Betöltés

Itt vannak a részletek Magyarország legolcsóbb hiteléről

szerző: Bankmonitor.hu
2019-03-13

Végre pontos részleteket tudhatunk a fiatal házasok gyermekvállalását támogató úgynevezett babaváró hitelről. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet sok meglepő dolgot is tartalmaz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Kezdettől tudható, hogy a babaváró hitel 10 millió Ft összegű lesz, amit 20 év alatt, kamatok nélkül kell visszafizetni, így nem véletlenül ragadt rá az „ingyen hitel” elnevezés. A hitel ráadásul szabad felhasználású, vagyis bármire költhető, akár egy világ körüli útra is befizethet belőle a feltételeknek megfelelő pár. Csak a miheztartás végett: egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, szabad felhasználású jelzáloghitel teljes visszafizetése jelenleg 19,5 millió Ft, vagyis ha így nézzük, 9,5 millió Ft pénzügyi előnyt jelent a családbarát ajánlat. A babaváró hitelnél ráadásul nincs jelzálogfedezet, így a 100 ezer Ft körüli egyszeri díjat is meg lehet itt spórolni.

Mikor igényelhető?

Ahogy azt már korábban is megírtuk, 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet igényelni a hitelt.

Milyen korú lehet a hiteligénylő?

A kérelem benyújtásakor a feleség nem töltheti be a 41. életévét. Vagyis elmúlhatott már 40 éves!

Kell a magyar lakcímkártya

A házaspár mindkét tagjának kell, hogy legyen magyarországi lakcíme.

Szükséges munkaviszony igazolása?

A házaspár egyik tagja a hiteligény benyújtásának időpontjában legalább 3 éve folyamatosan

 • 5 § szerint biztosított,
 • vagy nappali tagozaton felsőoktatásban tanul,
 • vagy bármely másik állam TB biztosítottja.

Ezek összeadhatók, amennyiben az egyes időszakok között nem volt 30 napot meghaladó megszakítás. Annyi könnyítés van még a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben végzettek részére, hogy ők akkor is jogosultak a babaváró hitelre, ha a tanulmány befejezése és a következő, támogatásra jogosító jogviszony között nem telt el 6 hónapnál hosszabb idő.

A közfoglalkoztatási jogviszonyt (közmunka) külön kezeli a kormányrendelet: az ilyen jogviszony maximum 12 hónap jogosultságnak számít.

NAV tartozás, KHR lista

A hiteligénylőnek nem lehet NAV tartozása, illetve a házaspár egyik tagja sem szerepelhet rossz adósként a KHR adatbázisban. (A passzív és az aktív KHR lista egyaránt kizáró ok.)

zassági feltétetel

Amennyiben már van minimum egy gyermek, akkor legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie.  Az özvegység nem számít korábbi házasságnak!

A kedvezményes hitel költsége

Bár az első öt évben semmiképp sincs kamata a hitelnek, az állami kezességvállalásnak van költsége, ami évente a fennálló tartozás 0,5%-a. (Ez és a havi törlesztő összege nem haladhatja meg a havi 50.000 Ft-ot.)

Mi történik, ha megszületik az első gyermek?

3 évre szüneteltethető a visszafizetés, amennyiben a hitel folyósítását követő 5 évben gyermek születik, vagy ha a pár gyermeket fogad örökbe, az örökbefogadást engedélyező határozat pedig ezen időszakon belül véglegessé válik. Amennyiben a szerződés megkötésekor a magzat már betölti a 12 hetes kort, akkor a szüneteltetés azonnal kérhető, vagyis meg sem kell kezdeni a törlesztést.

Fontos, hogy a szüneteltetés nem számít bele a 20 éves futamidőbe, vagyis ennyivel kitolódik az aktuálisan hátra lévő futamidő.

Mi történik a 2. és 3. gyermek megszületésekor?

A 2. gyermek megszületésekor újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, valamint a fennálló tartozás 30%-át elengedik. A 3. gyermek megszületésekor a teljes fennálló tartozás elengedik. (Ennek időpontja a magzat 12 hetes kora, illetve az örökbefogadott gyermek státuszának véglegesítése.)

Fontos azonban, hogy hiába születik meg a második és a harmadik gyermek, ha egyik szülő sem rendelkezik magyar lakcímkártyával, akkor nem jár sem a felfüggesztés, sem a hitelelengedés!

Mi történik, ha a család időközben külföldre költözik?

Ha megszűnik egy családtag magyarországi lakcíme, akkor a család nem jogosult a hitel visszafizetésének szüneteltetésére. Ha mindkét személynek megszűnik a magyar lakcímkártyája, akkor a kamattámogatás is elvész, vagyis ezt követően piaci kamatot kell fizetni.

Ha nem születik 5 éven belül gyermek:

Megszűnik a kamattámogatás akkor is, ha nem születik 5 éven belül gyermek, vagy nem történik örökbefogadás. Ilyenkor a hitel a hátra lévő futamidőre piaci kamatúra vált, az addig kamatkedvezményt pedig egy összegben vissza kell fizetni.

Mi történik válás esetén?

Amennyiben a pár elválik a futamidő alatt, akkor is jön a piaci kamatozás, valamint a támogatások egy összegben történő visszafizetése.

Ha az egyik fél meghal

Ha az 5 éven belül az egyik fél meghal, és ezért nem teljesítik a feltételeket, akkor a halál napjától számított 6 hónapig jár a kamatmentesség és a törlesztés  szüneteltetése, az elengedett kamatokat pedig utólag sem számítják fel. Amennyiben az özvegy az 5 éves határidőn belül ismét megházasodik, akkor a feltételek teljesítése szempontjából újraindul a gyermekvállalásra megszabott 5 éves határidő.

Előtörlesztési lehetőségek

5 éven belüli előtörlesztés gyermek nélkül: amennyiben az előtörlesztés aránya eléri a tartozás 50%-át, akkor az előtörlesztett összegre eső kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni. Ha az 5 év lejárta előtt mégis megszületik a gyermek (vagy örökbefogadás történik), akkor azonban visszajár a kamattámogatás.

Méltányossági lehetőségek:

Ha nem teljesül 5 év alatt a gyermekvállalás, akkor méltányossági kérelem nyújtható be:
– mert az igénylő megváltozott munkaképességű lett;
– a maximális számú mesterséges megtermékenyítésen részt vett, vagy orvos igazolja, hogy arra nem alkalmas;
– a gyermekvállalás ellenjavallt

A méltányosság keretében 24 havi részletfizetés kérhető.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Milliókat nyerhetünk, ha összevonjuk meglévő hiteleinket

2019. 05. 20.

A kedvező kamatkörnyezet esélyt adhat arra, hogy különböző, drágább hiteleinket összegyúrjuk és olcsóbbra cseréljük. Egy közel 6 millió Ft-os hiteltartozás esetén például akár 1,4 millió forintot is spórolhatunk. Sőt egy...

Blogajánló

 • alapblog

  Nem kell templom!

  Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.