Jó ha tudod: a Babaváró hitellel 20 évre választasz magadnak bankot!

Jó ha tudod: a Babaváró hitellel 20 évre választasz magadnak bankot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-22 Frissítve: 2021-10-11
 

A Babaváró hitel kondíciói azonosak minden banknál, hiszen jogszabály határozza meg a kamatot és az egyéb díjakat. Ez alapján azt gondolhatod, mindegy, melyik pénzintézetet választod. Pedig egyáltalán nem, ezt támasztja alá egy olvasónk esete is, aki utólag, egy másik hitel felvételekor szembesült a problémával.

A Babaváró hitelt minden bank azonos kondíciókkal kínálja, az alapvető személyi feltételeket pedig jogszabályban rögzítették: így a kölcsön kamatát, a megfizetendő díjakat is rendelet szabályozza.

A konstrukció igen népszerű, ami nem csoda, hiszen számos kedvezmény kapcsolódik hozzá:

  • A kölcsön a futamidő első 5 évében mindenképpen kamatmentes, ha ezen időszakon belül egy gyermeke születik az igénylőknek, akkor pedig a hitel lejáratáig nem kellene kamatot fizetniük.
  • Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor a tartozás 30 százalékát elengedik.
  • A harmadik baba érkezésekor a kölcsön megszűnik, tartozásunkat az állam megfizeti a bank felé.
  • Az első és második baba érkezésekor kérhetjük, hogy a törlesztési kötelezettségünket 3 évre felfüggesszék, vagyis ezen időszak alatt nem kell semmit sem fizetni a bank felé.

A konstrukció kedvezményes és normál kamata is megegyezik minden pénzintézetnél. (Ezek nagysága akkor lehet fontos számunkra, ha nem születne gyermekünk 5 éven belül, vagy elveszítenénk valami miatt a kamatmentességet.) Ettől függetlenül igenis fontos az, hogy melyik bankot választjuk. Ezt egy olvasónk példáján keresztül mutatjuk be, aki azzal szembesült, hogy a Babaváró kölcsönt folyósító bankkal 20 évig kapcsolatban fog maradni. Nézzük, miként döntött olvasónk 2 éve a Babaváró igénylésekor, és milyen nehézségeket okoz számára jelenleg a korábbi döntése.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Melyik banknál lehetünk jogosultak a Babaváróra?

A jogszabályi feltételek mellett meg kell felelni a bank bírálati szabályainak is. Márpedig az egyes bankok különbözőképpen ítélhetik meg a speciális jövedelmeket: például a kismamák jövedelmét, a vállalkozások bevételét, vagy épp a határozott idejű munkaviszonyból származó fizetést. Eltérés lehet abban is, hogy a pénzintézet milyen mértékben engedi megterhelni a fizetésünket.

Éppen ezért előfordulhat, hogy egyik bank megadja számunkra a kért hitelösszeget, míg egy másik pénzintézetnél kevesebbre vagyunk csak jogosultak, vagy éppen elutasítják az igénylésünket. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő bank kiválasztására.

Olvasónk döntése: Olvasónk ezzel tisztában volt, ezért a 2019-es igénylés előtt megismerkedett az egyes banki szabályokkal. Mivel alkalmazotti, relatív magas bére volt a család mindkét tagjának, ezért valóban mindegyik bank bírálati elvárásainak megfelelt. A bankválasztásban tehát végül nem volt döntő tényező a pénzintézetek eltérő hitelbírálatai gyakorlata.

Milyen szempontok lehetnek még a kölcsön kiválasztásakor?

Több tényező befolyásolhatja a döntést még a bírálati elvek mellett is. A Bankmonitor szakértői összeszedték a legfontosabb szempontokat:

