Betöltés

Indulj felfegyverkezve a csatába, és tiéd lesz álmaid lakása

szerző: Szklenár Bea
2016-09-30

Ugye te is örülnél, ha teljes nyugalomban keresgélhetnél lakás? Szeretnéd előre tudni, hogy hitelképes vagy-e és mekkora összegre? Egyre több banknál lehet előzetes hitelbírálatot kérni, megkönnyítve ezzel a saját életedet. Kivesézzük miért jó ez neked? Hogyan működik a gyakorlatban? Vannak-e buktatói?

Hitelbírálat alkalmával a bank megvizsgálja a hitelt felvenni kívánó jövedelmi és vagyoni helyzetét, valamint a megvásárolni kívánt ingatlant is. Az előzetes bírálat lényege éppen abban van, hogy nem kell meglennie a megvásárolni kívánt ingatlannak. Téged, mint leendő adóst fog a bank „minősíteni” és eldönteni, hogy mennyire vagy hitelképes.

A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorodra, a jövedelmedre, a meglévő hiteleidre.  Vagyis mindent pontosan ugyanúgy vizsgál, mint egy normál hitelbírálatkor, csak az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél.Éppen úgy, mint bármilyen lakáshitel esetében.

Jó ez neked?

De még mennyire! Csak nyerhetsz egy előminősítéssel. Mit? Időt, információt, pénzt. Ennek köszönhetően pontos képet kaphatsz a lehetőségeidről, a számodra legmegfelelőbb hitelkonstrukcióról.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha már az adásvételi megkötése előtt tisztában vagy a hitelképességeddel, akkor elkerülhető, hogy feleslegesen fizess ki bizonyos költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, vagy a tulajdoni lap ára. A foglaló összegéről, ami a bevett gyakorlat szerint a vételár 10 százaléka, már nem is beszélve!

Ráadásul, ha az eladódnak megmutatod a hitelígérvényedet, akkor ő is megnyugszik, hogy meg fogja kapni a pénzt.

Mennyi idő alatt zajlik le az előzetes hitelbírálat?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat 2-3 hét alatt megvan. Jóváhagyást követően kapsz egy hivatalos ígérvényt, ami tartalmazza a pontos hitelösszeget, futamidőt és az érvényességet.

Az érvényességi idő általában 3 és 6 hónap. Ennyi időd van, hogy megtaláld a megfelelő lakást.

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz?

Az előzetes hitelbírálathoz 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3-6 havi bankszámla kivonat, személyes okmányok és a kitöltött adatlap szükséges.

Hol bukhatsz el?

A bank az előbírálat során mindent megvizsgál. Leellenőrzi az adataidat, a munkáltatót, a bankszámlakivonataidat, az esetlegesen fennálló egyéb tartozásaidat. Amennyiben az indikatív ajánlat érvényességi idején belül találod meg a megfelelő lakást, akkor fő szabály szerint a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell benyújtanunk még egyszer.

Persze a gyakorlat ebben az esetben is eltérő és előfordulhat, hogy bekérnek egy plusz adatlapot, megnézik még egyszer a KHR-t.

A legkritikusabb pont az ingatlan. Mivel az előzetes minősítés során a bank az ingatlant nem látta, ezért hiába vagy hitelképes, ha problémás az ingatlan.

A lakáshitelnek az egyik pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye. Az ingatlanok terhelhetősége függ a fedezetül felajánlott ingatlan típusától, elhelyezkedésétől, komfortfokozatától, valamint az ügyfélminősítés eredményétől. A bankok többsége 4-5 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlant nem fogad el fedezetként. Fontos, hogy az adott ingatlanra valamely biztosító társaság kössön lakásbiztosítást.

A jelenlegi szabályozás értelmében minimálisan 20% az elvárt önerő mértéke. Tehát, ha veszel egy lakást 10 millió forintért, hiába vagy akár 15 millió forintig hitelképes, a maximális hitelösszeg nem lehet több, mint 8 millió forint.

Bátran élj a lehetőséggel és menj biztosra!

Sokkal megnyugtatóbb az eladó számára is, ha egy előzetes jóváhagyással a kezedben ülsz le tárgyalni.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. L33

  Szerintem elsősorban nem az a kérdés, hogy kaphat-e az adós hitelt, hanem hogy mikor. A napokban futottam bele abba a problémába, hogy új építésű lakás esetén változtak a szabályok, és földhivatali ügyintézéstől függően minimum 90 napot, gyakorlatban több hónapot kell várni a folyósításra a jogerős használatba vételi engedély kiadásától, mert a bankok csak albetétesített ingatlanra folyósítanak.
  Kérdés, hogy van-e ma olyan bank, amely a jogerős használatbavételi engedély valamint a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelem földhivatal részére történt benyújtását követően (előzetes társasházalapítás és várható albetét esetén, amennyiben a bank jelzálogjogát a földhivatal széljegyre teszi), de még a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzését (és az albetétesített tulajdoni lap megszületését) megelőzően hajlandó hitelt folyósítani? Egy évvel ez előtt tudomásom szerint ez lehetséges volt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.