Betöltés

Itt a bizonyíték: le kell csapni az olcsó személyi hitelekre!

szerző: Bankmonitor
2016-08-01

Előző cikkeinkből azt a következtetést vonhattuk le, hogy a régióban nálunk kell a legmagasabb törlesztőt kifizetni ugyanazért a lakáshitelért. Most azt vizsgáltuk meg, vajon a fogyasztási célú hitelek kamatai hogyan alakulnak és mennyire találunk vonzó lehetőségeket. Van ok az örömre, néhány év alatt sokat javult a hitelfelvevők helyzete.

A régióban még mindig mi vezetjük a sort

A fogyasztási hitelek esetében egyből szembetűnik a lakáshitelhez képest magasabban megállapított hitelkamat. Ennek oka, hogy a fogyasztási hitelekkel nagyobb kockázatot vállalnak a bankok, mivel általában az ilyen hitelek mögött nincs fedezet, továbbá felhasználásuk sincsen konkrét célhoz kötve. Így a bankok magasabb kamatfelárat is várnak az ügyletek után. A hazai bankok kínálatában az elérhető fogyasztási hitelek kamata jelentősen szóródik, de az MNB által közölt adatok alapján 17,6 százalékos THM adódik, míg egy lakáshitel esetében 5,73 százalék.

Persze az átlagos THM nem sok mindent árul el, mivel ha szétnézünk találhatunk ehhez képest kifejezetten kedvező ajánlatokat is. Például, ha 500 ezer forintot szeretnénk felvenni, a Bankmonitor személyi kölcsön keresője az MKB mosoly személyi hitelét adja a legkedvezőbbnek. 3 éves futamidővel 11,37 százalékos THM mellett juthatunk hozzá, ha 150 ezer forint érkezik a számlánkra és aktív bankkapcsolattal rendelkezünk. A személyi hitelek piacán elterjedtek a nem banki szereplők is, azonban ajánlataikban általában nem találkozunk 20 százalék alatti THM-mel, ami természetesen a magasabb törlesztőben is meglátszik.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a régióban ezekkel a kondíciókkal pontosan hol állunk, mivel korábbi vizsgálataink alapján az jött ki, hogy a lakáshitelek esetében – azonos feltételek mellett – nagyobb törlesztőt fizetünk a régiós átlaghoz képest. Nem meglepő módon hasonló a kép tárul elénk a fogyasztási hitelek esetében is, a THM 4 százalékkal magasabb a régió átlagáéhoz képest, ami jelenleg 13,9 százalék közelében mozog.

régió_fogy_hitel

Gyűjtésünk alapján egy átlagos 500 ezer forintos, 3 éves fogyasztási hitel felvétele esetén a havi törlesztő 18 000 forint körül alakul, ami ha a régió átlagát nézzük, 16 500 forint is lehetne. Azt is mondhatjuk egy cseh, vagy szlovák lakos közel 9 százalékkal, vagyis 1500 Ft-tal kisebb törlesztőt fizet havonta. Ha egy lengyel lakos jut átlagos THM mellett hitelhez, akkor a törlesztője akár 3,5 százalékkal is kedvezőbb lehet, mint a magyar piacon érvényes ajánlat esetében.

Pontosan ezért a legjobb tanács, amit adhatunk, az a következő: érdemes minél több bank ajánlatát átböngészni, hiszen mindig lesznek olyan szereplők, akik kedvezőbb feltételek mellett kínálják ugyanazt a terméket. Nem kerül sok utána járásba, ellenben a havi törlesztő-részletet jelentősen csökkenthetjük. Végső soron pedig ez a fontos számunkra.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lefeleződött a kamat

A lakáshitelekhez már vonzó kamat mellett hozzájuthatunk, de vajon milyen kép tárul elénk a fogyasztási hitelek esetében? A válasz az, hogy ezen a fronton is jelentősen csökkentek a kamatok, 2012-ben még átlagosan 30 százalékos THM mellett juthattunk ilyen hitelhez, manapság már akár ennek a feléért is.

Azonban azt érdemes látni, hogy nem csak a piaci folyamatoknak köszönhető ez a csökkenés, mivel szigorodtak a hitelszerződés feltételeire és azok megváltoztatására vonatkozó szabályok is. Ilyen tekintetben fontos a THM plafon bevezetése, amely szerint az adott fogyasztási hitel THM-je maximálisan 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamat értékét, míg a hitelkártyák, folyószámlahitelek, áruhitelek esetében 39 százalékponttal.

A fogyasztási hitelek terén hazánkban is jelentősnek mondhatók a nem-banki szereplők, akiknek a szabályozásának szigorítását a lengyelek nem is olyan régen fejezték be. A lengyelek meghatározzák a minimális tőkét és cégtípust a nem-banki típusú szolgáltatók számára, továbbá plafont vezettek be, mekkora lehet a hitelnél a nem kamatjellegű költség és a késedelmes fizetéssel járó büntetőkamat mértéke. Egyértelmű mind a két ország esetében az irány, a jegybank a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva igyekszik a hitelezés kereteit meghatározni.

1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Budapest Bank Budapest Bank Online Hűség hitel
33603
Havi törlesztő
0.13892
THM
1209708
Teljes visszafizetés
Irány a bank!
Cetelem Bank Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés
Irány a bank!

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

lakásvásárlás

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.