előre is!

  1. Singer Zoltán

   Jó napot kívánok! Helyette más nem kérheti a kiutalást, még Ön sem! A gyermeke e-mailen vagy telefonon vegye fel a kapcsolatot a lakástakarékkal! A kiutalási időszak hossza attól függ, hogy a gyermeke mikor kötötte a lakástakarékot. Régebben kötött szerződéseknél 3 hónap, míg az újaknál 2 hónap a kiutalási időszak. Ő kérhet akár sürgősségi kiutalást is, de akkor a pénzből 3%-ot levonna a lakástakarék.

 3. Zámbó Ferenc

  Üdv !
  Ltp azonnali kifizetésnél ,mennyi a kiutalási idő ,pár nap ?
  Előre is ,köszönöm a válaszát !

  1. Singer Zoltán

   Kedves Ferenc! Az azonnali kiutalás 1 hónap. A korábbi szerződések 3 hónapja és a jelenlegiek 2 hónapja csak 1 hónapra rövidíthető le ilyen módon.

 4. dolina

  Jó napot kívánok! 10 év futamidőre kötött LTP-t , 6. évnél szeretném felvenni, jár-e hátrányokkal? Választ előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Dolina,
   Amennyiben akciós számlanyitási díjjal kötötte a szerződést, akkor elképzelhető, hogy a hamarabbi megszüntetés miatt a kedvezményt vissza kell fizetnie.

 5. Balázs

  Üdvözlöm! Hogy zajlik egy idő előtti Fundamenta szerződés megszűntetése? Több mint 2 éve fizetem a 20 ezer forintot. 5 éves szerződést kötöttem. Köszönöm válaszát!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs! Gondolja végig, hogy tényleg meg szeretné-e szüntetni a szerződését! Ilyenkor bukni fogja az eddig megkapott állami támogatásait is, hiszen azt nem fizetik ki Önnek. Kérjük, keresse a részletek miatt a Fundamentát!

 6. Nagy Csaba

  Jó napot!
  Két kérdésem van a témával kapcsolatban!
  Az egyik, hogy adott egy idén júliusban 4 évre megkötött lakástakarék szerződés, ha mondjuk találunk jövőre, vagy 2 év múlva egy ingatlant amit szeretnénk megvásárolni és bemutatjuk a hozzá szükséges papírokat, akkor a kifizetés hamarabb fog megtörténni mint a 4 év, de jár attól függetlenül hozzá az állami támogatás is ugye?
  A másik kérdésem pedig, ha úgy adódna, hogy mégsem vásárolnánk ingatlant, de viszont az eddig befizetett pénzünket szeretnénk visszakapni, az is egy járható út? Kifizetés állami támogatás nélkül.
  Köszönöm a válaszát!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Csaba,
   Az első esetben áthidaló kölcsön formájában kaphatják meg az állami támogatással kiegészített összeget, amennyiben hitelképesek. A második esetben megkaphatja a befizetett pénzét betéti kamatokkal, állami támogatás nélkül.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.