Itt vannak a forintosítás szabályai!

Itt vannak a forintosítás szabályai!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-17
 

A mai napon benyújtották a forintosítást szabályozó törvényjavaslatot. Azokat a szerződéseket kell majd kötelezően forintra váltani, amelyek deviza, vagy deviza alapú jelzálogkölcsönök, azaz ingatlannal fedezett hitelek. Lesz lehetőség visszautasítani az átváltást, de csak igen szigorú feltételek teljesülése esetén. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Mely hitelek érintettek?

A benyújtott törvényjavaslat egyrészt a forintosítást, másrészt a hitelek kamatszintjének helyreállítását szabályozza.

  • A forintosítást kizárólag a deviza, vagy deviza alapú jelzálogkölcsön (ingatlannal fedezett) szerződésekre kell elvégezni, ezeken belül viszont vonatkozik a lakáscélú hitelekre, és az egyéb, például szabad felhasználású hitelekre is.
  • A kamatszint helyreállítása a deviza, deviza alapú, és forint alapú szerződésekre is vonatkozik, függetlenül azok céljától. Tehát a pénzügyi lízingre, személyi kölcsönre, gépjárműhitelre is.
  • Mindkét fenti esetben a 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött hitelszerződések érintettek, amelyek 2015. február 1-jén még nem szűntek meg, és a már felmondott hitelek egy része szintén érintett.

Az elszámolást követően a hitel hátralevő futamideje határozza meg, hogy milyen gyakran változhat majd a referencia-kamatlábhoz kötött kölcsön (az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár) esetén a kamatfelár, illetve a fix kamatozású hitelek esetén a kamatok:

  • 16 évnél hosszabb futamidő esetén 5 évente
  • 9, de legfeljebb 16 éves hátralévő futamidő esetén 4 évente
  • 3, de legfeljebb 9 éves hátralévő futamidő esetén 3 évente

Kell-e majd a hitelszerződéseket módosítani?

  • Nem kell külön közjegyzői okiratba foglalni.
  • Ha kezes van a hitelben, vagy az adóstól eltérő személy a tulajdonos (zálogkötelezett), ezen személyek külön hozzájárulása sem szükséges.
  • Nem módosul a tulajdoni lapon szereplő bejegyzés sem.

A forintosítással kapcsolatos legfontosabb információk:

  • az átváltás CHF alapú hitelek esetében 256,5 Ft-os árfolyamon, EUR alapú hiteleknél 308,97 Ft-os árfolyamon, JPY alapú hiteleknél pedig 2,1 Ft-os árfolyamon fog történni
  • az így átváltott hitelek csak referencia kamathoz kötöttek lehetnek, és a három havi BUBOR-hoz fognak igazodni (az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár)
  • az átváltott hitel kamata nem haladhatja meg a kezdeti kamatszintet
  • a hitelek fentebb részletezett kamatfelára nem lehet kevesebb, mint 2%, és nem lehet több
    1. lakáscélú hiteleknél 5,5%-nál,
    2. egyéb célú hiteleknél 7%-nál

Az ügyfelek levélben fogják megkapni a szerződés módosult szövegezését, valamint az új törlesztőrészleteket tartalmazó táblázatot.

Mi a teendő, ha nem szeretnénk élni a forintosítás lehetőségével?

Külön MNB rendelet fogja szabályozni, hogy milyen formában nyújthat be kérelmet az adós, ha nem szeretné forintosítani a szerződését. Ha több adós van a hitelben, akkor minden adósnak alá kell írnia az erre irányuló kérelmet.

Ezekben az esetekben utasítható vissza a forintosítás:

Ingyenes felmondásra és hitelkiváltásra is van lehetőség

Az adós felmondhatja a hitelszerződést, ha a teljes tartozást egy összegben megfizeti. Ehhez vehet fel hitelt akár más, akár ugyanannál a banknál. Ekkor

Amit még a törvényjavaslat kimond:

A törvény hatálybalépését követően megszűnik a gyűjtőszámla hitelbe történő belépés lehetősége.

Ha arra vagy kíváncsi, a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés