Betöltés

Így örökölheti valaki az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott pénzedet

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-28

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás az öngondoskodás egyik legnépszerűbb módja. Éppen ezért számos olyan megtakarító lehet hazánkban, akit érdekel, mi lesz az ezekben összegyűjtött pénzével, ha vele történne valami. Mivel akár több évtizedre szóló megtakarításról beszélünk, mindenképpen jó letisztázni a legégetőbb kérdéseket. Ki örökli ezt a pénzt? Mikor jut hozzá az örökös? Kell belőle adózni? Erről olvashatsz az alábbiakban.

A nyugdíjcélú megtakarítások mindig hosszú időre, akár több évtizedre szólnak. Felelősségteljes megtakarítók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak a legrosszabb – de sajnos reális – forgatókönyvvel is: mi történik az összegyűlt vagyonnal, ha a megtakarító meghal?

Nem mellékes például, ki kapja meg azt az akár több tízmillió forintra rúgó összeget, és hasonlóan fontos az is, hogy mennyit vesz le belőle az állam ilyen esetben.

Alapos és objektív összehasonlítás után arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Az alábbiakban ezért azt foglaljuk össze, mi történik az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűjtött vagyonnal, ha bekövetkezne egy tragédia.

Ha tudni szeretnéd, mekkora vagyont gyűjthetsz össze havi párezer forintos befizetésekkel, az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Adómentesen juthatsz hozzá a teljes összeghez

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a megtakarító halála esetén az ÖNYP-ben összegyűjtött pénzt az örökös vagy a kedvezményezett teljes egészében megkapja. (Hogy mi a különbség az örökös és a kedvezményezett között, arra lejjebb kitérünk még.) Nem kell tehát utána adózni: amit valaki egyszer nyugdíjcélra félretett, halála esetén abból egy fillér sem megy az államnak.

Normál esetben pedig a nyugdíj előtti pénzkivételt számos szankció sújtaná. Kamatadót (15%) és EHO-t (27%) is fizetni kellene a kivett tőke után, nem is beszélve a várakozási időről, ami azt jelenti, hogy a befizetésekhez a megtakarítás első 10 éve során hozzá sem lehet nyúlni.

Amennyiben viszont a megtakarítóval tragédia történne, nem nézik, mennyi ideje futott a megtakarítás, az addig összegyűjtött pénzt kifizeti a pénztár. A nagy kérdés ezek után már csak az, hogy ki és mikor kapja ezt meg?

Itt fel kell hívnunk a figyelmed egy nagyon fontos dologra: ha szeretnéd, hogy halálod esetén a pénz viszonylag gyorsan egy hozzád közelálló személyhez jusson, mindenképpen nevezd őt meg kedvezményezettnek. Erre a megtakarítás kezdetekor, illetve bármikor később is lehetőséged van.

Még akkor is ajánlott így cselekedni, ha a megnevezett kedvezményezett lenne az ÖNYP törvényes örököse. A kedvezményezettek ugyanis minden szükséges dokumentum pénztárhoz való beérkezését követően, akár 15 napon belül megkapják a pénztárban gyűjtött teljes vagyont.  

Erre azért van lehetőség, mert a számlán szereplő pénz ebben az esetben nem kerül bele a hagyatéki eljárásba. Ha viszont nincs megnevezve kedvezményezett, akkor a nyugdíjpénztári vagyon ugyanúgy részt vesz ebben, mint az elhunyt bármi más vagyontárgya. Ennek során nevezik meg az örökösöket, akik utána a megítélt részarány szerint jogosultak az összegyűjtött pénzre.

Az örökösök sem kapnak kevesebbet tehát, mint a kedvezményezettek, de egy hagyatéki eljárás akár hónapokig elhúzódhat, így ebben az esetben sokkal többet kell várni a kifizetésre. Nem is beszélve arról az esetről, ha a törvényes örökös személye nem egyezik azzal, akinek az ÖNYP tulajdonosa szíve szerint adta volna a pénzét.

Milyen formában kaphatod meg a pénzt?

A pénztárban gyűjtött vagyon tehát adómentesen jár neked, akár a kedvezményezett, akár örökös vagy. Ekkor viszont még döntened kell, hogyan is szeretnéd azt megkapni:

 • kérheted egyösszegű kifizetésként,
 • a pénzt áthelyezheted más, azonos típusú pénztárnál vezetett számládra, vagy
 • tagdíjfizetéssel vagy anélkül az adott pénztárban hagyhatod.

Azt kell tehát eldöntened, hogy az eredetileg nyugdíjcélra félretett pénzt Te is nyugdíjcélra akarod-e fordítani, vagy nagyobb szükséged van rá már a jelenben is. Azt mindenképpen tartsd fejben, hogy amennyiben a nyugdíjcélú megtakarítás mellett döntesz, a nyugdíjkorhatár elérése előtt komoly adóterhek mellett férhetsz majd csak hozzá a pénzedhez

A nyugdíj előtti kifizetésekről az „Önkéntes nyugdíjpénztár: fél millió forintot nyerhetsz nyugdíj előtti kivétellel is” című cikkünkben olvashatsz bővebben. 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.