Így bankolhatsz biztonságosan okostelefonnal

 • 2014.03.27.
 • szerző: bankmonitor

Csábító lehetőségnek tűnik, hogy a várakozást megspórolva, könnyen és gyorsan intézzük banki ügyeinket okostelefonunk segítségével. De mi történik akkor, ha valaki ellopja a telefonunkat? Hogyan lehet kivédeni, hogy illetéktelenek csapolják meg bankszámlánkat?

Rendkívül fontos például, hogy ne csak a számítógépünket, hanem az okostelefonunkat is lássuk el vírusirtó és kémprogram elhárító megoldásokkal. Ugyanilyen fontos, hogy bankügyeinket lehetőleg ne intézzük nyílt, vezeték nélküli internetes hálózatokra (wifi) kapcsolódva. Banktitkaink megvédésben természetesen a bankunk is segít. A pénzintézetek internetbank és okostelefonos szolgáltatásaikba ugyanis több biztonsági elemet építettek be, amik azonban mit sem érnek, ha a felhasználók egyáltalán nem, vagy nem megfelelően használják ezeket.

event2

Vegyük sorra, milyen megoldások használatával őrködhetünk pénzünk biztonsága felett akkor is, ha okostelefonunkat használjuk pénzügyeink intézésére:

 • Azonosítás: a leggyakrabban használt biztonsági megoldás, amikor azonosítót, jelszót és számlaszámot kell megadnunk. Gyakori felhasználói hiba ebben az esetben, hogy a könnyű megjegyezhetőség érdekében egyszerű jelszót (például 1234) adunk meg. Itt nem árt venni a fáradtságot és egy bonyolult (kis és nagy karaktereket és számokat is) tartalmazó jelszót kitalálni. Az azonosító megszerzésére használt trükk a bűnözők részéről az adathalász támadás, amikor a bankunk nevében sms-ben vagy e-mailben kérik el ezeket az adatokat. Nem árt tudni, hogy egy bank sosem kér ilyen módon érzékeny adatokat ügyfeleitől
 • Számlakör és számlajogok beállítása: beállíthatjuk, hogy okostelefonunkon keresztül csak bizonyos számlákhoz férhessünk hozzá és azt is, hogy ezen az eszközön keresztül ne lehessen pénzmozgással járó megbízásokat indítani.
 • Limit korlátozása: ha szeretnénk pénzt átutalni okostelefonunkkal, akkor érdemes korlátozni az ily módon átutalható összeg nagyságát.
 • Időkorlát: az applikációba beépített funkció, mely automatikusan kiléptet, ha egy bizonyos ideig nem használjuk az alkalmazást (például elfeledkeztünk róla, hogy beléptünk). Ezután a használathoz újra be kell jelentkezni.
 • Multitasking: praktikus megoldás, bekapcsolásakor egyéb programok elindítása esetén vagy például bejövő telefonhívás fogadásakor a telefon nem lép ki a banki alkalmazásból, hanem az a háttérben tovább fut, így az időkorlát lejárta előtt ismételt belépés nélkül is vissza lehet térni a félbehagyott pénzügyi művelethez.
 • Egyszerűsített belépés: az OTP Bank SmartBank alkalmazása esetében az ügyfél két beállítási mód közül választhat, attól függően, hogy szeretne-e Mobil Aláírás SMS megerősítést a tranzakciók előtt. Egyszerűsített belépés esetén nincs SMS küldés, de ezt választva kizárólag a már elmentett űrlapokra lehet átutalást kezdeményezni.
Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.