Betöltés

Így kaphatsz akár 2,5 millió Ft állami támogatást használt lakás vásárlásához!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-21

Hatalmas érdeklődés övezi az idei év nyarától igényelhető lakástámogatást. Nem is csoda, hiszen az elmúlt években csak új lakás vásárlására, vagy építésre lehetett felhasználni az állami pénzt, 2015. júliusától azonban ismét lehetőség nyílik használt lakásra, valamint meglévő ingatlan bővítésére is kérni. A gyermekek számától, valamint a lakás méretétől függően összege akár 2-3 millió forint is lehet. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi ez a támogatás és mire igényelhetem?

Ez az állami támogatás a lakáshoz jutást hivatott elősegíteni gyermekes, vagy gyermeket vállaló családoknak. Azaz, aki a feltételeknek megfelel, gyermekei után egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kap a lakáscél megvalósításához. Létezése során hívták már „szocpolnak”, „félszocpolnak”, az új támogatás neve pedig, amely 2015. július 1-jétől lesz elérhető a családok otthonteremtési kedvezménye.

Jelenleg is van „szocpol”, azaz lakásépítési támogatás, amelyet új lakás vásárlására, vagy építésre lehet igényelni. 2015. július 1-jétől előbbi két cél kiegészül a használt lakásvásárlással, valamint a meglévő ingatlan legalább egy lakószobával történő bővítésével.

A támogatást meglévő, vagy 4, 8 éven belül vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Az új „szocpol” esetében meglévő gyermeknek számít majd a születendő gyermek is a terhesség 24. hetét követően, amelyet a szükséges orvosi igazolásokkal lehet majd alátámasztani. A gyermek születését követően 60 napon belül kell majd az előírt dokumentumokat benyújtani a támogatást folyósító pénzintézetnek, ellenkező esetben a támogatás összegét vissza kell fizetni.

A leggyakoribb kérdés: most vásárolok ingatlant, utólag kapok-e majd „szocpolt”?

Nem. Mivel a támogatást a vételár részeként utalják, így egy kifizetett ingatlanra utólag nem lesz lehetőségünk érvényesíteni, hiszen a lakáscél a vételár kifizetésével megvalósult.

Csak az kaphat utólagosan támogatást, akinek utólag születik gyermeke. Azaz:

 • legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette, és
  • az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel (ekkor a hitel csökkentésére fordítható), vagy
  • az építkezés még nem fejeződött be (ekkor az építkezéshez használható fel).

Van-e életkori megkötés?

Amennyiben meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont jövőben születendő gyermek(ek)re szeretnénk kérvényezni, akkor

 • házastársi kapcsolat szükséges, valamint
 • a házastársak egyike sem töltheti be a támogatás igénylésének időpontjában a 40. életévét.

Egy vagy két gyermek születését lehet majd vállalni, függetlenül a meglévő gyermekek számától. Előbbi 4, utóbbi 8 év alatt teljesítendő. A teljesítés határidejét az adásvételi szerződés dátumától, illetve a használatbavételi engedély dátumától kell számítani.

Mitől függ a támogatás összege?

Az új „szocpol” összegét befolyásolja a gyermekek száma, az ingatlan hasznos alapterülete, valamint annak energetikai besorolása. Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

Bővítés esetén a támogatás maximális összege a számlával igazolt bekerülési költség 50%-a.

Hol igényelhetem?

A támogatást majd annál a hitelintézetnél lehet kérvényezni, amelyik ennek lebonyolítását vállalja. Tehát nem kötelező minden pénzintézetnek ezzel foglalkozni, jellemzően a nagyobb bankoknál, takarékszövetkezeteknél lesz erre lehetőségünk.

Kötelező-e hozzá hitelt kérni?

Nem. Önmagában is lehet kérni a támogatást, ekkor az elbírálásnak jellemzően díja van. Ha nem kérünk mellé hitelt, akkor egyrészt az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (pl. építésnél, bővítésnél a munkálatok előrehaladtával szakaszonként) díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja.

Ha hitel is szükséges hozzá, és ugyanazon pénzintézetnél igényeljük, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a „szocpolt”, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

A KHR-ben negatív státusszal szereplő ügyfél támogatásra jogosult, de hitelre nem. Emellett TB biztosítottnak kell lennie, valamint nem lehet NAV (APEH) köztartozása.

Hogy milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma, azt az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Igényelhetem-e a hitelt és a „szocpolt” két különböző pénzintézettől?

