Hírdetés

Jó ha tudod: a Babaváró hitellel 20 évre választasz magadnak bankot!

szerző: |
Frissítve:
 

A Babaváró hitel kondíciói azonosak minden banknál, hiszen jogszabály határozza meg a kamatot és az egyéb díjakat. Ez alapján azt gondolhatod, mindegy, melyik pénzintézetet választod. Pedig egyáltalán nem, ezt támasztja alá egy olvasónk esete is, aki utólag, egy másik hitel felvételekor szembesült a problémával.

A Babaváró hitelt minden bank azonos kondíciókkal kínálja, az alapvető személyi feltételeket pedig jogszabályban rögzítették: így a kölcsön kamatát, a megfizetendő díjakat is rendelet szabályozza.

A konstrukció igen népszerű, ami nem csoda, hiszen számos kedvezmény kapcsolódik hozzá:

 • A kölcsön a futamidő első 5 évében mindenképpen kamatmentes, ha ezen időszakon belül egy gyermeke születik az igénylőknek, akkor pedig a hitel lejáratáig nem kellene kamatot fizetniük.
 • Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor a tartozás 30 százalékát elengedik.
 • A harmadik baba érkezésekor a kölcsön megszűnik, tartozásunkat az állam megfizeti a bank felé.
 • Az első és második baba érkezésekor kérhetjük, hogy a törlesztési kötelezettségünket 3 évre felfüggesszék, vagyis ezen időszak alatt nem kell semmit sem fizetni a bank felé.

A konstrukció kedvezményes és normál kamata is megegyezik minden pénzintézetnél. (Ezek nagysága akkor lehet fontos számunkra, ha nem születne gyermekünk 5 éven belül, vagy elveszítenénk valami miatt a kamatmentességet.) Ettől függetlenül igenis fontos az, hogy melyik bankot választjuk. Ezt egy olvasónk példáján keresztül mutatjuk be, aki azzal szembesült, hogy a Babaváró kölcsönt folyósító bankkal 20 évig kapcsolatban fog maradni. Nézzük, miként döntött olvasónk 2 éve a Babaváró igénylésekor, és milyen nehézségeket okoz számára jelenleg a korábbi döntése.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. májusáig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hírdetés

Hírdetés

Melyik banknál lehetünk jogosultak a Babaváróra?

A jogszabályi feltételek mellett meg kell felelni a bank bírálati szabályainak is. Márpedig az egyes bankok különbözőképpen ítélhetik meg a speciális jövedelmeket: például a kismamák jövedelmét, a vállalkozások bevételét, vagy épp a határozott idejű munkaviszonyból származó fizetést. Eltérés lehet abban is, hogy a pénzintézet milyen mértékben engedi megterhelni a fizetésünket.

Éppen ezért előfordulhat, hogy egyik bank megadja számunkra a kért hitelösszeget, míg egy másik pénzintézetnél kevesebbre vagyunk csak jogosultak, vagy éppen elutasítják az igénylésünket. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő bank kiválasztására.

Olvasónk döntése: Olvasónk ezzel tisztában volt, ezért a 2019-es igénylés előtt megismerkedett az egyes banki szabályokkal. Mivel alkalmazotti, relatív magas bére volt a család mindkét tagjának, ezért valóban mindegyik bank bírálati elvárásainak megfelelt. A bankválasztásban tehát végül nem volt döntő tényező a pénzintézetek eltérő hitelbírálatai gyakorlata.

Milyen szempontok lehetnek még a kölcsön kiválasztásakor?

Több tényező befolyásolhatja a döntést még a bírálati elvek mellett is. A Bankmonitor szakértői összeszedték a legfontosabb szempontokat:

