Betöltés

Ingatlanpiac: a kamatcsökkenést elmosta az áremelkedés

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-24

Miközben egyre olcsóbbak a hitelek – ettől talán nem teljesen függetlenül – egyre erősebb életjeleket mutat a lakáspiac, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a rég nem látott vevői érdeklődés hatására az országos ingatlan árak a válság előtti szint közelébe emelkedtek. A budapesti panelek elképesztő módon, több mint harmadával, míg a téglalakások 10%-ot meghaladóan drágultak az elmúlt egy év során. Kiszámoltuk, hogy egy átlagos lakáshitel felvevő mikor járt jobban: ha kivárt mostanáig és a lehető legalacsonyabb kamatszint mellett adósodik el, vagy ha egy évvel korábban az éppen mélyponton levő ingatlanpiacon költözött be az új otthonába!

Egy éve az átlagos budapesti tégla lakásért 15 millió forintot, míg egy panelért 7.5 milliót kértek el. Mivel jellemzően az adásvételhez szükséges pénzösszeg felével rendelkezik a vevő, így csak az ingatlan értékének másik felét kellett banki kölcsönből előteremtenie. Egy kétkeresős háztartás havi 300 ezer forintos igazolt nettó jövedelemmel a vásárláshoz nélkülözhetetlen lakáshitelt 6% körüli kamattal vette fel, ami a lakás típusának megfelelően 54, illetve 27 ezer forintos törlesztőrészletet eredményezett.

Mi változott az elmúlt év során?

A hitelfelvevők számára jó hír, hogy a hitelkamatok majdnem ötödével, nagyságrendileg 5,1%-ra csökkentek, ami automatikusan kisebb törlesztőt eredményez. Ezzel szemben az ingatlanárak robbanásszerű növekedésnek indultak: a tégla lakások értéke 11%-kal, a panelek ára pedig 36%-kal emelkedett Budapesten! Hogy mit jelent most mindez egy potenciális lakásvásárló számára, azt az alábbi ábra szemlélteti:

Fontos kiemelni, hogy mindkét esetben változatlan nagyságú önerővel kalkuláltunk, így az ingatlan értékének növekedését egy az egyben hitelből finanszíroztuk. A kamatcsökkenés és a lakásár-emelkedés eredőjeként drasztikusan megugrott a hitel törlesztőrészlete. A két lakástípus törlesztőrészlete között egy évvel ezelőtt még kétszeres szorzót figyelhettünk meg, mára ez a különbség 1,41-re apadt.

Tehát az áremelkedést csak részben ellensúlyozta a jegybanki csodafegyver, az alapkamat csökkentése. Míg tégla lakás esetén az áremelkedésből fakadó törlesztőrészlet emelkedés harmadára nyújt fedezetet az alacsonyabb kamat, addig a betonszerkezetű emeletes lakás drámai felértékelődését alig mérsékli a hitelkamat kedvező irányú elmozdulása.

Most akkor elszabadultak az ingatlanárak?

Nem, erről szó sincs. Az országos lakásárakat böngészve megállapíthatjuk, hogy a legfrissebb adatok alapján az ingatlanok még mindig nem érték el a válság előtti szintjüket (kék vonal). Ha a lakás árát inflációval korrigáljuk, akkor még messzebb kerülünk a 7 évvel ezelőtti áraktól (piros vonal).

A lakásárak éveken át tartó lejtmenete megfordult, 2014 első negyedéve óta ismét – egyre gyorsuló ütemben – emelkednek. Ehhez jelentősen hozzájárul a befektetési céllal vásárlók körének gyarapodása is, bár az optimális beszállási pontról már lekéstünk.

Lesz újabb fordulat az ingatlanpiacon?

Sokan tartanak attól, hogy a hirtelen óriási növekedésnek induló piac visszazuhan, de mivel az árak még mindig a válság előtti szinteken tartózkodnak és hitelt még soha nem vehettünk fel ennyire olcsón, így ezt a félelmet megalapozatlannak tartjuk. Azonban az ingatlanárak növekedési ütemének mérséklődése egy sokkal reálisabb forgatókönyv, a következő években a lakásárak lassabb emelkedése valószínűsíthető.

Ha új otthonod megvásárlásához hitelre van szükséged, akkor add meg néhány adatod és hitelszakértő kollegánk felhív!


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.