Igen. Ekkor a hitelt nyújtó bank egy hitelígérvényt ad, amelyet a „szocpolt” folyósító banknál be kell mutatnunk. Ilyenkor mindkét procedúra, a hitel és a támogatás is díjköteles lehet.

Mekkora, és milyen értékű ingatlanra kaphatok támogatást?

A fentebbi táblázat is mutatja, hogy gyermekszámtól függően van egy minimálisan előírt alapterület, valamint egy maximum, ami minden esetben 160 m2. Ezen kívül a lakás m2 ára nem haladhatja meg

 • új lakás vásárlása, valamint építés esetén a 300 000 Ft-ot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 000 Ft-ot)
 • használt lakás vásárlása esetén a 350 000 Ft-ot.

Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár is meg van határozva az alábbi táblázat szerint:

Fontos dátumokra és határidőkre kell figyelni!

 • a támogatás igénylésének határideje
  • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt
  • vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül
  • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • építési esetén az építési engedély 2008. július 1. után kiadott
 • építés, bővítés esetén a munkálatokat 5 éven belül be kell fejezni (ez maximum 1 évvel hosszabbítható)
 • az építés, bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése
  • építésnél az építési engedélyt maximum 6 hónappal előzi meg,
  • bővítésnél a „szocpol” kérvényezése utáni
 • a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
66 Hozzászólás
 1. Idna26

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha már van egy ingatlan a nevünkön, de szeretnénk nagyobbat vásárolni…..akkor ha a jelenlegi ingatlant eladjuk (már nem lesz a nevünkön), igényelhetjük-e használt lakás vásárlásra a támogatást 2 gyermek után?
  Válaszát előre is köszönöm!,Üdvözlöm!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha már van egy ingatlan a nevünkön, de szeretnénk nagyobbat vásárolni…..akkor ha a jelenlegi ingatlant eladjuk (már nem lesz a nevünkön), igényelhetjük-e használt lakás vásárlásra a támogatást 2 gyermek után?

 2. SNM

  Üdv! Azon gondolkodom, vajon mi kaphatunk-e még ilyen támogatást? A helyzetünk ugyanis bonyolult: 2005-ben vettünk fel hitelt új lakás vásárlásához és igényeltünk hozzá megelőlegező kölcsönt 2 gyermek vállalásával. Időre csak 1 gyerkőc született, a második 1 évvel a határidő után. Ezért az első gyerek után a megelőlegező átalakult szocpollá, a második gyerekre járót viszont vissza kellett fizetnünk, a kamataival együtt. Időközben a hitellel/szocpollal érintett lakást eladtuk és a közeljövőben szeretnénk vásárolni másikat (használtat). Tehát a kérdés, hogy esetünkben a 2. gyerekre még igényelhető-e ez a támogatás? Válaszukat előre is köszönöm!

 3. nyaric

  Üdvözlöm! Az után érdeklődnék, hogy jogosultak lennénk e szocpolra a nyáron, használt ingatlan vásárlása esetén, az alábbiakat figyelembe véve:
  – egy meglévő gyermek, előző házasságomból ( utána nem vettünk igénybe ilyen juttatást)
  – egy gyermek vállalása
  – mindketten rendelkezünk lakással és ezeket nem szeretnénk eladni
  – a ház vásárlása a férjem nevére történne
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Csilla

 4. kishawer01

  Érdeklődnék!Lakás szigetelésére felhasználható-e a szocpol?

 5. bankmonitor.hu

  @Idna26: Az 5 éven belül értékesített ingatlan vételárát be kell forgatni az új lakás vásárlásába (ez bizonyos tételekkel csökkenthető), és ennek megfelelően a gyermekekre igényelhető a támogatás.

  1. Fehér János

   Üdvözlöm.
   Azzal a furcsa kérdéssel fordulok önhöz , hogy van egy lakásunk több tulajdonossal amit most eladtunk.két tulajdonos testvér szeretne egy lakást [ők lennének az új lakás tulajdonosi.] megvásárolni együtt akiknek van 1 – 1 gyermeke , Az egyik 5 éves a másik 18 éves OKJ képzéssel . Tehát mind a két szülő jogosult külön külön a csokra vagy csak az egyik. Az egyik testvér 49 éves a másik 50 éves.Köszönöm a választ.

   1. Nagy Ildikó

    Kedves János,
    A CSOK-kal vásárolt lakásban kizárólag a szülő és gyermeke szerezhetnek tulajdont, tehát a szülő testvére nem. Ez azt jelenti, hogy CSOK támogatással külön-külön tudnak vásárolni, együtt 1 lakást nem. Meglévő gyermekek esetén nincs életkori megkötés a szülőkre vonatkozóan, a gyermekek pedig a 25. életévüket nem tölthetik be az igényléskor.

