Betöltés

Itt egy banánhéj, amire ingatlanvásárláskor nem kellene rálépned: a zártkert rejtélyei

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-01

Manapság egyre többen gondolják, hogy kicsit kijjebb költöznek a nyüzsgő várostól. Keresgélés közben sokszor találhatsz zártkerti ingatlant. De tudod, hogy pontosan mit takar ez a fogalom? Hogyan veheted meg egyáltalán? Kaphatsz-e hitelt? Most minden kiderül!

Mi is a zártkert?

A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.  A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.

A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak (sőt, még most is azok) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek. Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a “zártkert” a külterülethez tartozik.

Mi a fő különbség bel-és külterület között?

A belterület általában a település azon része, ahol a lakóházak állnak a hozzájuk tartozó telkekkel. A külterület ugyan még a településhez tartozik, de itt a beépíthetőség általában csak néhány százalék. Az önkormányzatoknak a belterületi ingatlanok tekintetében nagyobb a felelősségük. Meg kell teremteni az infrastruktúrát, úthálózatot, közműveket, szemétszállítást. Külterületen a feladatkör sokkal kisebb, ami megnehezítheti az életedet.

Amennyiben zártkertben lévő ingatlant szeretnél megvásárolni, akkor lényeges körülmény, hogy a tulajdoni lapon mi a megnevezése a szóban forgó ingatlannak.

Ha például gazdasági épület, akkor hiába lakás minőségű az épület, nem számít lakóingatlannak, nincs hozzá se lakáshitel se CSOK.

A zártkertek is Földforgalmi törvény hatálya alá tartoztak, értékesítésük a földekre irányadó szabályok szerint történhetett. Így eladásuknál egy röpke 6-8 hónapos procedúrát kellett végigjárni. De mindez már a múlt! A Földtörvény pozitívan változott. 2016. december 31-ig ingyenesen ki lehet vonni a zártkerti ingatlanokat a művelési ág alól. Egyszerűen az illetékes Földhivatalhoz kell fordulni, kitölteni a kérelmet a többi már automatikusan megy.

A besorolása ezek után már művelési ág alól kivett zártkert lesz. Ezen a ponton pedig már tovább lehet lépni és egyeztetni az adott önkormányzattal a település rendezési tervekről. Így könnyen kideríthető, hogy tervben van-e egyáltalán a belterületbe vonás, vagy sem.

Kaphatsz-e hitelt zártkerti ingatlanra?

Ez egy nagyon kényes kérdés. Sokszor tip-top házikók állnak gazdasági épület minősítéssel egy-egy zártkerti telken. Ha a fizikai valóságot nézed, ez lakóház, ha a tulajdoni lapot, akkor gazdasági épület.

Ezzel meg is adtuk a választ. A bankok – nagyon kevés kivétellel – csak olyan ingatlant fogadnak be hitel mögé fedezetként, ahol a tulajdoni lap, a térképmásolat és a valóság teljes körűen megegyeznek.

Jó eséllyel csak akkor vehetsz fel ilyen ingatlanra lakáshitelt, ha sikerült belterületbe vonni azt.

Hogy milyen kondíciókkal vehetsz fel lakáshitelt, kalkulátorunk segítségével könnyen megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

 Ha hasonló cipőben jársz, biztosan van kérdésed. Ne habozz, írd meg nekünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

17 Hozzászólás

 1. gergely kati

  Nem jó tanács arra biztatni, hogy “kivett” zártkerti területté változtassuk a pl.szőlő+gazd.-i épület megjelölésű zártkertet, mert ha a változást bejegyzik ugyanakkor teljesen reménytelen a belterületbe vonás akkor a területen semmi nem változtatható. Pl. a gazdasági épület bővítése ha még lehetséges a max. beépítési % függvényében, az sem engedélyeztethető.

 2. kíváncsi

  Van esély a korábban zártkertként és gazdasági épületként nyilvántartott ingatlanok hitelezésére? Miért tartózkodnak a bankok, amikor világos, hogy lenne ezekre az ingatlanokra igény? Mik az erre vonatkozó kilátások?

 3. Németh Jozsefné

  M t jelent a kert müvelésü ágú külterületi ingatlan ez egyenlő a zártkert ingatlannal???? Eladni kéne,de nem tudom milyen címen lehet .Mikor vettük,
  “kert müvelésü águ külterületi ingatlanként” jegyezte az ügyvéd.
  Ha válaszolnának nagyon megköszönném:Németh Józsefné

  1. bankmonitor.hu

   Tisztelt Németh Józsefné! A legegyszerűbben az ingatlan tulajdoni lapján tudja megnézni a besorolást és az övezetet is. A kert egy művelési ág megjelölése, nem feltétlenül azonos a zártkerttel. A helyi önkormányzat tud ezzel kapcsolatban pontos felvilágosítást adni.

 4. Németh Jozsefné

  mikor vettük a kertet az ügyvéd” kert müvelésü águ külterülei ingatlannak jegyezte”El
  szerertnénk adni milyen címen adható el????

 5. Németh Jozsefné

  Mért nem fogadják a kérdésem?????????????????

 6. Németh Jozsefnéi

  Mért nem fogadják a kérdésem

 7. veres mihály

  Szeretném megkérdezni Debrecenben külterületen,ha a kert művelési ág alól kivont terület lett, akkor lakó épület beépítését lehet-e és hány %-ban?Várom segítő válaszát!

