Betöltés

Így vehet gyermekének lakáshitelből ingatlant egy szülő

szerző: Fülöp Norbert
2019-07-17

Sok szülő, már akinek lehetősége van erre, vásárolna lakást még tanuló gyermekének úgy, hogy közben saját haszonélvezeti jogát rátenné az ingatlanra, fenntartva ezzel a kontrollt. Ebben az esetben vehet fel lakáshitelt a szülő?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Júliusban és augusztusban megjelennek az ingatlanpiacon azok a szülők, akik egyetemista gyermekük számára vennének lakást. Akik anyagilag ezt megtehetik, azok úgy spekulálnak, hogy ezzel két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészt ott az ingatlanbefektetés, másrészt, ha társbérlők is lesznek a lakásban, az akár egy jelzáloghitel havi törlesztőjét is fedezheti.

A szülők többsége ilyenkor azt szeretné, hogy gyermeke nevén legyen az ingatlan, ám azért „felügyeleti céllal” rátennék a haszonélvezeti jogukat is. De vajon megoldható a hitelből történő finanszírozás akkor, ha a szülő a gyermek nevére vásárolna, ám ő még nem rendelkezik kellő jövedelemmel? Szerencsére van erre is lehetőség, ugyanis egyes bankok tudják kezelni lakáshiteleiknél az úgynevezett szülői finanszírozást.

A dolog a gyakorlatban így néz ki a dolog:

1. A szülő és a gyermek egyaránt tulajdonosa és adósa lesz az ingatlannak, jövedelmet azonban elég a szülőnek igazolnia. Vagyis a szülő igazolt nettó jövedelmétől függ, hogy a bank maximálisan mekkora összegű hitelt hajlandó megítélni. Az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szerint például egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél az átlagos magyar jövedelem legfeljebb 50%-át lehet hiteltörlesztésre fordítani.

Számszerűsítve: az átlagosnak számító 240 000 Ft-os nettó jövedelem legfeljebb 120 000 Ft törlesztőt bír el. Ez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint legjobb esetben 20 millió Ft hitelre elegendő – 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal.

2. A szülő rendelkezhet haszonélvezeti joggal egy a gyerek számára hitelből vásárolt ingatlanon. Ennek főleg az szokott az oka lenni, hogy így megtartó a szülői kontroll. Ebben az esetben viszont tudni kell, hogy amennyiben a hitel nemfizetése esetén végül végrehajtás alá kerül az ingatlan, akkor az adósként is jelen lévő szülő elveszíti a haszonélvezeti jogát. Több bank a haszonélvezetről való lemondást magába a hitelszerződésbe is belefoglalja.

Haszonélvezet az eladó részéről

Teljesen más szituáció, ám a haszonélvezet kérdésköréhez tartozik az is, amikor valaki úgy vásárolna meg egy ingatlant, hogy az eladó haszonélvezeti joga továbbra is az ingatlanon maradjon. Ez akkor jöhet szóba például, ha valaki idősebb ember lakását vásárolná meg úgy, hogy közben ő élete végéig az adott ingatlanban lakik. Ez a vételár esetében valamennyi diszkontot jelent, miközben az idős ember készpénzhez juthat. Készpénzes vásárlás esetén mindez nem jelent problémát, ám a hitelre is szükség van a finanszírozáshoz, akkor ez nem fog menni, mert a bankok ezt a helyzetet még egyedi elbírásában sem tudják lekezelni. (Más a helyzet persze, ha a haszonélvezeti joggal bíró személy belép adósként vagy adóstársként is a hitelszerződésbe, de ez ebben aligha lehet megoldás.)

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitelből állampapír befektetés? Furcsa, de működik!

Nézzük, hogyan használhatjuk ki azt a helyzetet, hogy a befektetési kamatok magasabbak a hitelkamatoknál. A modell nagyon egyszerű: felveszünk egy olcsó szabad felhasználású jelzáloghitelt, majd ebből Szuperállampapírt vásárolunk. Mit kell...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.