Így lehet 17%-kal kisebb a lakáshitel törlesztése

Így lehet 17%-kal kisebb a lakáshitel törlesztése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-22 Frissítve: 2021-08-06
 

Rengeteg költségtétel, áttekinthetetlen mennyiségű apró betű, több mint 100 oldalnyi dokumentum. Nagyjából innen indul egy klasszikus lakáshitel szerződés. Nem könnyű jól dönteni, pedig a tét hatalmas: egy 10 millió Ft-os hitelen ma egy jó választással 1,7 millió Ft-ot spórolhatunk meg a teljes visszafizetésben. Kamatok, költségek és THM. A jó döntés titkai.

Összesen 15 hitel (az egyes bankok legjobb ajánlatai) került be az összehasonlításunkba, amiből az derült ki, hogy nagy különbségek vannak a rövid kamatperiódusú lakáshitelek között. A legkedvezőbb hitelt már 2,87 százalékos kamattal is megkapjuk, ezzel szemben az átlagos hitel 3,5 százalékos kamatozású, míg a legdrágább 4,20 százalékos. Természetesen soha nem önmagában a hitelkamat számít, hanem az a lényeges, hogy mekkora az adott hitel THM-je. 

A kamat és a THM közötti különbséget a kamaton kívüli költségek okozzák, amelyek a hitelfelvétel elindításakor egyszeri tételként, vagy pl. a számlavezetési díj esetében folyamatos jelleggel jelentkeznek. A költségek listája igen hosszú és előfordulnak akár nagyobb összegű díjak is. Az változó, hogy egy adott lakáshitel esetében, mely díjak merülnek fel számunkra. Átlagosan viszont egy hitel induló költsége 65 ezer forintot tesz ki, míg a legrosszabb esetben akár 151 ezer forintunk is rámehet a díjakra, jó döntéssel pedig pontosan 0 Ft-ot fizetünk. A legkedvezőbb esetekben a bank vagy nem számol fel ilyen költség tételeket, vagy a hitel folyósítása után visszafizeti.

Összességében a jó és a rossz lakáshitel választás között (10 millió Ft 20 év) 1,7 millió Ft különbség van. Ennyi az eltérés a teljes visszafizetésben.

A bankok teljes kínálatának áttekintéséhez (kamatok, költségek, THM) használd a Bankmonitor.hu LAKÁSHITEL KALKULÁTORÁT 

Ha idő előtt visszafizetjük a hitelt

Amennyiben a hitelünk részben vagy egészben lejárat előtt visszafizetnénk egy jellemzően 1,5 százalékos előtörlesztési/végtörlesztési díjat számítanak fel a szóban forgó összegre. A legkedvezőbb esetekben (rögzített feltételek mellett) ingyenes előtörlesztés is elérhető.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés