Így részesülhetsz a világ legjobb befektetéseiből

Így részesülhetsz a világ legjobb befektetéseiből
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-21 Frissítve: 2021-09-14
 

A német Deutsche Bank egy csokorba gyűjtötte össze a világ legfontosabb befektetéseinek év eleje óta elért teljesítményét. Vajon ki gondolta volna januárban, hogy épp az orosz tőzsde lesz a legnagyobb nyertese 2015 első három negyedévének? Vagy azt, hogy a magyar tőzsde is hasonlóan mesés teljesítményre lesz képes? De menjünk egy lépéssel tovább ennél, és nézzük meg azt is, hogy pontosan melyik eszközökkel részesülhetünk legolcsóbban és legkényelmesebben a legnagyobb lehetőségekből!

A német Deutsche Bank összesítette, hogy 2015 első három negyedéve elteltével mekkora hozamot tudnak felmutatni a világ legfontosabb befektetési eszközosztályai. A bank a főbb részvényindexeket, a vállalti kötvények és állampapírok piacait vizsgálta. Ezeken kívül megnézte azt is, hogyan teljesítettek a főbb devizák a dollárral szemben, illetve a főbb nyersanyagok ugyancsak dollárban kifejezve.

Az oroszok és az olaszok hozták a legtöbbet

A legjobban teljesítő eszközosztályt az orosz részvények alkotják, a moszkvai tőzsdeindex ugyanis több mint 26%-ot szárnyalt év eleje óta. Viszont azoknak a magyar megtakarítóknak, akik meg akarnák lovagolni az orosz felívelés esetleges folytatását, nem kell az orosz vállalatok között válogatniuk, és ezek papírjait magas költségen megvenniük. A befektetési alapoknak ugyanis éppen az a legnagyobb előnye, hogy olcsón és kényelmesen részesülhetünk akármelyik eszközosztály vagy piac hozamaiból. Sőt, ebben az esetben még a portfólió összeállítását is profi befektetési szakemberek végzik.

Az orosz részvénypiacra például akár forintos vagy eurós befektetési alapokon keresztül is betehetjük a lábunkat. Ilyen például az OTP Orosz Részvény Alap A HUF, vagy euróban befektetők számára az Aberdeen Global Russian Equity A2. Igaz, hogy ezek nem hozták a moszkvai tőzsde indexének szárnyalását, nem mondhatjuk, hogy rossz teljesítményt nyújtottak: előbbi 20,2%-os, utóbbi 18,9%-os nem évesített hozamot ért el január óta.

A képzeletbeli dobogó következő fokain az olasz (+15%) tőzsdeindexet, illetve az 50 vezető európai vállalat részvényeiből alkotott Euro Stoxx 50 (+4%) indexet találjuk. Azok, akik szívesen fektetnének olasz részvényekbe, az Eurizon EasyFund Equity Italy R euróban vásárolható részvényalapon keresztül tehetik ezt meg. Ez az alap év eleje óta mutatott közel 19%-os teljesítményével még a milánói tőzsdeindex emelkedését is felülteljesítette. (Soha ne feledjük viszont, hogy a múltbeli jó teljesítmény semmiféle garanciát nem jelent a jövőbeli hozamokra nézve!) A nagy európai vállalatok iránt érdeklődők számára pedig több is rendelkezésére áll. Ilyen például az év eleje óta több, mint 10%-os hozamot elérő ESPA Stock Europe HUF.

Ha kíváncsi vagy, hogy Hozzád melyik befektetési alap illik, próbáld ki az alábbi kalkulátorunkat:

Ne feledkezzünk meg a magyarokról sem

Az éllovasok között – bár a Deutsche Bank ábráján nem tüntette fel – ne menjünk el szó nélkül a BUX index mellett sem. A Budapesti Értéktőzsde indexe a moszkvaihoz hasonló, 26,6%-os emelkedésen van túl január óta. Azoknak, akik bíznak ennek további emelkedésében, több részvényalap is segít abban, hogy ebből alacsony költséggel és kényelmesen részesülhessenek. Ilyen például a CIB Indexkövető Részvény Alap (+23,3%) vagy az OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alapja (+26,3%).

Ezek ún. indexkövető alapok, vagyis abban alapvetően különböznek a fent említetett külföldi piacokra épülő befektetési alaptól, hogy egy index – jelen esetben a BUX – leképzésére törekednek. Ez azt jelenti, hogy az indexet alkotó részvényeket, pont az ott szereplő arányban vásárolják meg a befektetett pénzből. A fent említett többi külföldi részvényalap ezzel ellentétben nem törekednek az indexek lekövetésére, hanem mindig az adott régiók legjobb lehetőségeit igyekeznek felkutatni (ún. aktívan kezelt alapok). Az indexkövető és aktívan kezelt alapokkal „Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek” című írásunkban foglalkoztunk részletesebben.

Egy érdekesség a nyersanyagok piacán

Érdemes még megjegyezni valamit a nyersanyagárak zuhanása kapcsán. A Deutsche Bank ábrájának alsó régiójában található sorok között egy olyat se láthatunk, ami pozitív hozamot ért volna el év eleje óta. Ez a folyamat már hosszú ideje tart, ebben semmi meglepő nincs. Ami igazán érdekes, hogy ennek ellenére is vannak olyan befektetési alapok, amelyek bár nyersanyagokra épülnek, mégis igen szemrevaló eredményeket értek el év eleje óta. Ilyen például az OTP Föld Kincsei Árupiaci Alapok Alapjának A sorozata, amely a világpiaci árak mélyrepülése ellenére 7,2% hozamot ért el az idei év első 9 és fél hónapja alatt. Ennek oka, hogy ez az alap – abszolút hozamú alapokhoz hasonlóan – az árfolyamok eséséből is profitálni tud. A hasonló eszközök nagy előnye tehát, hogy nem szükséges tehát emelkedő piac ahhoz, hogy a befektetések árfolyama emelkedni tudjon.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés