Betöltés

Ingatlan bizniszt szeretnél céges hitellel?

szerző: Csányi Franciska
2019-06-18

Az építőipar még mindig nagyon vonzó a kisebb vállalkozók számára is, hiszen már egy párlakásos társasház, vagy egy-két ház felépítésén, felújításán is jól lehet keresni, tekintve a rekord magas ingatlan árakat. Nehézséget csupán az értékesítésig szükséges finanszírozás jelenthet… Mi lehet a megoldás?

Nehéz helyzetben vannak azok a vállalkozók, akik az ingatlanfejlesztési, felújítási hullám tetejére szeretnének felkapaszkodni. Számos nehézséggel kell szembenézniük, ha a tervezett projektjükhöz banki finanszírozást is szeretnének igénybe venni.

Korábbi referencia hiánya

Amennyiben ingatlanfejlesztésről van szó, jobb helyzetben vannak azok a vállalkozók, akik már túl vannak az első projektjükön, és rendelkeznek felmutatható referenciával. Ők annyival vannak beljebb, hogy már bizonyítottak, képesek egy ilyen jellegű projekt megvalósítására.

Referencia nélkül igen nehéz meggyőzni a bankokat arról, hogy finanszírozzák a projektünket. Segíthet a helyzeten, ha legalább szakmai múltat képesek vagyunk felmutatni, illetve ha projektmenedzsernek olyan személyt bízunk meg, aki már sikeresen levezényelt hasonló projekteket. Egy profi menedzser fizetésének kitermelését azonban a kisebb projektek nem biztos, hogy elbírják.

A múltbéli referencia önmagában azonban még nem elegendő, fel kell tudni mutatni azt is, hogy a tervezett projekt lakásait értékesíteni tudjuk, azaz legalább 30%-os előértékesítettségi szintre el kell érni ahhoz, hogy a bank folyósítson a projektre.

Az ingatlanfejlesztések megfinanszírozásának kritikus pontja még a vevői foglalók és előlegek felhasználása. A bank előírja ugyanis, hogy azokat egy elkülönített számlán kell tartani a projekt befejezéséig, azaz nem forgathatók bele az önerőbe. Ezzel persze a szükséges banki finanszírozási igény is megnövekszik.

„Alacsony” hitelvolumen

Bármilyen furcsán is hangzik, de a legnagyobb probléma általában az ilyen típusú hiteligényekkel az, hogy alacsony összegűek. Hogy mi számít alacsonynak, az persze nagyon relatív.

Ha egy jövőbeli eredményre alapozva szeretnénk hitelt igényelni, azt projekthitelnek nevezzük. Ilyenkor a banknak a megtérülés kockázata mellett a beruházás megvalósulásának kockázatát is magára kell vállalni, ami jelentős mértékben megdrágítja a belső költségeket.

Ez magasabb hiteligény esetén – általában 400 millió Ft felett – még értelmezhető kamatnagyságot eredményez, a kisebb ügyleteket azonban olyan mértékben megdrágítja, hogy már nem érné meg az ügyfélnek igénybe venni a finanszírozást. Ennek eredményeképp a bankok csak bizonyos hitelnagyság, 400 millió forintos hiteligény felett nyitottak ingatlanfejlesztés finanszírozására.

Kockázatos üzletág

Amennyiben egy értékesítési vagy bérbeadási célú ingatlan vásárlásához, felújításhoz szeretnénk hitelt igényelni, szinte lehetetlen helyzetben vagyunk akkor, ha hiteligényünket csupán a majdani értékesítésre, esetleg bérbeadásra szeretnénk alapozni.

A bankok nem futnak olyan nyitott kockázatot, hogy nincs konkrét vevője az adott ingatlannak. Olyannyira óvatosak, hogy még egy előre leszerződött magánszemély vevő sem jelent teljes megnyugvást, hiszen teljesen más jogi következménye van egy magánszemély visszalépésének, mint egy cég esetében. A magánszemélyen mindig sokkal nehézkesebb a vállalt kötelezettségek behajtása.

Bérbeadás esetén is a céges bérlők jelenthetik a megoldást a hitelfelvételhez, mégpedig legalább a hitel futamidejére szóló határozott idejű bérleti szerződéssel.

Mi lehet a megoldás?

A megoldást gyakorlatilag az jelentheti, ha a vállalkozó érdekeltségi köréből egy másik, „banki szempontból stabil tevékenységű” cég vállal kezességet a hiteligényre. Fontos, hogy ez a vállalkozás rendelkezzen akkora árbevétellel és eredménnyel, ami önmagában kitermeli a felvett hitel visszafizetését. Ez sajnos nem mindig adott.

Erősítheti a hiteligényünket az is, ha az ingaltan elkészültéig másik ingatlant is be tudunk vonni átmeneti fedezetként, ezzel kiküszöbölve a bank kivitelezési kockázatát.

Minden hiteligénylés ott kezdődik, hogy megtudd, céged alkalmas-e hitelfelvételre. A Bankmonitor kalkulátorával ezt itt pár kattintással megtudhatod:

Kaphat-e hitelt a cégem?

step-1
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Negatív a saját tőkéje a társaságnak?
step-2
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van lejárt hiteltartozása a cégednek?
Céged tulajdonosainak van felszámolás alatt álló cége?
A tulajdonosok/ügyvezetők között szerepel olyan aki aktív KHR/BAR listán?
step-2a
Rendezhető a cég negatív saját tőkéje?
Céged NAV tartozása rendezhető/átütemezhető?
A céged lejárt hitele 90 napon túli?
A céged felszámolási helyzete rendezhető 90 napon belül?
A céged a megadott adatok alapján hitelképes!
Mennyi hitel, milyen feltételekkel,
mennyi idő alatt…?
Minden kérdésedet megválaszoljuk.
A céged a megadott adatok alapján hitelképes lehet, azonban további kérdések tisztázására van szükség.
Mennyi hitel, milyen feltételekkel,
mennyi idő alatt…?
Minden kérdésedet megválaszoljuk.
Sajnáljuk, de céged a megadott adatok alapján jelenleg nem hitelképes.
pre-lead-form
Add meg az alábbi adatokat a pontosabb tájékoztatás érdekében
millió Ft
millió Ft
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Csányi Franciska vállalkozási hitelszakértő
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

 

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

  • alapblog

    Mennyit kapjon a mostohagyerek?

    Az emberek szeretnek élni, és ha házasok, akkor szeretnének boldog házasságban élni. Ennél fogva elhessegetik a gondolatot, hogy mindezeknek egyszer mindenképp vége lesz. Ha azonban...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.