Betöltés

Így gyarapíthatja további milliárdokkal vagyonát az újdonsült lottónyertes

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-03

A szombati lottósorsolás után egyvalaki 5 milliárd forinttal gazdagabban állt fel a tévé elől. Ennél azonban sokkal többet is nyert, hiszen ha okosan fekteti be ezt a pénzt, akár már egy év leforgása alatt további milliárdokat üdvözölhet bankszámláján. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, mekkora vagyonnövekedéssel számolhat a legújabb lottómilliárdos, ha nem a legbiztonságosabb eszközökbe fekteti nyereményét, hanem már mer kockázatot is vállalni. A vizsgálat középpontjában a befektetési alapok álltak, és ennek eredményei alapján is jól látszik, miért is foglalnak el ezek az eszközök egyre nagyobb részt a magyar megtakarítók vagyonában.

Miután megvizsgáltuk, mennyivel gyarapodna a szombat óta lottómilliárdos vagyona, ha nyereményét a legbiztonságosabb befektetési formákba akarná fektetni, adja magát a kérdés, hogy mennyi pénze lehetne, ha ennél bátrabban fektetné be újdonsült milliárdjait.

Az állampapírok és bankbetétek után ezért merészkedjünk egy kockázatosabb megtakarítási forma, a befektetési alapok területére. Ezeknél már nem tudhatjuk előre, mekkora lesz a befektetett pénzünk nagysága a jövőben, ennek megfelelően ezek hozamai is jelentős szórást mutathatnak attól függően, mekkora kockázatot merünk vállalni. Nézzük hát, mennyivel nőtt volna a nyeremény nagysága, ha azt egy évre befektetési alapokba fektetette volna a szerencsés nyertes.

Tisztázni kell viszont azt is, hogy a befektetési alapok esetén semmi nem garantálja, hogy azok a korábban látott múltbeli hozamaikat a jövőben is elérhetik. Ez a tény a vizsgálatunkat is komolyan megnehezítené – vagy inkább ellehetetlenítené -, ezért egy apró trükkel éltünk. A múlt szombaton tartott lottóhúzást kereken egy évvel visszarepítettük az időben, vagyis úgy vettük, hogy a lottónyertes pont egy évvel ezelőtt kapta meg az 5 milliárdos nyereményét és az azóta eltelt időszakban tartotta azt befektetési alapokban. Így már pontosan láthatjuk, hogy az egyes esetekben mennyit nőtt volna a vagyona.

A vizsgálatban a pénzpiaci alapokat nem vizsgáljuk, mivel azok legjobbjainak hozamai sem érik el egy éves futamidő alatt a legjobb bankbetéti és állampapír hozamokat. Ezek közül az elmúlt 1 év során a legjobb teljesítményt nyújtó alap (AEGON pénzpiaci Alap) 1,79%-ot hozott, aminél tavaly ilyenkor a bankok többsége jóval magasabb kamatot ajánlott 1 éves lekötés esetére. Ezért cserébe viszont a pénzpiaci alapok alacsony kockázati szint mellett magas likviditást is biztosítanak a befektetőknek, vagyis amikor csak akarnak, hozzáférhetnek pénzükhöz, és tört időszakra vonatkozó hozamból is részesülünk.

Ha nyertesünk például egy évvel ezelőtt a kötvény alapokban látta volna a legjobb lehetőséget, mára akár 1 milliárd forintnál is többel növelhette volna amúgy sem csekély nyereményét. Sőt, leginkább akkor, ha éppen az elmúlt egy év legjobban teljesítő kötvény alapjába, a Templeton Global Bond Fund N HUF-ba tette volna a teljes nyereményt. Ezzel a lépéssel 1,3 milliárd forintot keresett volna az alap 25,8%-os hozamának köszönhetően. Ne felejtsük el viszont, hogy egy évvel korábban még senki nem tudhatta előre, hogy ezek fognak ilyen szépen teljesíteni, sőt akár ugyanekkora veszteséget is könnyen elszenvedhettek volna ezek befektetői. Ezért bizonyos összeg felett (milliós tételekről beszélünk) tilos egy termékbe helyeznünk a pénzünket. Sőt néhány tízmillió felett már befektetési szolgáltatók között is érdemes elosztanunk a vagyonunk. Ennek ellenére az összehasonlíthatóság miatt a nyeremény hozamát továbbra is a teljes összeg egy alapba való befektetéssel mérjük.

De egy jóval magasabb kockázattűréssel rendelkező lottómilliárdos még ennél is nagyobb mértékben, akár 3 milliárd forinttal gyarapíthatta volna vagyonát. Ehhez viszont a befektetési alapok egyik legkockázatosabbjai, a részvény alapok között kellett volna válogatnia, és meg kellett volna találnia az elmúlt egy év legjobban teljesítő NN (L) Greater China Equity X Cap HUF alapot is, ami 59,9%-os hozamával még az élmezőnyből is magasan kiemelkedik.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha viszont inkább az arany középutat preferálta volna a lottónyertes, arra is lett volna jó megoldás. A kiegyensúlyozott vegyes alapok ugyanis mind részvényeket, mind kötényeket tarthatnak. Ennek megfelelően a kockázati szintjük is jelentősen alacsonyabb, mint egy tisztán részvény alap esetén, de így természetesen az elérhető hozam is alacsonyabb lesz annál. De nyertesünk ebben az esetben sem keresett volna keveset, hiszen az elmúlt egy év legjobb teljesítményét nyújtó OTP Planéta Feltörekvő Piaci Részvény Alapok Alapja A sorozata – 23,7%-os teljesítményével – 1,2 milliárd forintot hozott volna a konyhára.

Legvégül pedig nézzük, mi lett volna, ha lottónyertesünk a jelenleg is a nagy népszerűségnek örvendő abszolút hozamú alapokat preferálta volna. Ezek a befektetési alapok bármely eszközosztályból vásárolhatnak, egyetlen céljuk, hogy bármilyen piaci körülmények között pozitív hozamokat érjenek el. Az elmúlt év legjobban teljesítő abszolút hozamú alapja, a Concorde Citadella Származtatott Alap 28,9%-os hozammal büszkélkedhetett. Az ebben az alapban elhelyezett lottónyeremény így 1,5 milliárdot hozott volna az elmúlt év során.

Fontos azonban még egyszer kiemelni azt is, hogy akármekkora megtakarításról beszélünk, sohasem szabad azt csak egy féle eszközbe tennünk. Bár a befektetési alapok is adott befektetési politika szerint összeállított komplett portfóliókat fednek le, mindig osszuk meg a pénzünket több eszköz között, hogy ha az egyik a várakozások alatt teljesítene, a többi csökkenteni tudja a hozamkiesést.

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.