 6. bankmonitor.hu

  @nyaric: A támogatás csak akkor jár, ha együttesen maximum 50% tulajdoni hányaduk van olyan ingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy a tulajdonukban lévő lakás lebontását elrendelték, engedélyezték, vagy a lakás több, mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező bent lakik. Ha ezeknek nem felelnek meg a többlet ingatlan tulajdonok, akkor nem jár a támogatás. Ezen kívül házaspárok és élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

 7. bankmonitor.hu

  @kishawer01: A lakásszigetelés nem támogatható. Kizárólag lakás vásárlása, építése, vagy bővítése lehet a cél.

 8. bankmonitor.hu

  @SNM: A Kormány rendelet úgy fogalmaz, hogy akinek korábbi megelőlegező szerződése van, vagy amely gyermekre már korábban vissza nem térítendő támogatást vett igénybe, annak az új támogatás nem jár. Szakmai megítélésünk alapján, mivel a szerződés megszűnt, valamint a gyermekvállalás a 2. gyermekre nem teljesült, összegét a kamatokkal együtt megfizették, így utána járhat a támogatás. Javasoljuk, hogy a kérdésben egyeztessen a területileg illetékes Kincstárnál.

 9. tothmisi01

  Üdvözlöm !Érdeklődnék használt kertes házat szeretnék vásárolni.3 gyerekem van,két gyerekre 18 éve kihasználtuk a szocpolt,egyre nem.Azt szeretném megkérdezni,hogy mennyi az az összeg amihez hozzályuthatok?ÉS milyen kikötésekkel?,Érdeklődnék .Mi már 2 gyerekre 18 éve kihasználtuk,a harmadikra nem .40 évet betöltöttem de ha házat szeretnénk vásárolni,akkor már csak a kicsi után vehetem igénybe a 600 ezret??

 10. imi81

  Pontosan mit jelent az hogy bővítésre felvehető?
  CSak abba az esetben jár ha egy plusz szobát építek?,Mit jelent pontosan a bővítés?

 11. csopi66

  Meglévő ingatlan hiteltörlesztésére is jár a támogatás? A vásárláskor 2 gyermek volt, de akkor nem járt szoc pol. Azóta született újabb gyermek, de közben a legidősebb nagykorú lett.,Már meglévő ingatlan hitelcsökkentésre igényelhető-e támogatás, ha szoc. pol. nem lett a vásárláskor igénybe véve (mert akkor nem járt).
  Két eltartott gyermekem van.

 12. Penelopeimo

  Szép estét!Arról szeretnék érdeklődni, hogy a 2015 júliusától életbe lépő Családok otthonteremtési kedvezménye- egyéb feltételek megléte esetén -valóban életkortól függetlenül jogosultak lehetünk-e a férjemmel?Szükséges önerő a támogatás igénybevételéhez?
  Válaszukat előre is köszönömk :),Szép estét!Én arról szeretnék érdeklődni, hogy valóban életkortól függetlenül lehet-e igényelni a már meglévő gyermekek után a bővítéshez ezt a t6áőmogatási formát, és erről melyik kormányrendeletben, pontosan hol lehet olvasni?Mennyi önerő szükséges ha csak a Csok-ból (hitel nélkül) szeretnénk megoldani a bővítést?
  Válaszukat előre is köszönöm! 🙂

 13. sziszi35

  azt szeretném kérdezni hogy én már egyszer felvettem 4 gyerekre a szoc.pol.-t lakásépitkezésre de utánna született még 3 gyermek és szeretnénk házat venni a 3 gyerek szoc.pol.-ábol és hogy ez lehetséges-e hogy még egyszer ingénybe vehetem-e?
  válaszukat elöre is köszönöm!

 14. bankmonitor.hu

  @sziszi35: Azokra a gyermekekre, akikre még nem vette igénybe a támogatást, a vásárláshoz igényelheti, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

 15. bankmonitor.hu

  @Penelopeimo: Meglévő gyermekek esetén nincs életkori korlát a szülőkre vonatkozóan. Szükséges önerő, mivel a támogatás építés, bővítés esetén utólag folyósítják szakaszonként. Hogy ez pontosan mennyi önerőt jelent, az a költségvetéstől is függ. A pontos szabályokat a 256/2011. Kormányrendelet 2015. július 1-jétől érvényes szövegezésében találják meg.