 1. Ha sürgősen szükség lenne a pénzre, akkor a bírálati idő lényeges lehet. Megkaphatjuk a kért összeget akár pár nap alatt, de várhatunk rá akár heteket is. (A Bankmonitor online babaváró igénylését választva például a bank két munkanapon belül elbírálja a kérelmünket: megtudjuk, hogy jogosultak lehetünk-e a kért összegre.)
 2. Egyes bankok a hitelösszegen felül – egy akció keretében – további jóváírást biztosítanak ügyfeleik számára. Ez jellemzően néhány tízezer forint lehet, ami elsőre nem tűnik jelentős összegnek, de ha minden más szempontból azonosak a banki ajánlatok, akkor ez is számíthat.
 3. Lehetnek egyszerű kényelmi okai a döntésnek, emiatt választhatjuk a jelenlegi számlavezető pénzintézetünket is. Azt a bankot már ismerjük, jellemzően a dokumentum elvárások is kedvezőbbek meglévő ügyfélként. (Például bankszámlakivonatot nem kér be a pénzintézet, hiszen náluk vezetjük a számlánkat, ezért a számlamozgásokat a saját rendszerükben is ellenőrizni tudják.)
 4. Az sem lényegtelen, hogy igénylés előtt milyen szolgáltatásokat vettünk már igénybe a bankunktól. Ha már van személyi kölcsönünk, lakáshitelünk, akkor jó eséllyel nehezebben tudunk bankot váltani, így a Babaváró hitelt is a jelenlegi számlavezetőnktől fogjuk igényelni.

Olvasónk döntése: Bármely szempont lényeges lehet az adott élethelyzetben. Olvasónk a meglévő bankjától igényelte a Babavárót. Ebben kényelmi szempontok is közrejátszottak, ráadásul már felvett az adott pénzintézettől lakáshitelt, logikus lépésnek tűnt a Babaváró konstrukciót is ott felvenni.

20 év alatt sok minden megváltozhat

Olvasónk döntése logikus volt, mégis most nehézségbe ütközik, ugyanis újabb hitelt – szabad felhasználású jelzáloghitelt – szeretne felvenni. Viszont az adott hiteltípusból a kért összeget nem tudja felvenni a jelenlegi számlavezető bankjától. (A pénzintézetnél nem lehet ekkora összegű szabad célú jelzáloghitelt igényelni.)

Természetesen másik pénzintézet még mindig szóba jöhet. Itt azonban szembesült a kamatkedvezmények feltételeivel és a bankváltás nehézségeivel. A legkedvezőbb hitelajánlat eléréséhez ugyanis az ajánlatot adó banknál számlát kell nyitni és egy meghatározott összegű jóváírásnak is az új számlára kell érkeznie. (Enélkül a hitelkamat akár 0,5-1 százalékponttal is magasabb lehet.)

A bankváltás is szóba került, olvasónk hajlandó is lett volna mindent áthelyezni az új pénzintézethez.

 • A bankszámla áthelyezése még a meglévő állandó megbízások és csoportos beszedések mellett sem lehetetlen. Az egyszerűsített bankváltás keretében a számla áthelyezése a kapcsolódó szolgáltatásokkal könnyedén, szinte egyetlen aláírással megtörténhet.
 • A meglévő lakáshitel is át lehet vinni az új bankba, ugyanis a szabad felhasználású jelzáloghitelből kiváltható akár a meglévő lakáshitel is. Az elmúlt évek kamatcsökkenése miatt olvasónk ezzel sem járna rosszul, hiszen a szabad célú jelzáloghitel kamata még kicsit kedvezőbb is lehet a meglévő lakáshitel kondícióinál.
 • A Babaváró hitel miatt azonban mindent nem lehet a jelenlegi pénzintézetnél felszámolni: természetesen az is kiváltható, de az új hitel már nem lenne Babaváró kölcsön.

A Babaváró kiváltásával olvasónk számos kedvezménytől elesne. A futamidő alatt első gyermek már megszületett, vagyis az addig kapott kamatkedvezményt nem kellene visszafizetni, de az új hitelt természetesen már normál piaci kamatokkal kellene fizetni. Ráadásul a második és harmadik baba születéséhez kapcsolódó tartozáselengedést sem tudná kihasználni, hiszen a kiváltást követően az új piaci kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitelhez ilyen kedvezmény nem kapcsolódik. (A hitelelengedés persze a Babaváróhoz sem jár, ugyanis azt kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre lehet érvényesíteni.)

Természetesen találni megoldást erre a helyzetre is, olvasónk a Bankmonitor szakértőinek segítségét kérte, akik már számos lehetőséget felvázoltak számára. Minden javaslat közös pontja azonban, hogy a jelenlegi banknál megmarad a bankszámla és a Babaváró hitel.

Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banktól vesszük fel a Babavárót, ugyanis jó eséllyel ezzel a bankkal kapcsolatban leszünk 20 éven át. Még egy jó döntés mellett is nehéz helyzetbe kerülhetünk később, hiszen nagyon sok minden változhat az élethelyzetünkben, bankolási szokásainkban is ennyi idő alatt.

Hírdetés