Indulj felfegyverkezve a csatába, és tiéd lesz álmaid lakása

 • 2016.09.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

Ugye te is örülnél, ha teljes nyugalomban keresgélhetnél lakás? Szeretnéd előre tudni, hogy hitelképes vagy-e és mekkora összegre? Egyre több banknál lehet előzetes hitelbírálatot kérni, megkönnyítve ezzel a saját életedet. Kivesézzük miért jó ez neked? Hogyan működik a gyakorlatban? Vannak-e buktatói?

Hitelbírálat alkalmával a bank megvizsgálja a hitelt felvenni kívánó jövedelmi és vagyoni helyzetét, valamint a megvásárolni kívánt ingatlant is. Az előzetes bírálat lényege éppen abban van, hogy nem kell meglennie a megvásárolni kívánt ingatlannak. Téged, mint leendő adóst fog a bank „minősíteni” és eldönteni, hogy mennyire vagy hitelképes.

A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorodra, a jövedelmedre, a meglévő hiteleidre.  Vagyis mindent pontosan ugyanúgy vizsgál, mint egy normál hitelbírálatkor, csak az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél.Éppen úgy, mint bármilyen lakáshitel esetében.

Jó ez neked?

De még mennyire! Csak nyerhetsz egy előminősítéssel. Mit? Időt, információt, pénzt. Ennek köszönhetően pontos képet kaphatsz a lehetőségeidről, a számodra legmegfelelőbb hitelkonstrukcióról.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ha már az adásvételi megkötése előtt tisztában vagy a hitelképességeddel, akkor elkerülhető, hogy feleslegesen fizess ki bizonyos költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, vagy a tulajdoni lap ára. A foglaló összegéről, ami a bevett gyakorlat szerint a vételár 10 százaléka, már nem is beszélve!

Ráadásul, ha az eladódnak megmutatod a hitelígérvényedet, akkor ő is megnyugszik, hogy meg fogja kapni a pénzt.

Mennyi idő alatt zajlik le az előzetes hitelbírálat?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat 2-3 hét alatt megvan. Jóváhagyást követően kapsz egy hivatalos ígérvényt, ami tartalmazza a pontos hitelösszeget, futamidőt és az érvényességet.

Az érvényességi idő általában 3 és 6 hónap. Ennyi időd van, hogy megtaláld a megfelelő lakást.

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz?

Az előzetes hitelbírálathoz 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3-6 havi bankszámla kivonat, személyes okmányok és a kitöltött adatlap szükséges.

Hol bukhatsz el?

A bank az előbírálat során mindent megvizsgál. Leellenőrzi az adataidat, a munkáltatót, a bankszámlakivonataidat, az esetlegesen fennálló egyéb tartozásaidat. Amennyiben az indikatív ajánlat érvényességi idején belül találod meg a megfelelő lakást, akkor fő szabály szerint a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell benyújtanunk még egyszer.

Persze a gyakorlat ebben az esetben is eltérő és előfordulhat, hogy bekérnek egy plusz adatlapot, megnézik még egyszer a KHR-t.

A legkritikusabb pont az ingatlan. Mivel az előzetes minősítés során a bank az ingatlant nem látta, ezért hiába vagy hitelképes, ha problémás az ingatlan.

A lakáshitelnek az egyik pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye. Az ingatlanok terhelhetősége függ a fedezetül felajánlott ingatlan típusától, elhelyezkedésétől, komfortfokozatától, valamint az ügyfélminősítés eredményétől. A bankok többsége 4-5 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlant nem fogad el fedezetként. Fontos, hogy az adott ingatlanra valamely biztosító társaság kössön lakásbiztosítást.

A jelenlegi szabályozás értelmében minimálisan 20% az elvárt önerő mértéke. Tehát, ha veszel egy lakást 10 millió forintért, hiába vagy akár 15 millió forintig hitelképes, a maximális hitelösszeg nem lehet több, mint 8 millió forint.

Bátran élj a lehetőséggel és menj biztosra!

Sokkal megnyugtatóbb az eladó számára is, ha egy előzetes jóváhagyással a kezedben ülsz le tárgyalni.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1 Hozzászólás

 • L33 2016-10-06 17:39:13 - Válasz

  Szerintem elsősorban nem az a kérdés, hogy kaphat-e az adós hitelt, hanem hogy mikor. A napokban futottam bele abba a problémába, hogy új építésű lakás esetén változtak a szabályok, és földhivatali ügyintézéstől függően minimum 90 napot, gyakorlatban több hónapot kell várni a folyósításra a jogerős használatba vételi engedély kiadásától, mert a bankok csak albetétesített ingatlanra folyósítanak.
  Kérdés, hogy van-e ma olyan bank, amely a jogerős használatbavételi engedély valamint a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelem földhivatal részére történt benyújtását követően (előzetes társasházalapítás és várható albetét esetén, amennyiben a bank jelzálogjogát a földhivatal széljegyre teszi), de még a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzését (és az albetétesített tulajdoni lap megszületését) megelőzően hajlandó hitelt folyósítani? Egy évvel ez előtt tudomásom szerint ez lehetséges volt.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.