 16. bankmonitor.hu

  @csopi66: Nem, ilyen formában nem jár a támogatás.

 17. bankmonitor.hu

  @imi81: A rendelet szerint: “az OTÉK fogalom-meghatározásának keretein belül – ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is – a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása kivételével.”

 18. ildkiss

  Jó napot kívánok!

  Segítséget kérnék szépen abban,hogy hogyan juthatnék akár a régi,akár az új szociálpolitikai támogatáshoz! Sajnos a leírtak alapján nem teljesen egyértelmű számomra,hogy bármelyiket is igénybe tudom-e venni. Leírnám a paramétereket,amelyekkel jelenleg rendelkezünk.
  2011-ben kezdünk el építkezni,kivitelező által és kulcsra készen kellett volna megkapnunk a lakást. Sajnos ez az építkezés még mindig nem fejeződött be,önhibánkon kívül. Az alsó szintre már megkaptuk a használatbavételi engedélyt és 2015.01.23.-án az ingatlan a nevünkre került. De a felső szint még nincs kész és idén tervezzük beépíteni,de még nem kezdtük el,mert az új szocpolt szeretnénk megvárni.
  Tehát a házunk még új építésűnek számít a fent leírtak alapján? A+ energetika osztályba van sorolva. Alapterülete 65 nm,a felső szint szintén ennyi,amiből 45 nm hasznos.Tehát az érdekelne,hogy új építésű lakásként a régi szocpolt igénybe vehetem-e?Vagy a bővítéssel az újat?Gyermekünk még nincs,jövőre tervezünk egyet. Ha építés engedély nem szükséges a felső szint bővítéséhez,akkor is jár a szoc.pol?Milyen dokumentumok szükségesek hozzá?Fundamentás hitelünk van,de nem abba szeretnénk beletörleszteni,hanem nekünk a készpénzre lenne szükségünk a bővítéshez.Házastársak nem vagyunk,de ez nem akadály ha az szükséges az igénybe vételhez.És ha az új szoc.polt igénybe vehetjük,akkor a munkálatokat nem kezdhetjük el a pénz igényléséig? Legyen kedves segíteni nekem a fenti kérdések megválaszolásában! Várom válaszát! Szép hétvégét! Ildikó

 19. szedlaks

  Jó napot!
  Bizar kérdésem lenne. Még előző párommal vettem használt házat, amit jelentősen átalakítottunk. Bővítést már elkezdtük, így erre gondolom támogatás nem jár. Közben mi szétmentünk. Egyedül, hitelt fizetve saját anyagi tartalékból fizettem a ház bővítését. Új párommal ikerbabákat várunk és befejeznénk a házat. De a bővítésbe mivel belenyúltunk így arra már nem jár a támogatás, jól gondolom? Nincs semmi lehetőségem? Jelen esetben 100%os tulajdonos vagyok. Ha eladnám a házamat egy ismerősnek, majd a párom aki nem a férjem, de a gyerekeim édesapja megvenné, akkor ő kaphatná a használt ház vásárlásra a szocpolt? Szeretnénk a lehetőséget valamilyen formában igénybe venni, de a bővítésnél megkötik a feltételek a kezünket. Köszönöm válaszukat!

 20. bankmonitor.hu

  @tothmisi01: Igen, csak egy gyermekre veheti igénybe a támogatást.

 21. bankmonitor.hu

  @ildkiss: A leírtak alapján az új szocpol igényelhető majd a bővítésre. Ez esetben nem kezdhetők meg a munkálatok, csak a támogatás igénylése után. A dokumentum szükségletet majd a támogatást folyósító pénzintézet fogja megszabni.

 22. bankmonitor.hu

  @szedlaks: A megkezdett bővítésre valóban nem jár a támogatás. Az ingatlan eladása, majd visszavásárlása sem járható út, még csak elméleti síkon sem, mivel a rendelet szerint az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát be kell forgatni a vásárlásba.

 23. katabalint85

  A kérdésem az lenne, ha jelenleg 1 gyermekünk van,de vállalnák a plusz 2 gyereket 8 éven belül és használt házat vásárolnánk, akkor mekkora az igényelhető támogatás? Illetve a párom nagynénjeitől vásárolnánk a házat, ez jelent-e akadályt? Ha a vételár kb 90-100%-át fedezné a szocpol (3 gyerekekre számolva), akkor is igényelhető a támogatás 100%-osan?

  Köszönöm a segítséget!

