Betöltés

Ingyen kölcsön, vagy drága mulatság? A hitelkártyák költségei

szerző: Bankmonitor.hu
2012-09-27

Magyarországon is egyre inkább terjed a hitelkártya, jelenleg is közel egymillió ember rendelkezik valamelyik bank hitelkártyájával. Ez a szám a közel 30%-kal kevesebb, mint a válság előtti években, mert a bankok is jobban megválogatják, kinek adnak hitelkártyát és az ügyfelek is jobban átgondolják, kell-e nekik ilyen kártya.

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a hitelkártyákat költség szerint, a legjelentősebb bankok kártyáit. Ahol túl sok fajta kártya van, ott a két legjellemzőbbet választottuk ki.

A hitelkártyákat legtöbbször visszatérítéssel adják el, a vásárlásunk 1-4%-át visszatérítik a hónap, vagy az év végén. Amire vigyázni kell, hogy a visszatérítés összege mindig limitált, például havonta csak 30 ezer forintig térítik vissza a tankolás 1-3%-át, azaz maximum havi 300-900 forintot kaphatunk vissza.

Van olyan kártya is forgalomban, ahol nem valódi visszatérítést kapunk, csak virtuális forintokat, amit a webáruházban kell levásárolnunk, már ha éppen tudunk ott venni valamit, amire szükségünk van.

Erről tájékoztat a táblázat „mire váltható a kedvezmény” oszlopa.

A bankok gyakran bocsátanak ki egy szolgáltatóval közösen hitelkártyát, ezek az úgynevezett co-branded kártyák. Ekkor általában a szolgáltatótól kapunk némi kedvezményt (UPC, Telekom), vagy pedig ott használhatjuk fel a megszerzett pontokat (Wizzair kártya)

A kamatmentes napok száma azt jelzi, hogy számlazárás után még hány napunk van visszatörleszteni a tartozásunk, ha nem szeretnénk se büntetést, se magas kamatokat fizetni.

Az éves kártyaköltség és a havi díj is komoly költség, érdemes elgondolkodni, hogy 8000 forintos kártyadíj és havi 250 forintos számlavezetési díj mellett mennyire éri meg a limitált visszatérítés.

Amennyiben a türelmi idő végéig nem fizetjük be a kötelező minimum törlesztést, vagy a hitelkeretünket túlköltöttük, többezres büntetést kell fizetnünk. Ennek összegét is megtalálja a táblázatban, a késedelmes fizetés díja.

Nagyításért kattintson a képre.

hitelkicsi

Reméljük, a táblázatunk segít Önnek a választásban.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.