Betöltés

Itt az idő befektetni az olajiparba?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-18

30 dollár alá esett a nyersolaj hordónkénti árfolyama a múlt héten: 12 éve nem voltak ilyen alacsonyan az árak. Az olajipari részvények a tőzsdén valóságos zuhanórepülést mutatnak be. Csütörtök este viszont érdekes hír érkezett: a világ leggazdagabb és legismertebb befektetője, Warren Buffett óriási pénzért vásárolt be egy amerikai olajvállalat részvényeiből. Lehet, hogy nekünk is itt az ideje elgondolkodni, hogy befektessünk az olajiparba?

Valóságos vérfürdő zajlik az olaj árfolyamában. Másfél évvel ezelőtt még 110 dollárba került a világpiacon egy hordó fekete arany, a múlt héten pedig már 30 dollár alatt volt. Az olajipari részvények zuhannak, s sorra jelennek meg a vadabbnál vadabb jóslatok. Néhány napja volt olyan elemző, aki azt jövendölte, hogy nemsokára ingyen fogják adni az olajat. Sőt, szerinte akár negatív tartományba is eshet az ára.

olaj árfolyam

Érdemes ilyen hangulatban elővenni egy ősi bölcsességet: soha ne az alapján válasszunk befektetést, hogy az hogyan teljesített a múltban! A csordaszellem ritkán kifizetődő hosszú távon. Ha valaminek az ára a múltban már sokat emelkedett, akkor attól nem lesz biztosabb, hogy a jövőben is emelkedni fog. Sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz.

Nagy idézetek

Rothshild báró a 18. század egyik leggazdagabb embere volt és a neve a mai napig ismert a befektetési szakmában. Neki szokás tulajdonítani azt a híres idézetet, mely szerint:

„Akkor fektess be, amikor vér folyik az utcán. Még akkor is, ha az a saját véred.”

Warren Buffett, a világ 13. leggazdagabb embere – aki már 85 éves és a mai napig főállású befektető – így fogalmazta meg ugyanezt:

„Akkor legyél kapzsi, amikor mások rettegnek, és akkor rettegj, amikor mindenki kapzsi körülötted!”

Buffettnek nem csak a szája jár

Persze nehéz eldönteni, hogy mikor jön el az a pont, amikor már nem esik lejjebb egy befektetés ára, de nem is biztos, hogy ez kell legyen a cél, ha hosszú távon gondolkodunk. Talán erre utal az a csütörtöki hír is, miszerint a fent említett Warren Buffett a napokban összesen 450 millió dollárért (130 milliárd forint!) vásárolt egy olajipari cégnek, a Philips 66-nak a részvényeiből. A guru hét teljes napon át vásárolta a részvényeket, amikből már korábban is volt neki, így már ez a harmadik legnagyobb befektetése a portfóliójában. Összesen már 5.3 milliárd dollárt, azaz 1500 milliárd forintot fektetett be a cégbe. Ennyi pénzért meg lehetne vásárolni az egész MOL-t, vagy majdnem az egész OTP-t.

Ha éppen befektetést keresel Magadnak, használd a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog megtalálni azt a megoldást, ami tetszik Neked.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hogyan követhetjük?

Fontos, hogy a Buffett által vásárolt részvények egy olajfinomító és nem egy olajkitermelő részvényei. Nagy különbség, hiszen a finomítók vásárolják a kitermelt olajat, így nekik inkább pozitív az, ha az általuk felvásárolt olaj árfolyama esik. Ennek ellenére érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan követhetjük a milliárdos befektető stratégiáját.

 1. Megvásárolhatjuk magát a Philips 66 részvényeit, ahogy Buffett is tette. Jelenleg is ott jár az árfolyam az amerikai tőzsdén, ahol ő vette. Kell hozzá egy értékpapír számla egy olyan szolgáltatónál, aki eléri az amerikai tőzsdét, van ilyenből bőven Magyarországon. Ezzel pont ugyanazt fogjuk csinálni, mint amit ő csinált, viszont egyedi részvényekbe fektetni igen kockázatos.
 2. Kereshetünk befektetési alapot, ami olajipari részvényekbe fektet. A hazai befektetési szolgáltatóknál nem nagyon van ilyen, az Erste Befektetési Zrt-nél találhatunk párat, de azok sem forintban jegyzettek, hanem jellemzően euróban, vagy dollárban. Ezek már alapok, amik kevésbé kockázatosak, mint egy egyedi részvény, de az a bajuk, hogy nem csak olajfinomítók részvényei vannak benne, tehát ezekkel biztos nem teljesen azt a stratégiát fogjuk megvalósítani, amit Buffett követ.
 3. Vásárolhatunk tőzsdén kereskedett befektetési alapot, vagyis ETF-et. Ebből van egy, ami kimondottan csak olajfinomítók részvényeibe fektet, az amerikai tőzsdén CRAK jelzéssel (ticker) kereskednek vele. Előnye ennek, hogy azt a stratégiát valósítja meg, amit vélhetően Buffett is követett, miközben több cégbe fektet, nem csak egyetlenbe, ami csökkenti a kockázatot. A Bankmonitor csapatában viszont még senkinek nem volt tapasztalata ezzel az ETF-fel, és kockázatot jelent, hogy nincs még nagy múltja, csak tavaly szeptemberben indult.
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése

  A Nemzetközi Energia Ügynökség jövőbeli szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó előrejelzése, a megújulók gyors előretörésével csak 10 év alatt jelentősen bezuhant és majdnem kilaposodott. Ha ezt a trendet... The post A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.