Betöltés

Ingyen kölcsön, vagy drága mulatság? A hitelkártyák költségei

szerző: Bankmonitor.hu
2012-09-27

Magyarországon is egyre inkább terjed a hitelkártya, jelenleg is közel egymillió ember rendelkezik valamelyik bank hitelkártyájával. Ez a szám a közel 30%-kal kevesebb, mint a válság előtti években, mert a bankok is jobban megválogatják, kinek adnak hitelkártyát és az ügyfelek is jobban átgondolják, kell-e nekik ilyen kártya.

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a hitelkártyákat költség szerint, a legjelentősebb bankok kártyáit. Ahol túl sok fajta kártya van, ott a két legjellemzőbbet választottuk ki.

A hitelkártyákat legtöbbször visszatérítéssel adják el, a vásárlásunk 1-4%-át visszatérítik a hónap, vagy az év végén. Amire vigyázni kell, hogy a visszatérítés összege mindig limitált, például havonta csak 30 ezer forintig térítik vissza a tankolás 1-3%-át, azaz maximum havi 300-900 forintot kaphatunk vissza.

Van olyan kártya is forgalomban, ahol nem valódi visszatérítést kapunk, csak virtuális forintokat, amit a webáruházban kell levásárolnunk, már ha éppen tudunk ott venni valamit, amire szükségünk van.

Erről tájékoztat a táblázat „mire váltható a kedvezmény” oszlopa.

A bankok gyakran bocsátanak ki egy szolgáltatóval közösen hitelkártyát, ezek az úgynevezett co-branded kártyák. Ekkor általában a szolgáltatótól kapunk némi kedvezményt (UPC, Telekom), vagy pedig ott használhatjuk fel a megszerzett pontokat (Wizzair kártya)

A kamatmentes napok száma azt jelzi, hogy számlazárás után még hány napunk van visszatörleszteni a tartozásunk, ha nem szeretnénk se büntetést, se magas kamatokat fizetni.

Az éves kártyaköltség és a havi díj is komoly költség, érdemes elgondolkodni, hogy 8000 forintos kártyadíj és havi 250 forintos számlavezetési díj mellett mennyire éri meg a limitált visszatérítés.

Amennyiben a türelmi idő végéig nem fizetjük be a kötelező minimum törlesztést, vagy a hitelkeretünket túlköltöttük, többezres büntetést kell fizetnünk. Ennek összegét is megtalálja a táblázatban, a késedelmes fizetés díja.

Nagyításért kattintson a képre.

hitelkicsi

Reméljük, a táblázatunk segít Önnek a választásban.

0 Hozzászólás

 1. pdw

  Kis kiegeszites a Citi Life-hoz:
  Egyreszt nagyon korlatozott korulmenyek kozott lehet ott 5% v 10% visszateritest is kapni a partneruzletekben. (10% pl. Cinema Citykben, ami igencsak jo ha vki gyakran mozizik)
  Masreszt a gyujtott virtualis forintot nem csak termekekre lehet felhasznalni hanem penzvisszateritesre is, persze csak partneruzletekben. Azonban ott van elelmiszer/konyv/ruha/egyeb bolt, benzinkut, mozi es mas is igy sztem ez nem akkora hatrany.
  Ugyanakkor erdemes resen lenni a kulonfele igenylesi kedvezmenyeknel. Citi pl. rendszeresen ad vagy virtualis forintot, vagy kisebb THM-et (persze egy tudatos kartyahasznalonak ez tokmindegy mennyi).

 2. csernok

  A “tudatos kártyahasználó” réteg 12%. A többi a gatyáját is ráfizeti a hitelkártyára….

 3. csernok

  Ja és köszönjük a pontosítást, ez az előbb kimaradt.

 4. tomiborgson

  Nekem is jó tapasztalataim vannak a Citi Life hitelkártyával. Ha odafigyelsz arra, hogy tudatosan használd a kártyád, akkor tényleg sok “Citi Forintot” gyűjthetsz. Nekem pl. a mozi és a tankolás miatt jön jól.
  Amúgy most kaptam egy mailt, hogy már nem 5000, hanem 10000 Citi Ft-ot kap az új regisztráló 🙂

 5. csilla

  Szerintem a hitelkártya helyett jobb megoldás a bankszámlához tartozo folyoszámlahitel.

 6. Mohai1201

  Én a céges költéseimet fizetem az Erste hitelkártyámmal, 3 kategóriára kapok extra visszatérítést. 2012-ben 116.000Ft visszatérítést sikerült összehoznom, odafigyelve érdemes használni. Saját költségek fedezésére igazából csak egy, az első hónapot tudod megfinanszírozni, utánna meg mindig fizeted vissza felhasznált keretet, ugyanakkora havi költésnél így nem vagy előrébb. Ezért én nem is használom saját költésekre.

 7. bankster

  1. Ha nincs hitelkártyád, hogyan bérelsz autót?

  2. Nálunk hogy viszonyul a hitelkártya védelem a betéti kártyák védelméhez? link to money.co.uk

  3. Senki nem tiltja meg, hogy feltöltsd a hitelkártyád pozitív egyenleggel és prepaid kártyának használd.

  4. Ezek tükrében az AXA World Mastercard hitelkártyának minősül-e?

 8. bankster

  5. Nem tudom bekezdésekkel tagolni a hozzászólásom?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Hogyan válasszunk állampapírt?

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

A legolcsóbb bankszámlák átlagos jövedelemhez

Túl drága a bankszámlád? Szeretnéd költségeidet lejjebb szorítani? Az olcsóbb bankoláshoz célszerű a számlacsomagjaink költségeit szabályos időközönként átnézni. Ha egy évre tervezel, megmutatjuk, melyik megoldás lesz a legkedvezőbb a számodra....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.