  1. Ha sürgősen szükség lenne a pénzre, akkor a bírálati idő lényeges lehet. Megkaphatjuk a kért összeget akár pár nap alatt, de várhatunk rá akár heteket is. (A Bankmonitor online babaváró igénylését választva például a bank két munkanapon belül elbírálja a kérelmünket: megtudjuk, hogy jogosultak lehetünk-e a kért összegre.)
  2. Egyes bankok a hitelösszegen felül – egy akció keretében – további jóváírást biztosítanak ügyfeleik számára. Ez jellemzően néhány tízezer forint lehet, ami elsőre nem tűnik jelentős összegnek, de ha minden más szempontból azonosak a banki ajánlatok, akkor ez is számíthat.
  3. Lehetnek egyszerű kényelmi okai a döntésnek, emiatt választhatjuk a jelenlegi számlavezető pénzintézetünket is. Azt a bankot már ismerjük, jellemzően a dokumentum elvárások is kedvezőbbek meglévő ügyfélként. (Például bankszámlakivonatot nem kér be a pénzintézet, hiszen náluk vezetjük a számlánkat, ezért a számlamozgásokat a saját rendszerükben is ellenőrizni tudják.)
  4. Az sem lényegtelen, hogy igénylés előtt milyen szolgáltatásokat vettünk már igénybe a bankunktól. Ha már van személyi kölcsönünk, lakáshitelünk, akkor jó eséllyel nehezebben tudunk bankot váltani, így a Babaváró hitelt is a jelenlegi számlavezetőnktől fogjuk igényelni.

Olvasónk döntése: Bármely szempont lényeges lehet az adott élethelyzetben. Olvasónk a meglévő bankjától igényelte a Babavárót. Ebben kényelmi szempontok is közrejátszottak, ráadásul már felvett az adott pénzintézettől lakáshitelt, logikus lépésnek tűnt a Babaváró konstrukciót is ott felvenni.

20 év alatt sok minden megváltozhat

Olvasónk döntése logikus volt, mégis most nehézségbe ütközik, ugyanis újabb hitelt – szabad felhasználású jelzáloghitelt – szeretne felvenni. Viszont az adott hiteltípusból a kért összeget nem tudja felvenni a jelenlegi számlavezető bankjától. (A pénzintézetnél nem lehet ekkora összegű szabad célú jelzáloghitelt igényelni.)

Természetesen másik pénzintézet még mindig szóba jöhet. Itt azonban szembesült a kamatkedvezmények feltételeivel és a bankváltás nehézségeivel. A legkedvezőbb hitelajánlat eléréséhez ugyanis az ajánlatot adó banknál számlát kell nyitni és egy meghatározott összegű jóváírásnak is az új számlára kell érkeznie. (Enélkül a hitelkamat akár 0,5-1 százalékponttal is magasabb lehet.)

A bankváltás is szóba került, olvasónk hajlandó is lett volna mindent áthelyezni az új pénzintézethez.

  • A bankszámla áthelyezése még a meglévő állandó megbízások és csoportos beszedések mellett sem lehetetlen. Az egyszerűsített bankváltás keretében a számla áthelyezése a kapcsolódó szolgáltatásokkal könnyedén, szinte egyetlen aláírással megtörténhet.
  • A meglévő lakáshitel is át lehet vinni az új bankba, ugyanis a szabad felhasználású jelzáloghitelből kiváltható akár a meglévő lakáshitel is. Az elmúlt évek kamatcsökkenése miatt olvasónk ezzel sem járna rosszul, hiszen a szabad célú jelzáloghitel kamata még kicsit kedvezőbb is lehet a meglévő lakáshitel kondícióinál.
  • A Babaváró hitel miatt azonban mindent nem lehet a jelenlegi pénzintézetnél felszámolni: természetesen az is kiváltható, de az új hitel már nem lenne Babaváró kölcsön.

A Babaváró kiváltásával olvasónk számos kedvezménytől elesne. A futamidő alatt első gyermek már megszületett, vagyis az addig kapott kamatkedvezményt nem kellene visszafizetni, de az új hitelt természetesen már normál piaci kamatokkal kellene fizetni. Ráadásul a második és harmadik baba születéséhez kapcsolódó tartozáselengedést sem tudná kihasználni, hiszen a kiváltást követően az új piaci kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitelhez ilyen kedvezmény nem kapcsolódik. (A hitelelengedés persze a Babaváróhoz sem jár, ugyanis azt kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre lehet érvényesíteni.)

Természetesen találni megoldást erre a helyzetre is, olvasónk a Bankmonitor szakértőinek segítségét kérte, akik már számos lehetőséget felvázoltak számára. Minden javaslat közös pontja azonban, hogy a jelenlegi banknál megmarad a bankszámla és a Babaváró hitel.

Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banktól vesszük fel a Babavárót, ugyanis jó eséllyel ezzel a bankkal kapcsolatban leszünk 20 éven át. Még egy jó döntés mellett is nehéz helyzetbe kerülhetünk később, hiszen nagyon sok minden változhat az élethelyzetünkben, bankolási szokásainkban is ennyi idő alatt.

Hirdetés
Hirdetés