Így alapozhatod meg a jövődet akár egy ingyenhitelből!

Így alapozhatod meg a jövődet akár egy ingyenhitelből!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-14 Frissítve: 2021-07-01
 

A felvehető hitelfajták közül jelenleg kiemelkedik a diákhitel, amit ha csak képzésre fordítunk, akkor kamatmentesen felvehetünk. Az alacsony vagy nulla kamatozás mellett az is sajátja a terméknek, hogy nem kell hozzá jövedelmet igazolni és ingatlanfedezetet sem adni. Összehasonlításunkban megnéztük, hogy más hagyományos hitelekhez képest mit a tud a diákhitel. Ráadásul az is kiderül, hogy mikor tudja betölteni a célját.

Bő egy hónapja, egészen pontosan október elejétől kivételesen kedvező kondíciójúvá változott a diákhitel2, hiszen a kormány döntése értelmében a kizárólag csak képzési költségekre felhasználható hitelfajta kamata 0%-ra esett le. A pontosság kedvéért érdemes elmondani, hogy a hitelnek természetesen van kamata, azt viszont az állam egészében magára vállalja, így biztosítva a kamatmentes diákhitelt.

Természetesen ezzel a lépéssel az elérhető hitelfajták közül az élre ugrott a termék, azonban a diákhitel1 is az összehasonlítások szerint az élmezőnyben található. Jelenleg a korlátozásoktól mentes felhasználású hitelkonstrukció kamata 2,3%. Fontos hangsúlyozni, hogy a diákhitel1 kamata változó, és kormányrendeletben rögzített feltételek alapján módosulhat idővel.

A kamatozásuk mellett a diákhitel termékei abban is sajátosnak tekinthetők, hogy a hitelhez jutáshoz milyen feltételeket támaszt az intézmény. Általánosságban elmondható, hogy egy hagyományos hitelnél minimális feltétel a saját jövedelem, és minél jobb (alacsonyabb) hitelkamatot szeretnénk elérni, annál inkább szükséges az ingatlanfedezet bevonása. A bank ugyanis ezzel tudja bebiztosítani magát az előre nem látható kockázatokra.

A diákhitelnél viszont egyik sem elvárás, például nem a jelenlegi jövedelem számít (ha egyáltalán lenne is ilyen), hanem a jövőben megszerzett jövedelem. Ilyen formában azt is mondhatjuk, hogy egy speciális önfinanszírozásról van szó, hiszen a diák a tanulmányok elvégzése utáni jövedelme terhére veszi fel a hitelt.

Ráadásul a hitel visszafizetését csak a tanulmányok vége után kell elkezdeni visszafizetni. Attól függően, hogy milyen terméket választottunk és mekkora hitelt vettünk fel, a jövedelem 4-11%-a lehet a törlesztőrészlet. Ez utóbbi is megkülönbözteti a többi hiteltől a diákhitelt, ugyanis egy banki hitelnél akár a jövedelem 35-40%-át is kifizethetjük alkalmasint a havi törlesztőrészletre.

Összehasonlításunkban megnéztük, hogy a diákhitel kondícióihoz képest mit láthatunk a banki ajánlatoknál. Az előzetes várakozásunknak megfelelően a jelzáloghitel és a szabad felhasználású jelzáloghitel tud 5% alatti hitelkamatot. Ekkor azonban elengedhetetlen a jelzálogfedezet bevonása, amire a diákhitelnél nincs szükség.

Persze megtehetjük, hogy olyan hitelt vegyünk fel, aminél nem kell fedezetet biztosítani, ezért cserébe viszont jóval magasabb kamatot vagyunk kénytelenek fizetni. Nézzük csak meg, hogy például egy személyi kölcsönnél a legjobb hitelkamat sem megy 7% alá, míg egy átlagos áruhitelnél a kamat a 40%-ot is megközelítheti.

Végül, de nem utolsó sorban megjegyeznénk, hogy a diákhitel sem tekinthető kockázatmentesnek a látott kedvező kamatok ellenére sem. A kamatszint a jövőben a többi hagyományos hitelhez hasonlóan emelkedhet itt is, miközben ha nem tudunk megfelelő jövedelmet felmutatni a tanulmányok után, akkor kellően lassan tudjuk visszafizetni a hitelt.

Ne feledjük, hogy a diákhitel fő célja az, hogy a felsőfokú tanulmányok megszerzésével az eredetileg tervezetthez képest magasabb jövedelmet érhessünk el. Ha valami miatt nem tudunk diplomát szerezni, vagy nem tudjuk elérni a magasabb jövedelmi pályát, akkor nem lesz sikeres a hitelfelvétel.

Hirdetés
Hirdetés