Betöltés

Így bankolhatsz biztonságosan okostelefonnal

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-27

Csábító lehetőségnek tűnik, hogy a várakozást megspórolva, könnyen és gyorsan intézzük banki ügyeinket okostelefonunk segítségével. De mi történik akkor, ha valaki ellopja a telefonunkat? Hogyan lehet kivédeni, hogy illetéktelenek csapolják meg bankszámlánkat?

Rendkívül fontos például, hogy ne csak a számítógépünket, hanem az okostelefonunkat is lássuk el vírusirtó és kémprogram elhárító megoldásokkal. Ugyanilyen fontos, hogy bankügyeinket lehetőleg ne intézzük nyílt, vezeték nélküli internetes hálózatokra (wifi) kapcsolódva. Banktitkaink megvédésben természetesen a bankunk is segít. A pénzintézetek internetbank és okostelefonos szolgáltatásaikba ugyanis több biztonsági elemet építettek be, amik azonban mit sem érnek, ha a felhasználók egyáltalán nem, vagy nem megfelelően használják ezeket.

event2

Vegyük sorra, milyen megoldások használatával őrködhetünk pénzünk biztonsága felett akkor is, ha okostelefonunkat használjuk pénzügyeink intézésére:

 • Azonosítás: a leggyakrabban használt biztonsági megoldás, amikor azonosítót, jelszót és számlaszámot kell megadnunk. Gyakori felhasználói hiba ebben az esetben, hogy a könnyű megjegyezhetőség érdekében egyszerű jelszót (például 1234) adunk meg. Itt nem árt venni a fáradtságot és egy bonyolult (kis és nagy karaktereket és számokat is) tartalmazó jelszót kitalálni. Az azonosító megszerzésére használt trükk a bűnözők részéről az adathalász támadás, amikor a bankunk nevében sms-ben vagy e-mailben kérik el ezeket az adatokat. Nem árt tudni, hogy egy bank sosem kér ilyen módon érzékeny adatokat ügyfeleitől
 • Számlakör és számlajogok beállítása: beállíthatjuk, hogy okostelefonunkon keresztül csak bizonyos számlákhoz férhessünk hozzá és azt is, hogy ezen az eszközön keresztül ne lehessen pénzmozgással járó megbízásokat indítani.
 • Limit korlátozása: ha szeretnénk pénzt átutalni okostelefonunkkal, akkor érdemes korlátozni az ily módon átutalható összeg nagyságát.
 • Időkorlát: az applikációba beépített funkció, mely automatikusan kiléptet, ha egy bizonyos ideig nem használjuk az alkalmazást (például elfeledkeztünk róla, hogy beléptünk). Ezután a használathoz újra be kell jelentkezni.
 • Multitasking: praktikus megoldás, bekapcsolásakor egyéb programok elindítása esetén vagy például bejövő telefonhívás fogadásakor a telefon nem lép ki a banki alkalmazásból, hanem az a háttérben tovább fut, így az időkorlát lejárta előtt ismételt belépés nélkül is vissza lehet térni a félbehagyott pénzügyi művelethez.
 • Egyszerűsített belépés: az OTP Bank SmartBank alkalmazása esetében az ügyfél két beállítási mód közül választhat, attól függően, hogy szeretne-e Mobil Aláírás SMS megerősítést a tranzakciók előtt. Egyszerűsített belépés esetén nincs SMS küldés, de ezt választva kizárólag a már elmentett űrlapokra lehet átutalást kezdeményezni.
Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.