Betöltés

Így faraghatunk le több milliót álmaink otthonának árából

szerző: Bankmonitor
2017-04-07

A mai ingatlanárak mellett sok családnak az állam által nyújtott CSOK-hoz kell fordulnia annak érdekében, hogy esélye legyen a lakásvásárláshoz. A 10+10 milliós konstrukció valóban sokat segíthet, főleg akkor, ha a magas áron kínált új építésű lakások keltették fel az érdeklődésünket. Azonban az új építésű ingatlanok után igényelhető CSOK és hitel számos kérdést vet fel, jóval bonyolultabb a helyzetünk, mint egy használt ingatlan esetében. Amellett, hogy számos akadállyal találkozhatunk az önerőre is fokozottan kell figyelnünk. A legfontosabb kérdésekből szemezgettünk.

Mikor jár számunkra a CSOK?

A családok számára, ha lakáscéljukat teljesíteni szeretnék, ma a CSOK által nyújtott támogatás hatalmas segítség lehet. A támogatás a meglévő és vállalt gyermekek után is igényelhető, de a megszabott feltételekben, az igényelhető összegben és a felhasználási célban is jelentős eltérések lehetnek.

Az új építésű lakásvásárlás vagy építés esetében 3 gyermek vállalásával akár a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és ugyanilyen összegű hitel is elérhető fix 3 százalékos kamattal. Ezzel szemben használt lakás vásárlásra vagy lakásbővítésre maximálisan 2,75 milliót kaphatunk meglévő vagy vállalt gyermekeink után, viszont ekkor a kedvezményes hitel már nem jár. Bár más formában azért hozzájuthatunk kamattámogatott lakáshitelhez is.

Lényeges különbségek adódnak a CSOK lebonyolításában is attól függően, hogy egy újépítésű, vagy használt ingatlant szeretnénk-e vásárolni.

Mikorra időzítsük az igénylést, ha az ingatlan csak fél év múlva készül el?

Az ingatlanpiaci boom miatt az új építésű társasházak iránt is hatalmas érdeklődés van, és a rendkívül magas árak miatt sok család csak a CSOK-ot és lakáshitelt igénybe véve juthat lakáshoz. Mivel egy új építésű ingatlannál évekbe is telhet a hivatalos birtokbavétel, így sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes igényelni a CSOK-ot vagy adott esetben a hitelt. Például mi a teendő akkor, ha a kiválasztott ingatlan fél év múlva készül csak el?

Az ügyintézést már elindíthatjuk akkor is, mikor még csak egy tervről, vagy épülő félben lévő társasházról van szó, azonban jóval árnyaltabb a helyzet egy használt ingatlanhoz képest, hiszen több hónapig tartó procedúra előtt állunk.

Az a lényeg, hogy a CSOK-ot illetve hitelt csak abban az esetben folyósít a bank, ha lakás már rendelkezik önálló albetéttel, vagyis helyrajzi számmal. A hangsúly azon van, hogy ne csak a társasház egésze, hanem az adott lakás szerepeljen az ingatlan-nyilvántartásban, ami általában ütemenként történik meg az egyes lakásoknál. Ennek azért van nagy szerepe, mert az ingatlan csak így szolgálhat megfelelő fedezetként a bank számára.

Azt viszont be kell kalkulálni, hogy a banki elbírálásnak van egy átfutási ideje és érvényessége is: a papírok beadásától számítva körülbelül 1,5 hónap alatt juthatunk el a jóváhagyásig. Magának a jóváhagyásnak általában 30 napos érvényessége van, ezalatt pedig alá kell írni a lakáshitel szerződést is a bankkal.

A szerződéskötést követően általában 30-60 nap áll rendelkezésünkre, hogy teljesítsük a folyósítási feltételeket, tehát a használatbavételi engedélyt és az albetét számot. Vagyis ha ennek nem sikerül megfelelni és kifutunk ezekből a határidőkből (például az építkezés csúszása miatt), kezdhetjük az elejéről a hiteligénylési folyamatot új papírokkal (például munkáltatói igazolás,            bankszámlakivonat). További bonyodalom, hogy a CSOK-nál még arra is külön figyelni kell, hogy az ingatlan adásvételi szerződése nem lehet 120 napnál régebbi, mert az a kérelem elutasításával jár.

Tehát ahhoz, hogy meghatározzuk, mikor érdemes nekivágni a hiteligénylésnek, a használatbavételi engedély várható kiadása jelenthet számunkra támpontot, ugyanis ettől az időponttól kell visszaszámolni a határidőket. A fél év múlva átadásra kerülő ingatlan példájából kiindulva körülbelül 3,5-4 hónappal előtte már érdemes elindítani a hitelkérelmet.

Megoldás lehet, ha az újszerű ingatlanok között nézünk körbe. A 2008. július 1-jét követően kiállított használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanoknál még gond nélkül hozzájuthatunk a 10+10-es CSOK-hoz is, viszont a hitelfelvételnél lényegesen egyszerűbb a helyzetünk.

A következő kalkulátor segítségével pillanatokon belül kiderül, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Felhasználható önerőként a CSOK?

A mai ingatlanárak mellett korántsem mindegy, hogy mit használhatunk fel önerőként, ha hitelhez szeretnénk jutni. A CSOK esetében alapvetően két esetet különböztethetünk meg. Ha már meglévő gyermekünk van, akkor a hitelnél az önerő-igényt is csökkenthetjük, míg ha megelőlegező CSOK-ot igénylünk, a hitelösszeg nagyságát tudjuk mérsékelni (hiszen kevesebb hitel is elég lehet).

Az új építésű ingatlanok esetében fokozottan szükséges a megfelelő mértékű ingatlanba beforgatható megtakarítás megléte. Számolni kell azzal, hogy már a használatbavételi engedély időpontjáig a vételár egy részét már teljesíteni kell (jellemzően a szerződéskötéskor már 15-20 százalékot).

Azt is figyelembe kell venni ingatlan a piaci értékének maximum 80 százalékáig terhelhető (de jellemzően 50-60%), vagyis egy 20 milliós ingatlanra 16 milliót hitelez legfeljebb a bank. Jellemzően ebbe számítják bele a megelőlegező CSOK összegét (mintha hitel lenne), amely végső soron a szükséges lakáshitel összegét csökkenti.

A meglévő gyermek esetében pedig a CSOK szolgálhat teljes mértékben önerőként, néhány bank azonban még ezen felül is elvárhat plusz 10 százalék önerőt, hiába hogy a CSOK már elegendő összeget jelent. A 20 milliós ingatlan példáján keresztül 2 meglévő gyermek esetén már 1,4 millió forintunk van, amihez még legalább 2,6 millió forintot szükséges hozzátenni, hogy megfelelő mértékű önerőnk legyen.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.