Jelzáloghitel – Miért probléma, ha ETT terheli az ingatlant?

Jelzáloghitel – Miért probléma, ha ETT terheli az ingatlant?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-25
 

A hitelfelvétel előtt állók gyakran találkozhatnak az ETT kifejezéssel, ami az ingatlanra vonatkozó elidegenítési és terhelési tilalmat takarja. De mit jelent az ETT és milyen nehézséget okoz, ha ilyen teher szerepel a fedezetül felajánlott lakás tulajdoni lapján?

Egy jelzáloghitel igénylésekor a jövedelem mellett a fedezetül felajánlott ingatlan is nagyon lényeges: a kölcsön összege ugyanis nem haladhatja meg jogszabály alapján a lakás értékének a 80 százalékát. A ház értéke mellett azonban más szempontok is nagyon fontosak a hitelbírálat során.

Ilyen például az ingatlanhoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek, amelyet a lakást tulajdoni lapjára jegyeznek fel. Ezek közül az ETT egy olyan teher, ami alaposan megkavarhatja a hiteligénylést. Jó hír azonban, hogy nem minden esetben eredményezi ez a teher a hitelkérelem automatikus elutasítását. De miért, mit is jelent ez a teher?

Hirdetés

Hirdetés

Mi az az elidegenítési és terhelési tilalom?

Ahogy a neve is mutatja az ETT korlátozza a tulajdonos bizonyos jogait: egészen konkrétan nem lehet az ingatlan értékesíteni, illetve más teher nem jegyezhető be rá. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy nem ajánlható fel hitel fedezeteként a lakás, hiszen kölcsönfelvételnél a hitel biztosítékaként jelzálogjogot jegyeznének be a bank javára.

De hogyan kerülhet elidegenítési és terhelési tilalom egy ingatlan tulajdoni lapjára? A terhet bejegyezhetik szerződés alapján is: például jelzáloghitelnél a tulajdonos hozzájárul, hogy a bank javára a jelzálogjog mellé ETT is bejegyzésre kerüljön. Tartási szerződés esetén is bekerülhet a tulajdoni lapra elidegenítési és terhelési tilalom, ami az eltartó jogait hivatott biztosítani.

Emellett bírósági határozat és jogszabály alapján is rákerülhet ETT egy ingatlanra. Például öröklés jogot biztosítandó az örökös javára szoktak elidegenítési és terhelési tilalmat feljegyezni a tulajdoni lapra.

Tényleg meggátolja az ETT a hiteligénylést?

A bankok jelzáloghitel fedezeteként alapvetően egy tehermentes ingatlant várnak el, ez alapján jogosan merülhet fel: az ETT mellett adnak a bankok hitelt? Erre a kérdésre szerencsére nem egyértelmű a válasz.

Alapvetően két út is vezethet a sikeres hiteligényléshez:

  1. Az ETT lekerül a tulajdoni lapról.
  2. A teher jogosultja hozzájárul a hitelfelvételhez.

Hitelkiváltással az elidegenítési és terhelési tilalom lekerülhet a tulajdoni lapról

Az első eset a tisztább, ráadásul ez gyakorlatilag minden banknál működik. Sok esetben a hitel igénylésének is részben az a célja, hogy az ETT lekerüljön az ingatlan tulajdoni lapjáról. Ha például meglévő kölcsönünket szeretnénk egy újra cserélni. (Ennek oka lehet például, hogy az új kölcsön olcsóbb, vagy biztonságosabb.) Ebben az esetben az új hitelből automatikusan kiegyenlítésre kerül a régi tartozásunk. Ezáltal a régi kölcsönhöz kapcsolódó terhek – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom – is lekerülnek a fedezet tulajdoni lapjáról. Így már nincs is akadálya az új hitelhez kapcsolódó terhek bejegyzésének.

A hitelkiváltás egyik speciális formája, amikor lakásvásárlás során az eladó hitelét fizeti ki a vevőt finanszírozó bank. Természetesen ez is működőképes, hiszen az eladó hiteléhez kapcsolód terheket törlik a tulajdoni lapról, ezt követően pedig nincs akadálya tulajdonjog és új terhek bejegyzésének.

Hozzájárulást adhat az ETT jogosultja a hitelfelvételhez

Van azonban olyan eset, amikor az ETT nem kerül le a tulajdoni lapról, mégis működhet a hitelfelvétel. Ez a helyzet azonban bonyolultabb, ugyanis az ETT jogosultjának a hozzájárulása szükséges. Sőt, ez a hozzájárulás sem elégséges feltétlenül, ugyanis a hitelező bank nem is hajlandó minden esetben kölcsönt nyújtani ilyen teher fennállása mellett.

Előfordulhat, hogy az állam a jogosultja a kérdéses tehernek. Ez akkor jellemző, ha a tulajdonos valamilyen lakástámogatást – például családi otthonteremtési kedvezményt – vett igénybe az ingatlan megvásárlásakor. Az állam megadhatja az engedélyt az új hitelfelvételéhez, amennyiben a meglévő és új terhek összege nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100 százalékát. A hitelező banknak is megfelelő lesz ez, amennyiben nem haladja meg az összteher nagysága a belső szabályzatában foglalt szintet.

Elképzelhető, hogy az ETT jogosultjától szeretnénk újabb hitelt felvenni. (Például a lakásvásárlási hitelt követően most egy felújítási célú jelzálogkölcsönt szeretnénk.) Ebben az esetben az ETT jogosultjától a hozzájárulás formális, hiszen saját magának nyilván megadja az engedélyt a pénzintézet.

Elképzelhető, hogy az ETT jogosultja egy bank – korábbi hitelfelvétel miatt -, most pedig egy másik banktól szeretnénk kölcsönt igényelni. Ebben a helyzetben nagyon ritka, hogy az ügylet sikeres legyen. Ebben a régi ETT törlése, vagyis a hitelkiváltás lehet a járható út. Az új banktól pedig a meglévő kölcsön fennálló tartozásán felül kérhetünk még plusz összeget is.

Elképzelhető, hogy egy teher jogosultja egy magánszemély: például tartási jog jogosultja. Ebben a helyzetben nem nyújt kölcsönt az összes bank. Ráadásul ott is szigorú szabályok vannak, ahol van megoldás a szituációra. A hozzájáruló nyilatkozat mellett a kérdéses személyt be szeretné vonni a bank a hitelügyletbe adóstársként, kezesként. Ha valamilyen probléma merülne fel, akkor az ETT jogosultjától is követelhetné a bank az elmaradt részleteket.

Összegzés

Az elidegenítési és terhelési tilalom nem feltétlenül akadálya egy hitelfelvételnek. A helyzet nagyon összetett azonban, sok esetben a jogosult hozzájárulása nem elégséges. Éppen ezért érdemes független szakértőhöz fordulni, aki megkeresi az adott helyzetnek leginkább megfelelő megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés