Betöltés

Iránytű a bankválasztáshoz

szerző: Bankmonitor.hu
2013-04-18

Régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy bankot válts, de igazából még nem szántad el magad? Úgy érzed, túl sok időt vesz igénybe és nem éri meg a fáradtságot? Tartasz tőle, hogy valami elkerüli a figyelmed, amit később megbánsz esetleg? Segítünk, hogy milyen szempontok alapján érdemes elindulni a keresgetésben!

Mindennek az alapja a bankszámla, ezért kezdjük ezzel. Ha nem szeretnél túl sok időt tölteni bankolási szokásaid feltérképezésével, vagy csak egy gyors kitekintést szeretnél, akkor ideális számodra a Bankmonitor.hu nyitóoldalán található egyszerűsített kalkulátor. Segítségével
egyszerűen és gyorsan megadhatod a legfontosabb paramétereket a kereséshez, de még erre sem szükséges feltétlenül időt szentelned. A kalkulátor előre megadott értékeivel is pillanatok alatt konkrét ajánlatok között böngészhetsz, amihez mindössze a
„Melyik a legolcsóbb bank?” gombra kell kattintanod és kezdheted.

Az alapbeállítások átlagos havi jövedelmet és normál bankhasználati szokásokat feltételeznek:

 • bankba érkező jövedelem (munkabér) 150.000 Ft
 • utalás a bankszámláról interneten keresztül havi 5 db 40.000 Ft összértékben
 • készpénzfelvétel havi 2 db saját bankautomatából 50.000 Ft összértékben
 • kártyás vásárlás havi 5 db 40.000 Ft összértékben
 • elektronikus bankszámlakivonat a számlaforgalomról

A fenti beállítások fényében egy igen érdekes helyzettel találod szemben magad, ugyanis a havi költségek alapján jelenleg holtverseny van az első helyen. Bármilyen meglepő, de a beállítások és a számlacsomagokhoz tartozó kondíciók értemében az első évben havi 230 forintot kellene fizetned, ha az alábbi számlacsomagok mellett döntesz:

 • Erste Bank – Szupernulla számlacsomag
 • Citibank – TOP számlacsomag
 • FHB Bank – Aktív számlacsomag

Mégis hogyan tovább ilyen helyzetben?

Első ránézésre azonosak a havi költségek, viszont a második évtől az FHB Bank esetében 398 forintra emelkednek. A számlacsomag
főbb költségeit szemügyre véve rögtön meg is találjuk a magyarázatot erre. A számlához kapcsolódó bankkártya áll a dolog hátterében, ugyanis a második évtől ez már díjköteles (2.020 Ft). Ebből is jól látszik, hogy sosem szabad szimplán az első éves díjakra koncentrálni.

Itt érdemes némi figyelmet szentelni a
további költségtételekre, amit a számla
teljes díjtáblázatában tekinthetsz meg. Az utalásokon és a kártyahasználaton kívül egyéb szolgáltatásokra is szükséged lehet, ami már merőben átrendezheti a kialakult sorrendet.

Nézzünk egy egyszerű példát erre!

A legalapvetőbb biztonsági szolgáltatás a
bankkártyához kapcsolódó SMS szolgáltatás, amely keretében a kártyahasználatról kapunk tájékoztató üzenteket. Ha ezt beállítjuk, akkor a 230 forintos havi költség az Erste Bank esetében 335 forintra, a Citibank esetében 645 forintra, míg az FHB Bank esetében 544 forintra emelkedik. Ha ez alapján döntesz a három számlacsomag közül, akkor az Erste Bankkal jársz a legjobban, hiszen a Citibankhoz képest
3.720 forintot, az FHB Bankhoz képest
2.508 forintot spórolsz éves szinten.

Minidig nézzük meg a kapcsolódó kedvezményeket és ezek feltételeit!

