Így lehet ingyen visszafizetni a lakáshitelt

2017. 02. 02. szerző: bankmonitor.hu

Ha valakire rámosolyog a szerencse és úgy alakul, hogy a 15-20 évre felvett hitelét idő előtt vissza tudja fizetni, vagy legalább egy jelentősebb összeggel csökkenteni, a bankja ezért előtörlesztési díjjal fogja büntetni. Ez a maximum 1,5-2%-os díj nem dráma, de ha van rá mód, érdemes elkerülni. Erre lehetőséget biztosít számos bank, feltéve, hogy az érdeklődő nem a bankfiókban igényelte a hitelt. Na de hogy is van ez?

Miért bünteti a bank azt, aki hamarabb fizet?

Általában morcosak lesznek az emberek az elő-, végtörlesztési díjtól, és sokan nem értik, miért kell plusz költséget fizetni annak a kiváló adósnak, aki idő előtt vissza tudja fizetni a hitelét. Nem kell magyarázni, hogy a bank nem jótékonysági intézmény, így ha jövőbeli kamatbevételtől esik el azért, mert futamidő vége előtt visszafizetik, vagy csökkentik a tartozást, akkor azért díjat számít fel.

A tévhitekkel ellentétben egy végtörlesztés esetén (ekkor az egész tartozás egy összegben visszafizetésre kerül) a bank nem követelheti a futamidő hátralévő részére eső kamatokat, éppen ennek ellensúlyozásaként számíthat fel végtörlesztési díjat. A díj maximumát jogszabály korlátozza, amely jelzáloghitelek esetén jelenleg 1,5-2% a visszafizetett összegre vetítve. Ez a díj érvényes az előtörlesztésre is, amikor is a tartozásnak csak egy része kerül visszafizetésre.

Megtilthatja-e a bank az elő-, végtörlesztést?

Nem, a fogyasztó minden esetben élhet a részleges vagy teljes előtörlesztéssel. Ezt a gyakorlatban az adósnak pár nappal, vagy egy-két héttel előtte a bankjánál be kell jelentenie, a banknak pedig kötelező számára az előtörlesztésre vonatkozó információkat átadnia. Ennek tartalmaznia kell, hogy milyen számlára és milyen időpontig teljesítheti az összeget, illetve, hogy mennyi lesz a díja.

A legtöbb ingyenes előtörlesztési lehetőség a közvetített hitelek esetén van

A bankok egyetlen kivételtől eltekintve (biztosítási szerződésből származó kifizetés) nem kötelesek már ingyenes előtörlesztési lehetőségeket biztosítani lakáshitel esetén sem, azonban akció keretében bizonyos feltételekkel elengedik ezt a díjat. A legjellemzőbb, hogy azoknál a hiteleknél van díjmentesség, amelyeket nem közvetlenül a bankfiókban igényelnek az érdeklődők, hanem pénzügyi közvetítőn keresztül, mint például a Bankmonitor.

 

A kedvezmények általános feltétele, hogy csak a futamidő első 4-5 évét követően kerülhet sor az első előtörlesztésre és kizárólag önerőből. Fontos, hogy önerőnek számít a lakástakarék megtakarításból származó összeg is.

4-5 éven belül a sztenderd banki díj mellett van lehetőség csökkenteni a hiteltartozást. A futamidő első 3-5 évében ráadásul a bankok a hitel felvételekor elengedett kezdeti költségeket is visszafizettetik az adóssal, amennyiben az a bank által meghatározott összeg feletti előtörlesztést teljesít.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A gyakorlatban több esetben is eltekintenek a „büntető díjtól”

A fenti akciókon kívül egyéb lehetősége is van a hitel adósának ingyen elő-, vagy végtörleszteni hitelét. Az alábbi esetekre jellemzők a díjmentességek a bankok gyakorlatában:

 • valamely adós halála miatti, hitelfedezeti biztosításból történő előtörlesztés,
 • bankon belüli hitelkiváltás esetén,
 • hitelkiváltáskor, amennyiben a régi banknál a hiteltartozás lezárását követően fennmaradó (többlet) összeget az új bankhoz visszautalják, az az új hitelbe díjmentesen betörleszthető,
 • CSOK igénylését követően született gyermekre járó utólagos támogatás betörlesztése a lakáshitelbe.

Minden esetben ingyenes a lakástakarékból történő előtörlesztés abban az esetben, ha eleve lakástakarékkal kombinált a kölcsön és a lakástakarék megtakarítás a bankhoz érkezik, vagy ha az ügyfél él az ingyenes felmondási lehetőségével.