 24. bankmonitor.hu

  szklenar@bankmonitor.hu: katabalint85@ A családok otthonteremtési támogatásának igénylésekor az egyik fő szempont, hogy az eladó és a vevő/igénylő egymás hozzátartozói nem lehetnek. Hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa. A támogatás összege az ingatlan hasznos alapterületétől, az energetikai besorolástól és a gyermekszámtól függ. Alábbi összefogalalónkban a további részleteket, illetve a konkrét összegeket is megtalálja. http://www.bankmonitor.hu/jobb-tudni/szocpol-feltetelei-hasznalt-lakasra–2015.htm

 25. Babó83

  Szép napot! Érdeklődni szeretnék több okból,hogyan juthatnánk használt lakáshoz evvel a támogatással egybekötve.
  Élettársammal 2+2 gyerekkel szeretnénk lakást ,házat vásárolni,viszont mindketten szerepelünk khr listán…(talán így a hitel lehetősége ki is van zárva)
  Nevemen van egy vidéki ingatlan 50 % ban.
  Párom nevén is van egy budapesti 1,5 szobás ingatlan 50% ban.
  Mindketten dolgozó emberek vagyunk albérletbe kényszerülve mert mindenhol különböző elutasító válaszokat kapunk éppen a felsoroltak miatt.Hogyan lenne ez mégis lehetséges? Válaszát előre is köszönjük!!!

 26. bankmonitor.hu

  Babó83@ Sajnos,ha aktív státusszal szerepelnek a KHR listán a hitelfelvétel nem lehetséges.

 27. Mosolyka29

  üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék hogy abban az esetben ha most szeretnénk használt családi házat vásárolni és rendelkezünk egy rész önerővel de még nem vagyunk házasok. Ebben az esetben milyen lehetőségünk lenne arra hogy igénybe vegyük ezt a támogatást.
  Abban az esetben ha már 1-2 éven belül gyermeket is szeretnénk vállalni milyen feltételeknek kellene még megfelelni?
  Iletve ha kettőnk közül az egyik fél sajnos szerepel a KHR listán abban az esetben a másik fél egyedül élhet ezzel az igénnyel?
  Várom mielőbbi válaszát.
  Köszönöm

 28. bankmonitor.hu

  Mosolyka29@ A támogatás miatt gyermeket vállalni csak házaspároknak van lehetősége. A támogatás igényléséhez szükséges OEP igazolás, illetve NAV köztartozás mentes igazolás. Amennyiben hitelt nem igényelnek, csak a támogatást, akkor nem vizsgálják a KHR-t.

 29. Mosolyka29

  Üdvözlöm!

  Köszönöm szépen a gyors válaszát.
  Abban az esetben ha házasságot kötünk abban és szeretnénk igénybevenni a támogatást a gyermekekre ahogy korábban is leírtam és hitel igényünk is lenne de az egyik fél szerepel a KHR-ben mint passzív ebben az esetben milyen lehetőség lenne? Köszönöm

 30. bankmonitor.hu

  Mosolyka29@ A házasságkötéssel csak a gyermekvállalás kapcsán igényelhető támogatásra nyújt megoldást. Hitléfelvétel a KHR státusz miatt sajnos nem lehetséges. Miután házasok lesznek és a támogatás miatt mindkettőjüknek tulajdont kell szerezniük az ingatlanban, amennyiben ehhez még hitel is kapcsolódna, a tulajdonosok mindegyikét le kell ellenőrizni a KHR-ben.

 31. b.zs2000

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék hogy igénybe vehetjük -e a az új szocpolt ha eladtunk 6 millióért egy szerkezet kész házat és 6,2 millióért szeretnék venni egy használt házat .Én 4 órás bejelentéssel dolgozom a férjem németben de fizetjük itthon a tb-jét 2 gyerekünk van .
  Válaszát előre is köszönöm !

 32. Kata73

  Üdvözlöm!Nekünk van házunk és el akarjuk adni, kicsit jobbat , nagyobbat szeretnénk venni, ez a ház többe kerül mint, amennyiért a jelenlegit el tudjuk adni.Ilyen esetben is jár ez a támogatás?Két gyermek van és egyedülálló vagyok, a támogtáson felüli többlet(amivel tööbbe kerül a másik ház) fizetését nem hitelből, hanem családi kölcsönből szeretném megoldani.Válaszát köszönöm.Katalin(Ja és elmúltam 40.)