Mindhárom bank díjmentes számlavezetést biztosít, ha jövedelmünk a számlára érkezik. Míg a Citibank és az FHB Bank
bármilyen külső jóváírást elfogad a feltétel teljesítéséhez, addig az Erste Bank esetében
kifejezetten munkabér szükséges ehhez. További kedvezmény az Erste Bank részéről, hogy valamennyi készpénzfelvétel díjmentes, ha az a bank saját ATM hálózatán keresztül valósul meg. Persze ennek csak akkor van jelentősége, ha az alapbeállításoktól eltérően több alkalommal van szükségünk készpénzre. De, ha Te ez alapján döntesz, akkor mindenképpen az Erste Bankkal jársz jobban, mert a másik két bank esetében a tranzakciós adóval megegyező díjat fizetsz a készpénzfelvételekre.

Némileg árnyalja a képet, hogy a Citibank esetében ahhoz, hogy TOP számlacsomaggal rendelkezzünk egy komplett termékcsomagot kell igényelnünk. Ennek a számlacsomagon kívüli része egy hitelkártya (8.280 Ft), egy folyószámla hitelkeret, valamint egy díjmentes Citi Plusz takarék számla is. Természetesen, ha ezekre a termékekre nincs szükségünk, akkor a Citibanktól a további vizsgálódás során eltekinthetünk.

Nézzük meg az elérhető szolgáltatásokat!

Mindhárom banknál 24 órás telefonos ügyfélszolgálat áll rendelkezésünkre, ami nem elhanyagolható, ha esetleg nem boldogulunk az internetbanki felülettel. Így nem kell a felhasználói kézikönyvet bújva a megoldást kutatni, vagy minden alkalommal bankfiókot felkeresni.

Lényeges különbség tapasztalható a fiókok számát illetően, amiben toronymagasan vezet az Erste Bank 142 fiókjával (Citibank-26 fiók, FHB Bank-46 fiók). Persze gondolhatnánk, hogy ez számunkra semmilyen előnyt nem jelent, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a bankfiókoknál szinte mindig van ATM is.

Érdemes figyelmet fordítani a megtakarítási lehetőségekre is!

Amennyiben
betétlekötés keretében szeretnénk fialtatni pénzünket, mindhárom banknál megtehetjük ezt. Némileg elszomorító, hogy a jegybanki alapkamatot (5%) meghaladó ajánlatot kizárólag az FHB Banknál találunk jelenleg, azt is igen rövid 3 hónapos futamidőre. Ügyeljünk arra, hogy az akciós ajánlatok bizonyos feltételekhez (bankhoz érkező új pénz, aktív bankkapcsolat, stb.) kötöttek, ezért ha ez alapján döntünk, mindenképpen nézzük meg, hogy eleget tudunk-e tenni ezeknek.

Azoknak, akik inkább a rugalmasabb megoldásokat kedvelik érdemes mindig a számla típusú megtakarítási lehetőségeket górcső alá venni. Az ajánlatokat szemügyre véve a
Citi Plusz takarék számla kivételével nem találunk említésre méltót a három bank kínálatában jelenleg.

A bankbetéti kamatok csökkenése mellett egyre nagyobb figyelmet érdemelnek az
egyéb befektetési lehetőségek, mint például
a befektetési alapok. Ha nyitottak vagyunk az ilyen típusú befektetésekre, akkor a Citibank, valamint az Erste Bank kínálatában az alapok széles köréből válogathatunk. Arról nem szabad megfeledkezni, hogy a befektetési alapokkal kapcsolatban felmerülnek addicionális költségek is, amelyek hatással vannak a teljes havi költségre.

Amennyiben kedved támadt böngészni a befektetési alapok között, akkor segítségedre lesz a befektetési alap keresőnk ebben!

Jól látszik, hogy a keresgetést már alapvető adatok megadásával el lehet kezdeni, de a megfelelő bank kiválasztása során számos szempontot kell figyelembe venni. A Bankmonitor.hu oldalán minden fontos információt megtalálsz az adott bankkal, valamint termékeivel kapcsolatban, amelyekre a megalapozott döntéshez szükséged van. A legfontosabb, hogy ne sajnáld az időt igényeid és szokásaid felmérésére, mert így biztos, hogy nem hozol olyan döntést, amit esetleg megbánsz a későbbiekben.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.