Ez utóbbira akkor van lehetősége, ha nem fogadja el a következő kamatperiódusra megállapított új kamatot, és a következő kamatforduló előtt 60 nappal írásban jelzi ezt a banknak, valamint a kamatperiódus végéig a teljes tartozását visszafizeti.

Az előtörlesztés nem jár szerződésmódosítással

Aki részösszeget fizet vissza hitelébe, annak futamideje változatlan marad és az új, lecsökkent tőke alapján számolják újra a törlesztőrészletét. Amennyiben az adós azt szeretné, hogy változatlan maradjon a havi törlesztő és inkább a futamidő legyen rövidebb, azt külön kell kérnie a banktól. Ez utóbbi esetben közjegyző előtt is szerződést kell módosítani, amelynek jellemzően további, pár tízezer forintos költsége van.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Gunter Hermann

  Abszolut hazugsag a bankok reszerol, hogy veszteseg eri oket,
  ha korabban fizetik vissza a hitelt!
  A korabban vissza kapott penzt UJRA KI TUDJA HELYEZNI!
  Az sem kizart, jobb kondiciokkal.
  Hol itt a veszteseg?

  2017.02.02.09:34

  1. bankmonitor.hu

   Aki nem járatos az elő- vagy végtörlesztésben, az valóban így gondolhatná. Azonban a valóságban úgy van, hogy ha ezt szeretné az ember, még a hitel futamidejének lejárata előtt, akkor az a bank számára az előre tervezetthez képest valóban veszteséget jelent (számunkra pedig egyértelmű nyereséget). Az előtörlesztésnél a tőketartozást tudjuk csökkenteni, vagyis így később kisebb kamatot fizetünk, még ha ugyanakkora lesz is a kamatozás (vagyis a bank által számítotthoz képest kisebb törlesztő-részletet fizetünk ki). A végtörlesztésnél pedig a tőkét és az időarányosan felhalmozott kamatot fizetjük ki idő előtt. Ez utóbbi esetben a bank a futamidő végéig járó kamattól elesik (ha három évvel a lejárat előtt tesszük meg, akkor három évnyi kamat esik ki). A témakörtől teljesen független az, hogy mit csinál a visszakapott pénzzel a bank, hogyan hitelezi ki.

   2017.02.06.12:40

 2. steiner janos

  elég szomoru ez szegenyekre nezve nem eleg a kolcson negyszereset fizetni meg azert is ha elobb letudna az adossagot az ember

  2017.02.02.17:27

 3. Sz.E.P.

  Sokkal egyszerűbben meg lehet oldani, pár ezer forintos futamidő módosítással. Két hónap maradjon vissza, ennyi az egész. Működik, csak nem reklámozzák a bankok.

  2017.02.03.10:13

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sz.E.P.

   Ha arra gondol, hogy futamidőt rövidít, és aztán előtörleszt, és így nincs díja, akkor az egyrészt nem feltétlen kivitelezhető, másrészt nem mentesül az előtörlesztési díj alól sem. Futamidő rövidítésnél új hitelbírálat történik és ha a magasabb törlesztővel nem hitelképes az adós, akkor nem engedélyezi a bank. Illetve jelzáloghiteleknél jelenleg nincs általános díjmentesség a futamidő végén történő elő-, végtörlesztésekre, így ez minden hitelre nem igaz sajnos. De kisebb összegű személyi kölcsönöknél jobban alkalmazható lehet az ötlete, feltéve, hogy a futamidő módosítás díja kevesebb, mint amennyi az előtörlesztési díj lenne.

   2017.02.03.13:33

 4. Beatrix

  Az ingyenes felmondási lehetőséget, ha jól értelmezem…. Amikor nekem 5 év után lejár az állami támogatás és piaci kamatozású lesz a hitelem, ha azt a kiértesítéskor jelzem, hogy az új (piaci) kamatot nem fogadom el, akkor ingyenesen végtörleszthetek ha be tudom fizetni a teljes összeget?

  2017.02.07.14:00

 5. Sándor

  Február 3-án történt meg a lakáshitelem első előtörlesztése az Erste Bankba. Kő keményen levonták az előtörlesztési díjat. 1600000 Ft-ra 16000 Ft-ot.

  Kérdeztem is tőlük, hogy mi a helyzet az első ingyenes előtörlesztéssel, de azt mondták ilyen nincs már náluk.

  2017.02.09.11:53

 6. Monori

  Egy 20 éves lakáshitelnél az első hónapban 45e ft volt a kamat,15e a kezelési,15e a tőke törlesztés.Jelenleg 15e kamat,15e kezelési,35 tőke.A hitel elején 3x-os volt a kamat a mostani 14. éveshez képest.Miért?Előre befizettetik a kamatot,hátha hamarabb kifizetem?

  2017.02.10.21:48

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.