Betöltés

Így faraghatunk le több milliót álmaink otthonának árából

szerző: Bankmonitor
2017-04-07

A mai ingatlanárak mellett sok családnak az állam által nyújtott CSOK-hoz kell fordulnia annak érdekében, hogy esélye legyen a lakásvásárláshoz. A 10+10 milliós konstrukció valóban sokat segíthet, főleg akkor, ha a magas áron kínált új építésű lakások keltették fel az érdeklődésünket. Azonban az új építésű ingatlanok után igényelhető CSOK és hitel számos kérdést vet fel, jóval bonyolultabb a helyzetünk, mint egy használt ingatlan esetében. Amellett, hogy számos akadállyal találkozhatunk az önerőre is fokozottan kell figyelnünk. A legfontosabb kérdésekből szemezgettünk.

Mikor jár számunkra a CSOK?

A családok számára, ha lakáscéljukat teljesíteni szeretnék, ma a CSOK által nyújtott támogatás hatalmas segítség lehet. A támogatás a meglévő és vállalt gyermekek után is igényelhető, de a megszabott feltételekben, az igényelhető összegben és a felhasználási célban is jelentős eltérések lehetnek.

Az új építésű lakásvásárlás vagy építés esetében 3 gyermek vállalásával akár a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és ugyanilyen összegű hitel is elérhető fix 3 százalékos kamattal. Ezzel szemben használt lakás vásárlásra vagy lakásbővítésre maximálisan 2,75 milliót kaphatunk meglévő vagy vállalt gyermekeink után, viszont ekkor a kedvezményes hitel már nem jár. Bár más formában azért hozzájuthatunk kamattámogatott lakáshitelhez is.

Lényeges különbségek adódnak a CSOK lebonyolításában is attól függően, hogy egy újépítésű, vagy használt ingatlant szeretnénk-e vásárolni.

Mikorra időzítsük az igénylést, ha az ingatlan csak fél év múlva készül el?

Az ingatlanpiaci boom miatt az új építésű társasházak iránt is hatalmas érdeklődés van, és a rendkívül magas árak miatt sok család csak a CSOK-ot és lakáshitelt igénybe véve juthat lakáshoz. Mivel egy új építésű ingatlannál évekbe is telhet a hivatalos birtokbavétel, így sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes igényelni a CSOK-ot vagy adott esetben a hitelt. Például mi a teendő akkor, ha a kiválasztott ingatlan fél év múlva készül csak el?

Az ügyintézést már elindíthatjuk akkor is, mikor még csak egy tervről, vagy épülő félben lévő társasházról van szó, azonban jóval árnyaltabb a helyzet egy használt ingatlanhoz képest, hiszen több hónapig tartó procedúra előtt állunk.

Az a lényeg, hogy a CSOK-ot illetve hitelt csak abban az esetben folyósít a bank, ha lakás már rendelkezik önálló albetéttel, vagyis helyrajzi számmal. A hangsúly azon van, hogy ne csak a társasház egésze, hanem az adott lakás szerepeljen az ingatlan-nyilvántartásban, ami általában ütemenként történik meg az egyes lakásoknál. Ennek azért van nagy szerepe, mert az ingatlan csak így szolgálhat megfelelő fedezetként a bank számára.

Azt viszont be kell kalkulálni, hogy a banki elbírálásnak van egy átfutási ideje és érvényessége is: a papírok beadásától számítva körülbelül 1,5 hónap alatt juthatunk el a jóváhagyásig. Magának a jóváhagyásnak általában 30 napos érvényessége van, ezalatt pedig alá kell írni a lakáshitel szerződést is a bankkal.

A szerződéskötést követően általában 30-60 nap áll rendelkezésünkre, hogy teljesítsük a folyósítási feltételeket, tehát a használatbavételi engedélyt és az albetét számot. Vagyis ha ennek nem sikerül megfelelni és kifutunk ezekből a határidőkből (például az építkezés csúszása miatt), kezdhetjük az elejéről a hiteligénylési folyamatot új papírokkal (például munkáltatói igazolás,            bankszámlakivonat). További bonyodalom, hogy a CSOK-nál még arra is külön figyelni kell, hogy az ingatlan adásvételi szerződése nem lehet 120 napnál régebbi, mert az a kérelem elutasításával jár.

Tehát ahhoz, hogy meghatározzuk, mikor érdemes nekivágni a hiteligénylésnek, a használatbavételi engedély várható kiadása jelenthet számunkra támpontot, ugyanis ettől az időponttól kell visszaszámolni a határidőket. A fél év múlva átadásra kerülő ingatlan példájából kiindulva körülbelül 3,5-4 hónappal előtte már érdemes elindítani a hitelkérelmet.

Megoldás lehet, ha az újszerű ingatlanok között nézünk körbe. A 2008. július 1-jét követően kiállított használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanoknál még gond nélkül hozzájuthatunk a 10+10-es CSOK-hoz is, viszont a hitelfelvételnél lényegesen egyszerűbb a helyzetünk.

A következő kalkulátor segítségével pillanatokon belül kiderül, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Felhasználható önerőként a CSOK?

A mai ingatlanárak mellett korántsem mindegy, hogy mit használhatunk fel önerőként, ha hitelhez szeretnénk jutni. A CSOK esetében alapvetően két esetet különböztethetünk meg. Ha már meglévő gyermekünk van, akkor a hitelnél az önerő-igényt is csökkenthetjük, míg ha megelőlegező CSOK-ot igénylünk, a hitelösszeg nagyságát tudjuk mérsékelni (hiszen kevesebb hitel is elég lehet).

Az új építésű ingatlanok esetében fokozottan szükséges a megfelelő mértékű ingatlanba beforgatható megtakarítás megléte. Számolni kell azzal, hogy már a használatbavételi engedély időpontjáig a vételár egy részét már teljesíteni kell (jellemzően a szerződéskötéskor már 15-20 százalékot).

Azt is figyelembe kell venni ingatlan a piaci értékének maximum 80 százalékáig terhelhető (de jellemzően 50-60%), vagyis egy 20 milliós ingatlanra 16 milliót hitelez legfeljebb a bank. Jellemzően ebbe számítják bele a megelőlegező CSOK összegét (mintha hitel lenne), amely végső soron a szükséges lakáshitel összegét csökkenti.

A meglévő gyermek esetében pedig a CSOK szolgálhat teljes mértékben önerőként, néhány bank azonban még ezen felül is elvárhat plusz 10 százalék önerőt, hiába hogy a CSOK már elegendő összeget jelent. A 20 milliós ingatlan példáján keresztül 2 meglévő gyermek esetén már 1,4 millió forintunk van, amihez még legalább 2,6 millió forintot szükséges hozzátenni, hogy megfelelő mértékű önerőnk legyen.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.