Betöltés

Ingatlan bizniszt szeretnél céges hitellel?

szerző: Csányi Franciska
2019-06-18

Az építőipar még mindig nagyon vonzó a kisebb vállalkozók számára is, hiszen már egy párlakásos társasház, vagy egy-két ház felépítésén, felújításán is jól lehet keresni, tekintve a rekord magas ingatlan árakat. Nehézséget csupán az értékesítésig szükséges finanszírozás jelenthet… Mi lehet a megoldás?

Nehéz helyzetben vannak azok a vállalkozók, akik az ingatlanfejlesztési, felújítási hullám tetejére szeretnének felkapaszkodni. Számos nehézséggel kell szembenézniük, ha a tervezett projektjükhöz banki finanszírozást is szeretnének igénybe venni.

Korábbi referencia hiánya

Amennyiben ingatlanfejlesztésről van szó, jobb helyzetben vannak azok a vállalkozók, akik már túl vannak az első projektjükön, és rendelkeznek felmutatható referenciával. Ők annyival vannak beljebb, hogy már bizonyítottak, képesek egy ilyen jellegű projekt megvalósítására.

Referencia nélkül igen nehéz meggyőzni a bankokat arról, hogy finanszírozzák a projektünket. Segíthet a helyzeten, ha legalább szakmai múltat képesek vagyunk felmutatni, illetve ha projektmenedzsernek olyan személyt bízunk meg, aki már sikeresen levezényelt hasonló projekteket. Egy profi menedzser fizetésének kitermelését azonban a kisebb projektek nem biztos, hogy elbírják.

A múltbéli referencia önmagában azonban még nem elegendő, fel kell tudni mutatni azt is, hogy a tervezett projekt lakásait értékesíteni tudjuk, azaz legalább 30%-os előértékesítettségi szintre el kell érni ahhoz, hogy a bank folyósítson a projektre.

Az ingatlanfejlesztések megfinanszírozásának kritikus pontja még a vevői foglalók és előlegek felhasználása. A bank előírja ugyanis, hogy azokat egy elkülönített számlán kell tartani a projekt befejezéséig, azaz nem forgathatók bele az önerőbe. Ezzel persze a szükséges banki finanszírozási igény is megnövekszik.

„Alacsony” hitelvolumen

Bármilyen furcsán is hangzik, de a legnagyobb probléma általában az ilyen típusú hiteligényekkel az, hogy alacsony összegűek. Hogy mi számít alacsonynak, az persze nagyon relatív.

Ha egy jövőbeli eredményre alapozva szeretnénk hitelt igényelni, azt projekthitelnek nevezzük. Ilyenkor a banknak a megtérülés kockázata mellett a beruházás megvalósulásának kockázatát is magára kell vállalni, ami jelentős mértékben megdrágítja a belső költségeket.

Ez magasabb hiteligény esetén – általában 400 millió Ft felett – még értelmezhető kamatnagyságot eredményez, a kisebb ügyleteket azonban olyan mértékben megdrágítja, hogy már nem érné meg az ügyfélnek igénybe venni a finanszírozást. Ennek eredményeképp a bankok csak bizonyos hitelnagyság, 400 millió forintos hiteligény felett nyitottak ingatlanfejlesztés finanszírozására.

Kockázatos üzletág

Amennyiben egy értékesítési vagy bérbeadási célú ingatlan vásárlásához, felújításhoz szeretnénk hitelt igényelni, szinte lehetetlen helyzetben vagyunk akkor, ha hiteligényünket csupán a majdani értékesítésre, esetleg bérbeadásra szeretnénk alapozni.

A bankok nem futnak olyan nyitott kockázatot, hogy nincs konkrét vevője az adott ingatlannak. Olyannyira óvatosak, hogy még egy előre leszerződött magánszemély vevő sem jelent teljes megnyugvást, hiszen teljesen más jogi következménye van egy magánszemély visszalépésének, mint egy cég esetében. A magánszemélyen mindig sokkal nehézkesebb a vállalt kötelezettségek behajtása.

Bérbeadás esetén is a céges bérlők jelenthetik a megoldást a hitelfelvételhez, mégpedig legalább a hitel futamidejére szóló határozott idejű bérleti szerződéssel.

Mi lehet a megoldás?

A megoldást gyakorlatilag az jelentheti, ha a vállalkozó érdekeltségi köréből egy másik, „banki szempontból stabil tevékenységű” cég vállal kezességet a hiteligényre. Fontos, hogy ez a vállalkozás rendelkezzen akkora árbevétellel és eredménnyel, ami önmagában kitermeli a felvett hitel visszafizetését. Ez sajnos nem mindig adott.

Erősítheti a hiteligényünket az is, ha az ingaltan elkészültéig másik ingatlant is be tudunk vonni átmeneti fedezetként, ezzel kiküszöbölve a bank kivitelezési kockázatát.

Minden hiteligénylés ott kezdődik, hogy megtudd, céged alkalmas-e hitelfelvételre. A Bankmonitor kalkulátorával ezt itt pár kattintással megtudhatod:

Hitelképes-e cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
result-ko
Nincs jó hírünk
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Mi szükséges a hiteligényléshez?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

    Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.