Betöltés

Itt vannak a forintosítás szabályai!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-17

A mai napon benyújtották a forintosítást szabályozó törvényjavaslatot. Azokat a szerződéseket kell majd kötelezően forintra váltani, amelyek deviza, vagy deviza alapú jelzálogkölcsönök, azaz ingatlannal fedezett hitelek. Lesz lehetőség visszautasítani az átváltást, de csak igen szigorú feltételek teljesülése esetén. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Mely hitelek érintettek?

A benyújtott törvényjavaslat egyrészt a forintosítást, másrészt a hitelek kamatszintjének helyreállítását szabályozza.

 • A forintosítást kizárólag a deviza, vagy deviza alapú jelzálogkölcsön (ingatlannal fedezett) szerződésekre kell elvégezni, ezeken belül viszont vonatkozik a lakáscélú hitelekre, és az egyéb, például szabad felhasználású hitelekre is.
 • A kamatszint helyreállítása a deviza, deviza alapú, és forint alapú szerződésekre is vonatkozik, függetlenül azok céljától. Tehát a pénzügyi lízingre, személyi kölcsönre, gépjárműhitelre is.
 • Mindkét fenti esetben a 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött hitelszerződések érintettek, amelyek 2015. február 1-jén még nem szűntek meg, és a már felmondott hitelek egy része szintén érintett.

Az elszámolást követően a hitel hátralevő futamideje határozza meg, hogy milyen gyakran változhat majd a referencia-kamatlábhoz kötött kölcsön (az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár) esetén a kamatfelár, illetve a fix kamatozású hitelek esetén a kamatok:

 • 16 évnél hosszabb futamidő esetén 5 évente
 • 9, de legfeljebb 16 éves hátralévő futamidő esetén 4 évente
 • 3, de legfeljebb 9 éves hátralévő futamidő esetén 3 évente

Kell-e majd a hitelszerződéseket módosítani?

 • Nem kell külön közjegyzői okiratba foglalni.
 • Ha kezes van a hitelben, vagy az adóstól eltérő személy a tulajdonos (zálogkötelezett), ezen személyek külön hozzájárulása sem szükséges.
 • Nem módosul a tulajdoni lapon szereplő bejegyzés sem.

A forintosítással kapcsolatos legfontosabb információk:

 • az átváltás CHF alapú hitelek esetében 256,5 Ft-os árfolyamon, EUR alapú hiteleknél 308,97 Ft-os árfolyamon, JPY alapú hiteleknél pedig 2,1 Ft-os árfolyamon fog történni
 • az így átváltott hitelek csak referencia kamathoz kötöttek lehetnek, és a három havi BUBOR-hoz fognak igazodni (az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár)
 • az átváltott hitel kamata nem haladhatja meg a kezdeti kamatszintet
 • a hitelek fentebb részletezett kamatfelára nem lehet kevesebb, mint 2%, és nem lehet több
  1. lakáscélú hiteleknél 5,5%-nál,
  2. egyéb célú hiteleknél 7%-nál

Az ügyfelek levélben fogják megkapni a szerződés módosult szövegezését, valamint az új törlesztőrészleteket tartalmazó táblázatot.

Mi a teendő, ha nem szeretnénk élni a forintosítás lehetőségével?

Külön MNB rendelet fogja szabályozni, hogy milyen formában nyújthat be kérelmet az adós, ha nem szeretné forintosítani a szerződését. Ha több adós van a hitelben, akkor minden adósnak alá kell írnia az erre irányuló kérelmet.

Ezekben az esetekben utasítható vissza a forintosítás:

Ingyenes felmondásra és hitelkiváltásra is van lehetőség

Az adós felmondhatja a hitelszerződést, ha a teljes tartozást egy összegben megfizeti. Ehhez vehet fel hitelt akár más, akár ugyanannál a banknál. Ekkor

Amit még a törvényjavaslat kimond:

A törvény hatálybalépését követően megszűnik a gyűjtőszámla hitelbe történő belépés lehetősége.

