Így örökölheti valaki az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott pénzedet

 • 2016.03.28.
 • szerző: bankmonitor

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás az öngondoskodás egyik legnépszerűbb módja. Éppen ezért számos olyan megtakarító lehet hazánkban, akit érdekel, mi lesz az ezekben összegyűjtött pénzével, ha vele történne valami. Mivel akár több évtizedre szóló megtakarításról beszélünk, mindenképpen jó letisztázni a legégetőbb kérdéseket. Ki örökli ezt a pénzt? Mikor jut hozzá az örökös? Kell belőle adózni? Erről olvashatsz az alábbiakban.

A nyugdíjcélú megtakarítások mindig hosszú időre, akár több évtizedre szólnak. Felelősségteljes megtakarítók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak a legrosszabb – de sajnos reális – forgatókönyvvel is: mi történik az összegyűlt vagyonnal, ha a megtakarító meghal?

Nem mellékes például, ki kapja meg azt az akár több tízmillió forintra rúgó összeget, és hasonlóan fontos az is, hogy mennyit vesz le belőle az állam ilyen esetben.

Alapos és objektív összehasonlítás után arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Az alábbiakban ezért azt foglaljuk össze, mi történik az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűjtött vagyonnal, ha bekövetkezne egy tragédia.

Ha tudni szeretnéd, mekkora vagyont gyűjthetsz össze havi párezer forintos befizetésekkel, az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Adómentesen juthatsz hozzá a teljes összeghez

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a megtakarító halála esetén az ÖNYP-ben összegyűjtött pénzt az örökös vagy a kedvezményezett teljes egészében megkapja. (Hogy mi a különbség az örökös és a kedvezményezett között, arra lejjebb kitérünk még.) Nem kell tehát utána adózni: amit valaki egyszer nyugdíjcélra félretett, halála esetén abból egy fillér sem megy az államnak.

Normál esetben pedig a nyugdíj előtti pénzkivételt számos szankció sújtaná. Kamatadót (15%) és EHO-t (27%) is fizetni kellene a kivett tőke után, nem is beszélve a várakozási időről, ami azt jelenti, hogy a befizetésekhez a megtakarítás első 10 éve során hozzá sem lehet nyúlni.

Amennyiben viszont a megtakarítóval tragédia történne, nem nézik, mennyi ideje futott a megtakarítás, az addig összegyűjtött pénzt kifizeti a pénztár. A nagy kérdés ezek után már csak az, hogy ki és mikor kapja ezt meg?

Itt fel kell hívnunk a figyelmed egy nagyon fontos dologra: ha szeretnéd, hogy halálod esetén a pénz viszonylag gyorsan egy hozzád közelálló személyhez jusson, mindenképpen nevezd őt meg kedvezményezettnek. Erre a megtakarítás kezdetekor, illetve bármikor később is lehetőséged van.

Még akkor is ajánlott így cselekedni, ha a megnevezett kedvezményezett lenne az ÖNYP törvényes örököse. A kedvezményezettek ugyanis minden szükséges dokumentum pénztárhoz való beérkezését követően, akár 15 napon belül megkapják a pénztárban gyűjtött teljes vagyont.  

Erre azért van lehetőség, mert a számlán szereplő pénz ebben az esetben nem kerül bele a hagyatéki eljárásba. Ha viszont nincs megnevezve kedvezményezett, akkor a nyugdíjpénztári vagyon ugyanúgy részt vesz ebben, mint az elhunyt bármi más vagyontárgya. Ennek során nevezik meg az örökösöket, akik utána a megítélt részarány szerint jogosultak az összegyűjtött pénzre.

Az örökösök sem kapnak kevesebbet tehát, mint a kedvezményezettek, de egy hagyatéki eljárás akár hónapokig elhúzódhat, így ebben az esetben sokkal többet kell várni a kifizetésre. Nem is beszélve arról az esetről, ha a törvényes örökös személye nem egyezik azzal, akinek az ÖNYP tulajdonosa szíve szerint adta volna a pénzét.

Milyen formában kaphatod meg a pénzt?

A pénztárban gyűjtött vagyon tehát adómentesen jár neked, akár a kedvezményezett, akár örökös vagy. Ekkor viszont még döntened kell, hogyan is szeretnéd azt megkapni:

 • kérheted egyösszegű kifizetésként,
 • a pénzt áthelyezheted más, azonos típusú pénztárnál vezetett számládra, vagy
 • tagdíjfizetéssel vagy anélkül az adott pénztárban hagyhatod.

Azt kell tehát eldöntened, hogy az eredetileg nyugdíjcélra félretett pénzt Te is nyugdíjcélra akarod-e fordítani, vagy nagyobb szükséged van rá már a jelenben is. Azt mindenképpen tartsd fejben, hogy amennyiben a nyugdíjcélú megtakarítás mellett döntesz, a nyugdíjkorhatár elérése előtt komoly adóterhek mellett férhetsz majd csak hozzá a pénzedhez

A nyugdíj előtti kifizetésekről az „Önkéntes nyugdíjpénztár: fél millió forintot nyerhetsz nyugdíj előtti kivétellel is” című cikkünkben olvashatsz bővebben. 

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.