Betöltés

Ingyenes a hitelkiváltás, középárfolyam minden jelzáloghitelesnek

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-07

Már a múlt év végén elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely többek között a jelzáloghitellel rendelkező adósok hitelkiváltását, és azok törlesztésére vonatkozó árfolyamot hivatott szabályozni. A módosítás következtében már nem csak a lakáscélú hitelekre vonatkozik a középárfolyam alkalmazása, illetve a pénzintézetek ingyenes hitelkiváltást vagy szerződésmódosítást kell, hogy biztosítsanak bizonyos feltételek fennállása esetén. Jelzálog fedezetű hitelek esetében ingyenessé vált a futamidő hosszabbítás.

Ki élhet az ingyenes hitelkiváltás, szerződésmódosítás lehetőségével?

Ha lakáshitelünk vagy szabad felhasználású, ingatlanfedezettel rendelkező hitelünk 2012. április 1. előtt köttetett és 1 évnél hosszabb hátralévő futamidejű, kérhetjük a szerződés kedvezményes módosítását vagy kiváltását bizonyos feltételek teljesülése esetén. Mielőtt a feltételeket bemutatjuk érdemes tisztázni a hitelkiváltás és a módosítás közötti különbséget. Hitelkiváltásról akkor beszélünk, ha egy teljesen új hitelszerződés kerül aláírásra, amelyből az eredeti hitelünk visszafizetésre kerül, míg szerződésmódosítás esetén az eredeti szerződés átalakítása történik. Fontos megjegyezni, hogy az ingyenes hitelkiváltás nem jelenti azt, hogy ingyenesen elő/végtörleszthetem a hitelemet akkor is, ha ez önerőből történik meg.   Hitelkiváltáshoz más bank újonnan nyújtott hitelét is felhasználhatjuk, nem szükséges az eredeti bank új hitelei közül választanunk.   Abban az esetben élhetünk az ingyenes hitelkiváltással, hitelmódosítással, ha hitelünk jelenleg nem, de a módosítást, kiváltást követően már megfelel az alábbiaknak:

 • a kamat referencia kamatlábhoz kötött, vagy
 • 3, 5, 10 évre rögzített,
 • a kamaton felül egyéb nem rendszeresen fizetendő díj, költség évente legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex mértékével emelhető,
 • a kamaton felül rendszeresen fizetendő kamat jellegű díj vagy költség nem számítható fel, és a szerződés megkötésekor korlátozott időtartamra kedvezményes kamat nem kínálható,
 • a referencia kamathoz kötött hitelek esetén a referencia kamaton felül meghatározott kamatfelár csak akkor módosítható az adósra nézve kedvezőtlenül, ha
  1. legalább 1 havi törlesztőrészlettel 45 napos késedelembe esik, vagy
  2. a fedezetül szolgáló ingatlanra szóló lakásbiztosítást felszólítás ellenére 2 hónapon keresztül nem fizeti.

Az eredetileg forinthitel forinthitelre, a svájci frank hitel, vagy svájci frank alapú hitel ugyanilyen devizanemű, vagy euró, vagy forinthitelre, míg az euró hitel, euró alapú hitel, valamint egyéb devizanemű hitel euró vagy forinthitelre módosítható.   A kölcsön átalakítására vonatkozó kérelmünkhöz 60 napon belül kell benyújtanunk minden, a pénzügyi intézmény által kért dokumentumot, hogy a szerződésmódosítás létrejöhessen. Az így megvalósult módosításért vagy hitelkiváltásért az eredeti kölcsönünket nyilvántartó pénzintézet szerződésmódosítási díjat, előtörlesztési díjat, költséget, jutalékot nem számíthat fel.

Középárfolyam a szabadfelhasználású hitelekre is

A forintban törlesztett deviza alapú hitelek esetében a lakáscélú hitellel rendelkezők eddig előnyt élvezhettek abból a szempontból, hogy vagy MNB közép árfolyamon, vagy a pénzintézet által jegyzett közép árfolyamon történhetett ezen hitelek rendszeres törlesztése, valamint rész-, vagy teljes előtörlesztése (visszafizetése). A szabadfelhasználású hitellel rendelkezők ennél (jellemzően 1-2%-kal) magasabb deviza eladási árfolyamon kellett, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket. Ebben most egységesítésre került sor, és minden jelzáloghitellel rendelkező adós, valamint lakáscélú pénzügyi lízingszerződéssel rendelkező ügyfél (ez utóbbit tekintve nem történt módosítás) közép árfolyamon törleszthet.    Ez a rendelkezés 2014. július 1-től alkalmazandó.

Lakáscélú hitel a hitelkiváltásra nyújtott hitel is

Pontosításra került a lakáscélú hitel fogalma is, így lakáscélú hitelnek minősülnek a lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére, felújítására felvett kölcsönök (ahogyan eddig is), továbbá az előbbi célokra felvett hitelek kiváltására nyújtott kölcsönök is! A lakáscélú hitel kiváltására folyósított kölcsön összege kizárólag az eredeti hitel esetleges előtörlesztésének díjával, az új hitel kapcsán felmerülő költségekkel, illetve az árfolyam különbözettel lehet magasabb az eredeti hitel összegénél ahhoz, hogy továbbra is lakáscélú hitelnek minősüljön.   Ez azért fontos, mert egy lakáscélú és egy szabadfelhasználású vagy hitelkiváltásra nyújtott kölcsön kamata között jellemzően 1-2% a különbség. Ez a különbség egy 20 éves futamidejű, 5 millió Ft-os hitel esetében önmagában 700 ezer Ft többlet terhet is jelenthet az adósnak.

Ha jelenlegi hitelednél kedvezőbbet keresel és a kedvezményes hitelkiváltásra jogosult lehetsz, lakáshitel kalkulátorunkkal megnézheted a jelenleg elérhető legjobb kondíciókat!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ingyenes futamidő hosszabbítás

Jelzáloghitel esetében, és nem csak a lakáscélú hitelekre vonatkozóan a futamidő hosszabbítás ingyenes, amennyiben a megelőző 5 évben nem történt ilyen célú szerződésmódosítás. Ezt az az adós is kérheti, aki legalább 90 napos elmaradásban van a hiteltörlesztéssel, a futamidő alatt egy alkalommal. Ez esetben legfeljebb 5 évvel hosszabbítható a szerződés.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. t.p.marcsi

  Már megint hülyének nézik a magyar embereket.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

2018. 08. 15.

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.