 8. Tükrös

  Még mindig megdöbbenéssel ütközök bele a tudatlansággal párosuló impotens bénáskodás eseteibe, többek közt vagyont illető ügyekben. Szóval azt nem tudni, hogy telekügyekben a helyi önkormányzat és az illetékes földhivatal tud felvilágosítást adni – megdöbbentő. repüljön csak szépen a sült galamb a szinte már kitátani is nehéz szájikóba, a karosszékben ülve, és persze minél több pénz legyen a bevételi oldalon a következménye. Majd amikor kiderül, hogy Öfensége a Lusta és Buta Átlagember felszólítására nem ugrik azonnal a kiscsicskásnak tekintett szakember – jön a hiszti és a számonkérés. Pénzt akarsz csinálni a vagyontárgyadból? Akkor nézz utána a lehetőségeidnek logikusan és önállóan. A fene egye meg!

 9. Pataki Ferenc

  Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy vettem egy zártkerti ingatlant amire úgy e nincs építési engedély nem belterületi ingatlan. mert ha később belterületi részre sorolják akkor automatikusan meg kapja a besorolást vagy elkel bontani a házat? Ami több éve felvan építve.!

 10. szgyöngyös

  Mi már 8 éve csak falba ütközünk.Ugyanis az Önkormányzat 8 éve az itt lévő zártkerteket belterületté nyilvánított(kivett belterületi ingatlan LKE1),ez kb.15-20 telektulajdonost érintett.A belterületbe vonás ktg-et a telektulajdonosok fizették be.Senki nem kérte a belterületbe vonást,az Önkormányzat küldött ki egy levelet,hogy ezt a részt belterületbe vonnák és x összeget fizessünk,amit szinte minden tulajdonos be is fizetett,azt remélve,hogy hűűűű most belterület lesz és lehet építeni rá és így a telek is többet fog éri.Így viszont egy vasat sem ér,teljesen leértéktelenítették az itt lévő telkeket.Jobban jártunk volna,ha zártkert marad,mert arra legalább lehetett volna építeni 3 %-os beépíthetőséggel.Úttal kapcsolatosan a kert tulajdonosok,pontosabban 1 telektulajdonos nem írta alá,ahol kijelölték az utat.Ennek ellenére belterületté nyilvánították és most itt állunk út nélkül.Sokan más telkén keresztül tudják megközelíteni a telket.Az Önkormányzat arra hivatkozik,hogy a telektulajdonosok oldják meg az út problémát,mivel itt a telkek 90 %-a nadrágszíjtelek és ezt az egészet egybe kellene venni és újra osztani.Viszont itt 30 éve épültek házak nem sok de épült,amit ugye senki nem szándékozik lebontani,ami érthető is.Véleményünk szerint ez törvénysértő az a zsarolási módszer,amellyel egyénekre hárítják a tehetetlenségét!
  Szeretnék tanácsot kérni,hogy ilyen esetben milyen megoldás lenne,amivel az Önkormányzatot meg tudnánk szorongatni.
  A másik problémám,hogy a tömb közepén van 2 telkünk(nem utca fronti),ami közvetlen szomszédos egymással(16 m széles 60 m hosszú).Most ehhez vásároltunk egy másik telket (9,6 m széles és 60 m hosszú),ami utca fronti és a másik 2 telekkel szomszédos.Ezt a 3 telket szeretnénk egybe íratni,de az Önkormányzatnál a Jegyző nem járul hozzá,mert a geometria látképe nem fér bele.Az utca fronti telekre kapnánk építési engedélyt,de arra egy normális házat nem lehet építeni,az oldalhatárok elhagyása miatt.Ezért szeretnénk egybe íratni,hogy a szélesebb telekre tudnánk egy normális házat építeni.
  A földhivatal részéről nem gond az egybeíratás,de szükséges az Önkormányzat hivatalos állásfoglalása,amit nem kapunk meg.
  Segítséget szeretnék kérni,hogy erre a problémára mi lenne a megoldás?

 11. Reményvesztett

  Csak egy kérdésem volna. Művelési ág alól kivont külterületi telekre semmi esély lakóingatlan besorolású építményt rakni? Csak gazdasági épületet?

  1. Radev Gergő

   Ahogy én tudom birtokközpont létesíthető, de nem minden esetben – egyébként a külterületi beépítési százalék miatt (3-5%) általában nem jön ki egy tisztességen lakóingatlan alapterülete – nyaraló, hajlék igen.
   Esetleges egyedi, önkormányzati engedély még szóba jöhet, de ennek az ügymenetét még én is kutatom – ha tudtak előrelépni az ügyben, megköszönöm ha tájékoztatnak róla.

 12. Krisztian

  Üdv. Van egy belterületi gazdasági épület és udvar elnevezésű telkem. Ezt át tudom minősíttetni építési telekké? Ha igen, mi a folyamata? Milyen költséggel jár? Köszönöm

  1. Sándorfi Balázs

   Ezzel mindenképpen az önkormányzathoz érdemes fordulni. Településenként eltérő lesz a válasz.

 13. Laci

  Jónapot!
  Megttudnák mondani melyik bank ad hitelt zártkertre ami művelési ág alol kivett és víz villany van rajta?
  Írtak hogy “nagyon kevés” melyek azok?
  Köszönöm!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Laci!

   Ez nagyon sok tényező függvénye. Kérjük töltse ki lakáshitel kalkulátorunkat azért, hogy ott hivatalos úton megadhassa nekünk az adatait! Csak ekkor kereshetjük meg Önt, és örömmel segítünk megtalálni az Ön esetére a megoldást!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Minden egy helyen a július 1-től elérhető falusi CSOK-ról

2019. 05. 21.

Július 1-től igényelhető a falusi CSOK, aminek feltételeiről az elmúlt hónapokban mi is folyamatosan írtunk, ahogy újabb és újabb információmorzsák derültek ki róla. Most összefoglaljuk a végleges tudnivalókat a hatályos...

Blogajánló