Ha arra vagy kíváncsi, a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. zammi4

  Kiváncsi lennék a véleményetekre, mert a %-ban meghatározott kezelési költség elszámolása nem tiszta nekem.
  2008 jüliusban vettem fel CHF “alapú” hitelt. A kezdeti kamatszint 2,7 %, a kezelési költség 2,9% volt. Ha jól láttam, akkor a hitelfelvételkor a CHF LIBOR kb. 2,5 % volt.
  Tehát ha kizárólag a kamtra vonatkozó felárat nézem, akkor az csupán 0,4 % (A eset), ha a kezelési költséget is figyelembe veszem, akkor 3,1 % (B eset). Tehát, ha a referencia kamat (3 havi BUBOR) az átváltáskor 2,1 %, akkor A esetben 2,1%+2% (mert ennyi a minimum kamatfelár)= 4,1 % kamat+ az eredeti 2,9 % kezelési költség= 7% THM? VAGY B eset: 2,1 %+3,1% (kamatfelár)= 5,2 % THM?? Nagyon nem mindegy!!! Előre is köszönöm, ha valaki tud nekem válaszolni

 2. Józsi Bácsi

  Üdv! Nem látom a törvényjavaslatban az életbiztosítással kombinált hitelek rendezését. szeretném szakértők segítségét kérni az ügyemben.

  2009. januárban vettem fel 10 évre 5 millió forint hitelt 186 forintos árfolyamon. (26.882 Euro) Azóta egyrészről fizetem az immár 10,5%-ra dagadt kamatot és költséget (240-250 Euro/hó), valamint az életbiztosítás díját (jelenleg 43 eFt/hó). A tőkém ugyebár jelenleg is megegyezik a felvett deviza összeggel. 2013. októbere óta beléptem az árfolyamgátba, így a kamatot 180 Ft/Euro árfolyamon fizetem.

  A tisztességtelen kamatemelés és az árfolyamgátba lépés előtti magas árfolyam miatt feltételezem, hogy nekem is jár vissza valami kis összeg, amivel lecsökkentik a tőketartozásom.

  A kérdés azonban adja magát: hogyan fogják forintosítani a hitelem? Az eredeti tőke forintosítása esetemben azt jelentené, hogy a forintos hitelem 6,9 millió forint lenne! Jó, valamennyivel kevesebb, mert a tisztességtelen résszel csökken a tőke, de hát ez akkor is sok!

  Az életbiztosításnak nyilván van egy visszavásárlási értéke, ami remélem már meghaladja a 2 millió forintot. Ezt beszámítják majd tőketörlesztésnek, vagy az megy tovább és nem veszik figyelembe a forintosításnál? Ennek azért van jelentősége, mert az életbiztosítás a lejáratkor a tőke törlesztésére szolgál(na) majd. Ez az összeg jóval magasabb, mint ha most visszavásárlási értéken kapom vissza, tehát itt is buknék egy igen kiadósat.

  Anélkül, hogy ismerném a törvényt pontról-pontra és úgy gondolom, hogy esetemben az lenne a legkifizetődőbb, ha maradnék deviza hiteles és az élő árfolyamgátas szerződésem alapján fizetném tovább a lecsökkentett kamatot, valamint még 4 évig az életbiztosítást. Messze van még, amikor jönnek a végrehajtási rendeletek, segítségek, de addig is szeretném előre látni, hogy vajon mi várható ebben a speciális esetben.

  Köszönöm szépen

 3. mferika

  Üdv! Mi 2077 októberben yen alapu hitelt lakáskasszával vettünk fel.A lakáskassza 2015 októberében szűnik meg.így nem tudom, hogy hogyan és mi módon járok jobban, lehet e előtte forintositani, vagy illetve megéri e vagy sem. 11.milliót vetttünk fel 30 évre.

 4. mferika

  Üdv!
  Még egy kérdésem lenne, aki az árfolyamgátba lépett be, azokra milyen szabályok vonatkoznak.
  Köszönöm.

 5. bankmonitor.hu

  @mferika: A jen alapú lakáskasszával kombinált hiteleket is automatikusan február 1-es fordulónappal forintra váltják.

  Az árfolyamgáttal érintett hitelekről itt olvashat részletesen: link to bankmonitor.hu

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.