 33. bankmonitor.hu

  @Kata73 Az új támogatást (CSOK) 2015. július 01-től igényelhetik használt lakás/ház vásárlásához is. Az 5 éven belül értékesített lakóingatlan eladásából származó összeget kötelezően be kell forgatni a vásárlásba. A támogatás összege nem csak a gyermekek számától, hanem a lakás/ház hasznos alapterületétől is függ. Meglévő gyermekek esetén a szülők életkorát nem vizsgálják.

 34. berhuhu

  Kicsit bonyolult, de kiváncsi vagyok hogy járna-e vagy járt volna-e a lakástámogatás.
  Én és párom gyereket várunk aki, július 10.-re van kiírva. Nem vagyok összeházasodva.
  Páromé volt egy 62 négyzetméteres ingatlan. Viszont most áprilisban én megvettem tőle a fél ingatlan részt, így közös tulajdonunk lett. Plusz elkezdtük felújítani a lakást, a születendő gyermek miatt. Egy jobb környezetbe jöjjön világra. Erről szeretnék kapni tájékoztatást, hogy utólag kaphatok e én még mint első lakásvásárló támogatást? Vagy a további felújításokra esetleg lehet e még kapni? Köszönöm a választ! Üdv: Berhuhu

 35. bankmonitor.hu

  @berhuhu Családon belüli adásvétel esetében nem jár a támogatás. A felújítás nem szerepel a támogatható célok között.

 36. lizimayer

  Érdeklődöm, mekkora a különbség a támogatás összegénél egy A+ illetve B energetikai besorolású ingatlan esetében, ha minden más megegyezik. Köszönöm

 37. alexander

  Üdvözletem.
  Érdeklődni szeretnék ha 8 éven belül tervezem hogy gyermeket vállalok akkor ebben az esetben megkapnám a 16000000ft támogatást lakás vásárlásra észak magyarországon? És hol tudok bővebb információt kapni ezzel kapcsolatban személyesen Nyíregyháza és körzetében?

 38. bankmonitor.hu

  @alexander: Meglévő gyermekszámtól függetlenül, maximum 2 gyermek vállalása lehetséges 40 év alatti házaspárok esetében. A támogatás összege nem csupán az energetikai besorolástól, hanem a m2-től is függ. Bővebben a témával kapcsolatban több írásunk is foglalkozik. Amennyiben további információra van szüksége,keressen bennünket a bankmonitor@bankmonitor.hu emailcímen.

 39. tody86

  érdeklödöm ha megállapitják a banknál hogy hitelképes vagyok egy bizonyos használtlakásra, igénylem a szocpolt hogy 4 éven belül lessz egy gyerekünk akkor csak akkor kellenek erre a támogatásra az iratok ha a gyerek megszületik? köszönöm elöre is válaszát

 40. bankmonitor.hu

  @tody86: gyermekvállalás esetén is szükségesek a CSOK-igénylési dokumentumok, már az igénylés beadásakor. A vállalt gyermek megszületését követően be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot, a gyermek lakcímkártyáját és adókártyáját.

 41. Gunda76

  Érdeklődni szeretnék.”2004-ben vettünk lakást deviza hitelre utána született 3 gyermekünk.Lakáshitelbe való törlesztésként utólag jogosultak vagyunk e a CSOK-ra?Annak idején nem vettünk igénybe szocpolt

 42. bankmonitor.hu

  @Gunda76: Utólagos “szocpol”-t csak abban az esetben lehet igénybe venni, amennyiben a lakás vásárlásakor már legalább egy gyermek után igényelték a támogatást.

 43. Tóth Imréné

  Tóth 2015.08.25.
  Üdvözlöm! Amennyiben a megvásárolni szándékolt használt lakás az egyik házasfél tulajdonát fogja képezni igényelhető-e támogatás? Hitelt nem igényel, valamennyi követelménynek megfelelnek.
  A társtulajdonosi feltétel fennállása estében mekkora ez a követelmény?
  inci1936@gmail.com

 44. bankmonitor.hu

  @lizimayer : Az A+ besorolású ingatlanra 20 százalékkal magasabb a támogatás összege, mint az alapösszeg.

 45. bankmonitor.hu

  Tóth Imréné@: a jogszabály arról rendelkezik, hogy az igénylőknek együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányadot kell szerezniük. Ettől függetlenül a bankok az “együttesen” meghatározást ettől eltérően is értelmezik, miszerint előírhatják, hogy a házaspár mindkét tagja szerezzen tulajdont az ingatlanban.

