Itt vannak a forintosítás szabályai!

 • 2014.11.17.
 • szerző: bankmonitor

A mai napon benyújtották a forintosítást szabályozó törvényjavaslatot. Azokat a szerződéseket kell majd kötelezően forintra váltani, amelyek deviza, vagy deviza alapú jelzálogkölcsönök, azaz ingatlannal fedezett hitelek. Lesz lehetőség visszautasítani az átváltást, de csak igen szigorú feltételek teljesülése esetén. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Mely hitelek érintettek?

A benyújtott törvényjavaslat egyrészt a forintosítást, másrészt a hitelek kamatszintjének helyreállítását szabályozza.

 • A forintosítást kizárólag a deviza, vagy deviza alapú jelzálogkölcsön (ingatlannal fedezett) szerződésekre kell elvégezni, ezeken belül viszont vonatkozik a lakáscélú hitelekre, és az egyéb, például szabad felhasználású hitelekre is.
 • A kamatszint helyreállítása a deviza, deviza alapú, és forint alapú szerződésekre is vonatkozik, függetlenül azok céljától. Tehát a pénzügyi lízingre, személyi kölcsönre, gépjárműhitelre is.
 • Mindkét fenti esetben a 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött hitelszerződések érintettek, amelyek 2015. február 1-jén még nem szűntek meg, és a már felmondott hitelek egy része szintén érintett.

Az elszámolást követően a hitel hátralevő futamideje határozza meg, hogy milyen gyakran változhat majd a referencia-kamatlábhoz kötött kölcsön (az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár) esetén a kamatfelár, illetve a fix kamatozású hitelek esetén a kamatok:

 • 16 évnél hosszabb futamidő esetén 5 évente
 • 9, de legfeljebb 16 éves hátralévő futamidő esetén 4 évente
 • 3, de legfeljebb 9 éves hátralévő futamidő esetén 3 évente

Kell-e majd a hitelszerződéseket módosítani?

 • Nem kell külön közjegyzői okiratba foglalni.
 • Ha kezes van a hitelben, vagy az adóstól eltérő személy a tulajdonos (zálogkötelezett), ezen személyek külön hozzájárulása sem szükséges.
 • Nem módosul a tulajdoni lapon szereplő bejegyzés sem.

A forintosítással kapcsolatos legfontosabb információk:

 • az átváltás CHF alapú hitelek esetében 256,5 Ft-os árfolyamon, EUR alapú hiteleknél 308,97 Ft-os árfolyamon, JPY alapú hiteleknél pedig 2,1 Ft-os árfolyamon fog történni
 • az így átváltott hitelek csak referencia kamathoz kötöttek lehetnek, és a három havi BUBOR-hoz fognak igazodni (az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár)
 • az átváltott hitel kamata nem haladhatja meg a kezdeti kamatszintet
 • a hitelek fentebb részletezett kamatfelára nem lehet kevesebb, mint 2%, és nem lehet több
  1. lakáscélú hiteleknél 5,5%-nál,
  2. egyéb célú hiteleknél 7%-nál

Az ügyfelek levélben fogják megkapni a szerződés módosult szövegezését, valamint az új törlesztőrészleteket tartalmazó táblázatot.

Mi a teendő, ha nem szeretnénk élni a forintosítás lehetőségével?

Külön MNB rendelet fogja szabályozni, hogy milyen formában nyújthat be kérelmet az adós, ha nem szeretné forintosítani a szerződését. Ha több adós van a hitelben, akkor minden adósnak alá kell írnia az erre irányuló kérelmet.

Ezekben az esetekben utasítható vissza a forintosítás:

Ingyenes felmondásra és hitelkiváltásra is van lehetőség

Az adós felmondhatja a hitelszerződést, ha a teljes tartozást egy összegben megfizeti. Ehhez vehet fel hitelt akár más, akár ugyanannál a banknál. Ekkor

Amit még a törvényjavaslat kimond:

A törvény hatálybalépését követően megszűnik a gyűjtőszámla hitelbe történő belépés lehetősége.

