Itt egy banánhéj, amire ingatlanvásárláskor nem kellene rálépned: a zártkert rejtélyei

 • 2016.04.01.
 • szerző: bankmonitor

Manapság egyre többen gondolják, hogy kicsit kijjebb költöznek a nyüzsgő várostól. Keresgélés közben sokszor találhatsz zártkerti ingatlant. De tudod, hogy pontosan mit takar ez a fogalom? Hogyan veheted meg egyáltalán? Kaphatsz-e hitelt? Most minden kiderül!

Mi is a zártkert?

A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.  A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.

A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak (sőt, még most is azok) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek. Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a “zártkert” a külterülethez tartozik.

Mi a fő különbség bel-és külterület között?

A belterület általában a település azon része, ahol a lakóházak állnak a hozzájuk tartozó telkekkel. A külterület ugyan még a településhez tartozik, de itt a beépíthetőség általában csak néhány százalék. Az önkormányzatoknak a belterületi ingatlanok tekintetében nagyobb a felelősségük. Meg kell teremteni az infrastruktúrát, úthálózatot, közműveket, szemétszállítást. Külterületen a feladatkör sokkal kisebb, ami megnehezítheti az életedet.

Amennyiben zártkertben lévő ingatlant szeretnél megvásárolni, akkor lényeges körülmény, hogy a tulajdoni lapon mi a megnevezése a szóban forgó ingatlannak.

Ha például gazdasági épület, akkor hiába lakás minőségű az épület, nem számít lakóingatlannak, nincs hozzá se lakáshitel se CSOK.

A zártkertek is Földforgalmi törvény hatálya alá tartoztak, értékesítésük a földekre irányadó szabályok szerint történhetett. Így eladásuknál egy röpke 6-8 hónapos procedúrát kellett végigjárni. De mindez már a múlt! A Földtörvény pozitívan változott. 2016. december 31-ig ingyenesen ki lehet vonni a zártkerti ingatlanokat a művelési ág alól. Egyszerűen az illetékes Földhivatalhoz kell fordulni, kitölteni a kérelmet a többi már automatikusan megy.

A besorolása ezek után már művelési ág alól kivett zártkert lesz. Ezen a ponton pedig már tovább lehet lépni és egyeztetni az adott önkormányzattal a település rendezési tervekről. Így könnyen kideríthető, hogy tervben van-e egyáltalán a belterületbe vonás, vagy sem.

Kaphatsz-e hitelt zártkerti ingatlanra?

Ez egy nagyon kényes kérdés. Sokszor tip-top házikók állnak gazdasági épület minősítéssel egy-egy zártkerti telken. Ha a fizikai valóságot nézed, ez lakóház, ha a tulajdoni lapot, akkor gazdasági épület.

Ezzel meg is adtuk a választ. A bankok – nagyon kevés kivétellel – csak olyan ingatlant fogadnak be hitel mögé fedezetként, ahol a tulajdoni lap, a térképmásolat és a valóság teljes körűen megegyeznek.

Jó eséllyel csak akkor vehetsz fel ilyen ingatlanra lakáshitelt, ha sikerült belterületbe vonni azt.

Hogy milyen kondíciókkal vehetsz fel lakáshitelt, kalkulátorunk segítségével könnyen megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 Ha hasonló cipőben jársz, biztosan van kérdésed. Ne habozz, írd meg nekünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

9 Hozzászólás

 • gergely kati 2017-01-13 19:40:01 - Válasz

  Nem jó tanács arra biztatni, hogy “kivett” zártkerti területté változtassuk a pl.szőlő+gazd.-i épület megjelölésű zártkertet, mert ha a változást bejegyzik ugyanakkor teljesen reménytelen a belterületbe vonás akkor a területen semmi nem változtatható. Pl. a gazdasági épület bővítése ha még lehetséges a max. beépítési % függvényében, az sem engedélyeztethető.

 • kíváncsi 2017-01-23 18:03:31 - Válasz

  Van esély a korábban zártkertként és gazdasági épületként nyilvántartott ingatlanok hitelezésére? Miért tartózkodnak a bankok, amikor világos, hogy lenne ezekre az ingatlanokra igény? Mik az erre vonatkozó kilátások?

 • Németh Jozsefné 2017-07-23 14:50:18 - Válasz

  M t jelent a kert müvelésü ágú külterületi ingatlan ez egyenlő a zártkert ingatlannal???? Eladni kéne,de nem tudom milyen címen lehet .Mikor vettük,
  “kert müvelésü águ külterületi ingatlanként” jegyezte az ügyvéd.
  Ha válaszolnának nagyon megköszönném:Németh Józsefné

  • bankmonitor.hu 2017-07-24 08:11:50 - Válasz

   Tisztelt Németh Józsefné! A legegyszerűbben az ingatlan tulajdoni lapján tudja megnézni a besorolást és az övezetet is. A kert egy művelési ág megjelölése, nem feltétlenül azonos a zártkerttel. A helyi önkormányzat tud ezzel kapcsolatban pontos felvilágosítást adni.

 • Németh Jozsefné 2017-07-23 14:53:46 - Válasz

  mikor vettük a kertet az ügyvéd” kert müvelésü águ külterülei ingatlannak jegyezte”El
  szerertnénk adni milyen címen adható el????

 • Németh Jozsefné 2017-07-23 14:55:33 - Válasz

  Mért nem fogadják a kérdésem?????????????????

 • Németh Jozsefnéi 2017-07-23 14:57:06 - Válasz

  Mért nem fogadják a kérdésem

 • veres mihály 2017-07-30 16:05:15 - Válasz

  Szeretném megkérdezni Debrecenben külterületen,ha a kert művelési ág alól kivont terület lett, akkor lakó épület beépítését lehet-e és hány %-ban?Várom segítő válaszát!

 • Tükrös 2017-08-28 18:00:37 - Válasz

  Még mindig megdöbbenéssel ütközök bele a tudatlansággal párosuló impotens bénáskodás eseteibe, többek közt vagyont illető ügyekben. Szóval azt nem tudni, hogy telekügyekben a helyi önkormányzat és az illetékes földhivatal tud felvilágosítást adni – megdöbbentő. repüljön csak szépen a sült galamb a szinte már kitátani is nehéz szájikóba, a karosszékben ülve, és persze minél több pénz legyen a bevételi oldalon a következménye. Majd amikor kiderül, hogy Öfensége a Lusta és Buta Átlagember felszólítására nem ugrik azonnal a kiscsicskásnak tekintett szakember – jön a hiszti és a számonkérés. Pénzt akarsz csinálni a vagyontárgyadból? Akkor nézz utána a lehetőségeidnek logikusan és önállóan. A fene egye meg!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.