 46. Ujjné Vasvenszki Éva

  Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék hogy mi igénybe vehetnénk-e és ha igen mennyit kaphatnánk? Van egy gyermekünk én jelenleg itthon vagyok vele a férjem dolgozik, neki a fizetése havonta 200000 ft de ez változó. Van egy ingatlan a nevünkön de az élvezeti joga az anyósom és az apósomé.Van egy személyi kölcsönünk is ami kb 2 év múlva lejár. Jelenleg egy háztartásban élünk. 2 év múlva szeretnénk még egy gyereket vállalni. Segítségét és válaszát előre is Köszönöm!

 47. Attila

  Érdeklődni szeretnék ebben a témában.
  A Zsóry-Fürdő közelében, vagy Mezőköveden szeretnék telket vásárolni.
  Zárt kert, építési telek egyaránt megfelelne. Terveim szerint, zárt kertet, nyaraló területet szeretnék az adott területen. Önerőből sajnos nemigen tudnám megvalósítani. E Szeretném megkérdezni, állami támogatás igényelhető erre a célra? Várom válaszukat. Előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Attila.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attila! Amennyiben zártkerti ingatlant szeretne venni, egy másik (helyettesítő) fedezetre tud hitelt felvenni. Építési telek már hitelezhető. Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot és át tudják beszélni a részleteket.

 48. Dér Anikó

  Jónapot! Azt szeretném kérdezni hogy jogosult lennék e erre az uj szocpolra? Van egy 4 éves gyermekem nincs ingatlan a nevemen az élettársammal élek mind a ketten közfoglalkoztatásban dolgozunk. És nagyon szeretnénk egy saját házat de sajnos a jövedelmünkből nem tudnánk finanszírozni. És mivel közmunkán vagyunk hitelt sem kapnánk ház vásárlásra. Szívesen bevállalnánk még 2 gyermeket. De addig ameddig nincs saját házunk nem tudunk.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anikó! Sajnos aki közmunka programban vesz részt, nem tuda CSOK igényléshez szükséges OEP igazolást beszerezni.

 49. Dér Anikó

  Értem és visszamenöleg hány hónap bejelentett rendszeres munkaviszony szükséges?

 50. Rózsa

  Kérdésem a következő:2005 ben felvett lakáshitelre,fiam és élettársa megkapták az egy gyermekre járó kedvezményt.A gyermek az élettárs gyermeke volt,sajnos szétváltak és a gyermek után kapott összeget vissza kellett fizetni!A fiam lett a tulajdonos és az adós is egyedül.2014 ben született egy gyermekük, uj élettársával akkor azt mondták csak a másodikra kaphatnak kedvezményt,mert már egyre felvették!?2016 ban született második gyermekük,kérdésem jár e valami kedvezmény?A hitel törlesztés 2025 ben telik le.Válaszukat köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Rózsa,

   A leírtakból teljes körűen nem lehet megállapítani, hogy jár-e nekik támogatás, mert számos feltételt vizsgálnak. A korábban igényelt, majd visszafizetett támogatás mindenképpen bonyolítja a helyzetet, valamint az is, hogy jelenleg csak a pár egyik felét érintette korábbi szocpol. Ahogy írja is, első közös gyermekükre emiatt nem kaphattak támogatást a pénzintézet álláspontja alapján. Mivel egy ilyen összetett helyzetben gyakran a pénzintézetek maguk is kérdéssel fordulnak az illetékes szervekhez, ha biztos választ szeretnének, javasoljuk, hogy kérjenek állásfoglalást a Magyar Államkincstártól.

 51. Juhász Andrea

  Üdvözlöm!
  Egyedül maradtam (édesapja elhunyt) 8 éves kislányommal, sajnos sürgősen költöznünk kell. Vidéken élünk, az iskola miatt nem szeretnék más városba költözni. Még nem vettem igénybe semmilyen kedvezményt, sem támogatást. Kb 1 millió forint önerőm van (a bérem minimálbér), én egy körülbelül 5 millió forintos “nem tökéletes” állapotú két szobás lakást/házat vásárolnék. Érdeklődnék milyen lehetőségeim vannak, minden eshetőség érdekel. Válaszokat, segítségeket, ötleteket előre is nagyon köszönöm! Szép napot, J. Andi

 52. Molnár Mónika

  Üdvözlöm!Érdeklődnék hogy egy helyrajzi számon van az ingatlan,egy épület,de a padlástér kivan alakítva fél készre de külön bejárattal oldották meg.Állítólag két lakásnak számít és nem akarják megadni a csokot rá.Mit lehetne tenni?