Ha arra vagy kíváncsi, a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

0 Hozzászólás

 • zammi4 2014-11-17 17:49:11 - Válasz

  Kiváncsi lennék a véleményetekre, mert a %-ban meghatározott kezelési költség elszámolása nem tiszta nekem.
  2008 jüliusban vettem fel CHF “alapú” hitelt. A kezdeti kamatszint 2,7 %, a kezelési költség 2,9% volt. Ha jól láttam, akkor a hitelfelvételkor a CHF LIBOR kb. 2,5 % volt.
  Tehát ha kizárólag a kamtra vonatkozó felárat nézem, akkor az csupán 0,4 % (A eset), ha a kezelési költséget is figyelembe veszem, akkor 3,1 % (B eset). Tehát, ha a referencia kamat (3 havi BUBOR) az átváltáskor 2,1 %, akkor A esetben 2,1%+2% (mert ennyi a minimum kamatfelár)= 4,1 % kamat+ az eredeti 2,9 % kezelési költség= 7% THM? VAGY B eset: 2,1 %+3,1% (kamatfelár)= 5,2 % THM?? Nagyon nem mindegy!!! Előre is köszönöm, ha valaki tud nekem válaszolni

 • Józsi Bácsi 2014-11-18 10:30:19 - Válasz

  Üdv! Nem látom a törvényjavaslatban az életbiztosítással kombinált hitelek rendezését. szeretném szakértők segítségét kérni az ügyemben.

  2009. januárban vettem fel 10 évre 5 millió forint hitelt 186 forintos árfolyamon. (26.882 Euro) Azóta egyrészről fizetem az immár 10,5%-ra dagadt kamatot és költséget (240-250 Euro/hó), valamint az életbiztosítás díját (jelenleg 43 eFt/hó). A tőkém ugyebár jelenleg is megegyezik a felvett deviza összeggel. 2013. októbere óta beléptem az árfolyamgátba, így a kamatot 180 Ft/Euro árfolyamon fizetem.

  A tisztességtelen kamatemelés és az árfolyamgátba lépés előtti magas árfolyam miatt feltételezem, hogy nekem is jár vissza valami kis összeg, amivel lecsökkentik a tőketartozásom.

  A kérdés azonban adja magát: hogyan fogják forintosítani a hitelem? Az eredeti tőke forintosítása esetemben azt jelentené, hogy a forintos hitelem 6,9 millió forint lenne! Jó, valamennyivel kevesebb, mert a tisztességtelen résszel csökken a tőke, de hát ez akkor is sok!

  Az életbiztosításnak nyilván van egy visszavásárlási értéke, ami remélem már meghaladja a 2 millió forintot. Ezt beszámítják majd tőketörlesztésnek, vagy az megy tovább és nem veszik figyelembe a forintosításnál? Ennek azért van jelentősége, mert az életbiztosítás a lejáratkor a tőke törlesztésére szolgál(na) majd. Ez az összeg jóval magasabb, mint ha most visszavásárlási értéken kapom vissza, tehát itt is buknék egy igen kiadósat.

  Anélkül, hogy ismerném a törvényt pontról-pontra és úgy gondolom, hogy esetemben az lenne a legkifizetődőbb, ha maradnék deviza hiteles és az élő árfolyamgátas szerződésem alapján fizetném tovább a lecsökkentett kamatot, valamint még 4 évig az életbiztosítást. Messze van még, amikor jönnek a végrehajtási rendeletek, segítségek, de addig is szeretném előre látni, hogy vajon mi várható ebben a speciális esetben.

  Köszönöm szépen

 • mferika 2014-12-07 10:45:38 - Válasz

  Üdv! Mi 2077 októberben yen alapu hitelt lakáskasszával vettünk fel.A lakáskassza 2015 októberében szűnik meg.így nem tudom, hogy hogyan és mi módon járok jobban, lehet e előtte forintositani, vagy illetve megéri e vagy sem. 11.milliót vetttünk fel 30 évre.

 • mferika 2014-12-07 10:51:05 - Válasz

  Üdv!
  Még egy kérdésem lenne, aki az árfolyamgátba lépett be, azokra milyen szabályok vonatkoznak.
  Köszönöm.

 • bankmonitor.hu 2015-02-11 11:12:57 - Válasz

  @mferika: A jen alapú lakáskasszával kombinált hiteleket is automatikusan február 1-es fordulónappal forintra váltják.

  Az árfolyamgáttal érintett hitelekről itt olvashat részletesen: link to bankmonitor.hu

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.