 53. kovács pálné

  Zártkerti ingatlanra megkaphatom e az első lakáshoz jutási támogatást hitelnélkül.Az önkormányzat ad e ilyet?vagy a csokot egy gyerekre nekem első gyerek nejemnek negyedik.Előre is köszönöm válaszát.

 54. Halák Miklósné

  Tisztelt Bankmonitor!
  Szeretném megkérdezni, hogy ha három gyerekem van, mind a háromra vettem már fel támogatást, akkor ha van különbség a felvett összeg és a most járó összeg között, a különbözetet felvehetem-e használt lakás vásárlásra. Amennyiben a már támogatott gyerekek után jár különbözet, hol lehet megtudni, hogy eddig mekkora összeget kaptam már. A megvásárolni kívánt ingatlanban a törvény szerint a támogatott személyek szerezhetnek tulajdonjogot, ez azt jelenti, hogy a gyerekek is?
  Segítségüket előre is köszönöm
  Halák Miklósné

 55. Rita

  Édesanyámtól örököltem egy ingatlant, amit lakásvásárlási hitel terhel. Van 2 kiskorú gyermekem és azt szeretném megkérdezni, hogy CSOK felvehető-e úgy, hogy az összegét a hiteltartozás visszafizetésére fordítjuk, abba számítaná be a bank. Más ingatlan nincs a nevünkön, ez az első ingatlanunk. A gyerekek után sem igényeltünk még támogatást. Köszönöm válaszát.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Rita! Sajnáljuk, de a CSOK-ot használt lakás esetén csak lakásvásárlásra és bővítésre lehet felhasználni, meglévő lakáshitel visszafizetésére nem. Ha ilyenben gondolkoznak, és van rá keret, akkor lakástakarékot érdemes kötni, mert a befizetésekre járó 30%-os állami támogatást legrövidebb 4 év múlva a hitel betörlesztésére lehet fordítani. Hitelelengedésre nem olyan régen hoztak új szabályt kormányzati szinten, e szerint a 2018. január 1-től született 3. gyermekre vagy többre, gyermekenként 1 millió forintot engednek el a tartozásból. Nem tudjuk, hogy gondolkoztak-e esetleg harmadik kicsiben, de akkor ez is járható út lenne.

 56. Kornóczi János

  Tisztelt bankmonitor.hu !
  A mi családunk helyzete: 2018.01.26-án házasodtunk össze.Feleségemmel született gyermekünk 2018.02.18-án. Feleségem előző házasságából van egy 12 éves gyermeke.
  Lakásvásárlási vagy felújítási támogatást szeretnénk igénybe venni, a kiszemelt külterületen lévő szántó művelési ágú, szántó, gazdasági épület / családi ház / -ra.
  Hitelmentesek vagyunk , hivatalos munkáltatónál,nem volt még semmilyen igényelhető támogatásunk.
  Milyen igénybe vehető lehetőségeink vannak jelen helyzetünkben?
  Köszönjük válaszát : Kornóczi János

  1. bankmonitor.hu

   Kedves János,
   Az említett ingatlanra annak besorolása miatt nem tudnak CSOK-ot, de pl. lakástakarék állami támogatást sem érvényesíteni. Ha kivonják a művelési ág alól, és a tulajdoni lapon lakóház fog szerepelni, akkor igényelhető CSOK vagy a megvásárlásához, vagy ha már a tulajdonukba került, akkor bővítéshez. Felújítási célra lakástakarékot lehet igénybe venni, amely szintén lakóház megjelölésű ingatlan, vagy lakás, tanya esetén jár.

 57. Vàradi Beàta

  Jó napot Én csak szeretnék érdeklődni a húgom nevében hogy ő igénybe veheti e a támogatást ő 18 éves van egy kislánya nincsen a párjával összeházasodtak tőlem szeretném megvásárolni a lakást amely 85 négyzetméter plusz a pince garázs fészer satöbbi A lakásom tehermentes és neki még nem volt semmi a nevén szeretnének lakást vásárolni hogy tudnám igénybe venni ezeket a támogatásokat hogy egyáltalán igénybe veheti e?

 58. Cipruslakó

  T. Bankmonitor!
  CSOK -kal kapcsolatban érdekődöm.
  A feltételekben leírt vállalt gyermek/ek saját vérszerinti gyermek/ekre vonatkozik csak vagy adoptáltra is? (40 év feletti házaspár esetén)

  1. Bankmonitor

   Kedves Cipruslakó,

   Örökbefogadott gyermek után is lehetséges igényelni a CSOK-ot.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog A gazdag Szingapúr

  Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.